Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Eskişehir Yunus Emre Edebiyat Şenliği, üçüncü gününde de farklı disiplinlerden etkinliklerle devam etti.
Gün boyunca söyleşi, atölye, sunum, şiir dinletisi ve müzik buluşmaları gerçekleştirilirken, şenlik kapsamında edebiyat ve sanat kentin farklı noktalarında Eskişehirlilerle buluştu.
Edebiyatın neşesi Haller Gençlik Merkezi’nde
Şenliğin üçüncü gün programı, Haller Gençlik Merkezi Frigya Salonu’nda düzenlenen “Deneme Neşesi” etkinliğiyle başladı. Yazar Ali Lidar, moderatör Ezgi Akyıldız’ın katılımıyla edebiyat yolculuğunu, deneme türünü ve yazarlık serüvenini anlattı.
Çocuklara yönelik etkinlikler de gün boyunca devam etti. “Çocuk Neşesi” kapsamında Çiğdem Sezer ve Şen Çiftlik Orkestrası çocuklarla buluştu. Sanat Sokağı Sanatçı Atölyesi’nde düzenlenen Yaratıcı Okuma Atölyesi’nde ise çocuklar edebiyatla yaratıcı bir şekilde buluştu.
Pedallar edebiyat için çevrildi
Şenliğin dikkat çeken etkinliklerinden biri “Bisiklet Neşesi” oldu. EBB Velespit Parkı’nda başlayan bisiklet turuna katılanlar, Eskişehir sokaklarında pedal çevirerek Haller Gençlik Merkezi’ne ulaştı.
Edebiyatı kentin günlük yaşamıyla buluşturan etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu.

Cengiz Bozkurt Eskişehirlilerle buluştu
Günün devamında Aydan Çelik, Frigya Salonu’nda gerçekleştirdiği sunumla katılımcılarla bir araya geldi.
Ardından sevilen oyuncu Cengiz Bozkurt, “Cengiz Genciz Neşesi” başlıklı etkinlikte Eskişehirlilerle buluştu. Bozkurt, sanat yaşamına ilişkin deneyimlerini ve keyifli anılarını katılımcılarla paylaşırken, söyleşi yoğun ilgi gördü.
Şiirler Yunus Emre için okundu
Şenliğin “Şiir Neşesi” etkinliğinde ise yerli ve yabancı şairler bir araya geldi. Yunus Emre’nin hoşgörü, insan sevgisi ve evrensel değerler üzerine kurulu şiir dünyasının farklı seslerle yaşatıldığı buluşmada çok sayıda şair eserlerini seslendirdi.
Etkinlikte Atina Ablitar Romanya, Zeliha İbrahim Bulgaristan, Altay Suroy Kosova, Sylvain Cavaillès Fransa, Lulzim Haziri Kuzey Makedonya, Mario Tiago Paixao Portekiz, Zeynep Hüseyin Kuzey Makedonya, Rahmi Emeç, Emel İrtem, Nilüfer Altunkaya, Gürcan Banger, Ali Lidar, Nihat Özdal, Çiğdem Sezer, Can Bonomo, Haydar Ergülen, Hasan Erkek, Kadriye Cesur, Erol Tufan, Tuğrul Keskin, Efnan Ezenel, Gülşah Demirci ve Tuna Kiremitçi şiirlerini okudu.
Can Bonomo’dan edebiyat ve müzik söyleşisi
Günün ilgi gören buluşmalarından biri de “Can Neşesi” oldu. Sanatçı Can Bonomo, edebiyat, müzik ve sanat yaşamına ilişkin deneyimlerini Eskişehirlilerle paylaştı.
Özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Bonomo, sanat yolculuğuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şenliğin finali Tuna Kiremitçi ile yapıldı
Üçüncü günün finalinde ise sahne Tuna Kiremitçi’nin oldu. “Müzik Neşesi – Şarkılar ve Sohbet” programıyla dinleyicilerin karşısına çıkan Kiremitçi’ye keman sanatçısı Müge Alpay eşlik etti.
Kiremitçi, sevilen şarkılarını seslendirirken dinleyicilerle de sohbet etti. Katılımcıların şarkılara eşlik ettiği konserle şenliğin üçüncü günü müzik dolu bir programla tamamlandı.
Uluslararası Eskişehir Yunus Emre Edebiyat Şenliği, edebiyatı şiir, müzik, bisiklet, çocukların hayal dünyası ve kentin sanat yaşamıyla buluşturarak Eskişehir’in kültür-sanat atmosferine katkı sunmaya devam ediyor.

