Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 9 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren öğrenci affına ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Özvar’ın açıklamasına göre, daha önce çıkarılan öğrenci aflarından yararlanmış veya yararlanmamış olmak, yeni düzenlemeden faydalanmaya engel oluşturmayacak. Yaklaşık 500 bin ilişiği kesilmiş öğrencinin aftan yararlanabileceği belirtilirken, halen öğrenci olup 9 Aralık 2026’ya kadar kaydını sildirerek düzenlemeden yararlanabilecek kişiler nedeniyle kesin başvuru sayısının şimdiden belirlenemeyeceği ifade edildi.

Son başvuru tarihi 9 Aralık

Öğrenci affından yararlanmak isteyenlerin başvurularını 9 Aralık 2026 tarihine kadar yapması gerekiyor.

Düzenleme kapsamında bir programa yerleştirildiği halde kayıt yaptıramayanların yanı sıra ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarda eğitim görürken çeşitli nedenlerle üniversiteyle ilişiği kesilen öğrenciler de yeniden üniversiteye dönme hakkına sahip olacak.

Bazı suçlardan hüküm giyenler kapsam dışında

Öğrenci affından herkes yararlanamayacak. Terör, kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ile uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından hüküm giyenler düzenlemenin dışında tutulacak.

Ayrıca hukuka aykırı yollarla veya sahte evrak kullanılması nedeniyle üniversiteyle ilişiği kesilenler de öğrenci affından yararlanamayacak.

Kapatılan bölümlere eşdeğer program imkanı

Öğrencinin daha önce kayıtlı olduğu programın kapatılmış olması veya artık öğrenci almaması durumunda da dönüş yolu tamamen kapanmayacak.

Bu durumdaki öğrenciler, başarı sıralaması ve taban puanları dikkate alınarak eşdeğer programlara yerleştirilebilecek. Gerekli durumlarda YÖK de sürece müdahil olacak.

Yatay geçiş hakkı da olacak

Düzenlemeyle öğrencilere yatay geçiş imkanı da tanınacak. Bunun için öğrencinin öncelikle ilişiğinin kesildiği programa ya da eşdeğer bir programa yeniden kayıt yaptırması gerekecek.

Ardından öğrenci, başka üniversitelerdeki eşdeğer programlara yatay geçiş için başvurabilecek.

Tıp ve diş hekimliği öğrencilerine özel düzenleme

Tıp ve diş hekimliği gibi uygulamalı eğitimlerin bulunduğu bölümlerde ise özel bir düzenleme uygulanacak.

Teorik eğitimini tamamladığı halde yalnızca intörnlük aşamasında azami süre nedeniyle üniversiteyle ilişiği kesilen öğrenciler, af kapsamında intörnlük eğitimlerini tamamlayarak mezuniyet sürecine devam edebilecek.

Eskişehir'de yılların antikacısından tavsiyeler
Eskişehir'de yılların antikacısından tavsiyeler
İçeriği Görüntüle

YÖK Başkanı Erol Özvar, düzenlemeyi bugüne kadar çıkarılan en geniş kapsamlı öğrenci aflarından biri olarak nitelendirirken, uygulamanın yalnızca üniversiteye dönüş imkanı sağlamadığını, aynı zamanda gençlere yeni bir meslek ve kariyer fırsatı sunacağını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi