AK Parti Seyitgazi İlçe Başkanı Özcan Yıldız, Hızar Deresi’nden taşan suyun Çatören Barajı’na aktarılması amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen projeye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yıldız, projenin aylar önce Gemiç ve Akinköy’ün üst kısmında bulunan Hızar Deresi’nden taşan suların Çatören Barajı’nda toplanmasını sağlamak amacıyla başlatıldığını belirtti. Projeyle kış aylarında oluşan fazla suyun barajda biriktirilerek yaz aylarında çiftçilerin kullanımına sunulmasının hedeflendiğini söyledi.
Proje Kırka’da mahkeme kararıyla durduruldu
Projenin ilerleyen aşamasında DSİ’nin belediyeye dilekçe gönderdiğini ancak uzun süre yanıt alamadığını öne süren Yıldız, daha sonra DSİ ekiplerinin bölgedeki vatandaşlarla görüşerek çalışmalara devam ettiğini ifade etti.
Seyitgazi Ovası’nda ağırlıklı olarak kıraç tarım yapıldığını belirten Yıldız, sulu tarım yapan çiftçilerin mevcut su kaynaklarından daha fazla yararlanmasını istediklerini söyledi.

Yıldız, Hızar Deresi’nden taşarak boşa giden suyun Çatören Barajı’na aktarılmasının amaçlandığını belirterek, “Buradaki amaç, dereden taşarak boşa giden suyu Çatören Barajı’na aktarmak ve yaz aylarında sulama hatlarına su verildiğinde çiftçilerimizin daha fazla sulama yapabilmesini sağlamaktı. Sonuçta oradaki su boşa gidiyordu” dedi.
Projenin Akin ve Gemiç taraflarında herhangi bir sorunla karşılaşmadığını belirten Yıldız, çalışmaların Kırka yönüne ilerlemesinin ardından belediyenin mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldığını söyledi.
Yıldız, kararın gerekçesinin bölgedeki imar durumu olduğunu belirterek, “Burası imarlı alan veya imara açacağımız bir alan. Buradan Çatören Barajı’na aktarılacak su hattını geçiremezsiniz denilerek çalışma mahkeme kararıyla durduruldu” ifadelerini kullandı.
“DSİ kararı üst yargıya taşıdı”
DSİ’nin mahkeme kararına karşı üst yargıya başvurduğunu belirten Yıldız, bundan sonraki sürecin mahkeme kararına göre şekilleneceğini söyledi.
Yıldız ayrıca Kırka ile Afyonkarahisar arasında yapılması planlanan yol çalışması için bölgede kamulaştırma sürecinin de bulunduğunu ifade etti. DSİ’nin yürüttüğü projenin vatandaşları mağdur ettiğini düşünmediğini belirten Yıldız, bölgede gelecekte gerçekleştirilecek yol çalışması nedeniyle de kamulaştırma sürecinin gündemde olduğunu söyledi.
Yıldız, “Bundan sonra mahkemenin vereceği sonucu bekleyeceğiz” dedi.





