Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, tarihi Kurşunlu Külliyesi’nde bulunan müzeler ve sanat atölyelerinin tahliye edilmek istenmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Vakıflar Müdürlüğünün kira süresinin dolduğu gerekçesiyle başlattığı tahliye sürecine tepki gösteren Kumru, söz konusu alanın Eskişehir’in kültürel hafızası, turizmi ve bölge ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
“Kentimizin hafızasına darbe vurulacak”
Kurşunlu Külliyesi bünyesinde Ahşap Eserler Müzesi, Lületaşı Müzesi, Cam Atölyeleri, Sıcak Cam Atölyesi ve Osman Tanaçan Fotoğraf Makineleri Müzesi’nin bulunduğunu hatırlatan Kumru, bu alanın yalnızca bir bina olmadığını belirtti.
Kumru, müzeler kompleksinin yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra farklı yaş gruplarından öğrencileri de ağırladığını, ziyaretçilerin Eskişehir’in kültürel zenginliğini yakından tanımasına olanak sağladığını kaydetti. Bölgedeki ziyaretçi hareketliliğinin çevre esnafına ve kent ekonomisine de katkı sunduğunu ifade eden Kumru, tahliye sürecinin bu değerleri olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.
Yaklaşık 20 çalışanın işi tehlikede
Yılların emeğiyle oluşturulan kültürel değerlerin kapatılmak istenmesine tepki gösteren Kumru, sürecin öğrenciler, sanatçılar, esnaf ve Eskişehir’i ziyaret edenler açısından mağduriyet yaratabileceğini belirtti.
Alanda görev yapan yaklaşık 20 çalışanın da işlerinin tehlikede olduğuna dikkat çeken Kumru, çalışanların geçim kaynaklarının korunması gerektiğini vurguladı.
“Tahliye işlemi acilen durdurulmalı”
Odunpazarı Kent Konseyi olarak taleplerinin açık olduğunu belirten Kumru, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Odunpazarı Belediyesi’ne yönelik bu tahliye işlemi acilen durdurulmalıdır.”
Müzeler ve atölyelerin halkın kullanımına kesintisiz şekilde açık kalması gerektiğini ifade eden Kumru, Odunpazarı Belediyesi ile yeniden sözleşme ve anlaşma yapılarak kamu hizmetinin güvence altına alınmasını istedi.
Kumru, açıklamasının sonunda kamuoyuna ve yetkililere çağrıda bulunarak Eskişehir’in kültürel değerlerine, müzelerine, esnafına ve çalışanlarına sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

