Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde, Antalya Diplomasi Forumu marjında gerçekleştirilecek toplantıda Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları bir araya geliyor. Üye ülkeler tarafından “Aile Meclisi” olarak nitelendirilen buluşma, teşkilat içindeki diplomatik koordinasyonun güçlendirilmesi açısından kritik önem taşıyor.
Toplantı, 7 Ekim 2025’te Azerbaycan’ın Gebele kentinde düzenlenen zirvede alınan “dışişleri bakanlarının daha sık bir araya gelmesi” kararı doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Antalya’daki görüşme, son dönemde artan üst düzey temasların devamı niteliğinde.
Gündemde Gazze ve İran var
Türkiye ile birlikte dönem başkanı Azerbaycan’ın yanı sıra Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan temsilcilerinin katılacağı toplantıda, bölgesel ve küresel gelişmeler karşısında ortak tutum oluşturulması hedefleniyor. Özellikle Gazze’deki gelişmeler ve İran merkezli bölgesel dinamikler başta olmak üzere güvenlik ve dış politika başlıkları ele alınacak.
Toplantı kapsamında Bakan Fidan’ın mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yaparak hem ilişkileri hem de bölgesel iş birliği süreçlerini değerlendirmesi bekleniyor.
Dayanışma mesajı öne çıkacak
Daha önce İstanbul’da 7 Mart 2026’da gerçekleştirilen benzer toplantıda yayımlanan ortak bildiride, Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin güçlü bir dayanışma mesajı verilmişti. Antalya’daki görüşmelerde de bu birlik mesajının pekiştirilmesi öngörülüyor.
Türkiye dönem başkanlığına hazırlanıyor
2009 yılında imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile temelleri atılan ve 2021’de bugünkü adını alan TDT, Türk dünyasında siyasi, ekonomik ve teknik iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyor.
Teşkilatın bir sonraki zirvesi Kazakistan’ın Türkistan şehrinde düzenlenecek. Yılın ikinci yarısında ise Türkiye, TDT 13. Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak ve ardından bir yıllığına dönem başkanlığını devralacak.
Halihazırda 5 üyesi ve 4 gözlemci ülkesi bulunan teşkilatın sekretaryası İstanbul’da faaliyetlerini sürdürüyor.





