Staj süreleri bir veya iki döneme çıkıyor
Yapılan düzenlemeye göre ön lisans programlarında 3 dönem teorik eğitim ve 1 dönem staj ya da 2 dönem teorik eğitim ve 2 dönem staj seçenekleri uygulanabilecek. Dört yıllık lisans programlarında ise 7 dönem teorik eğitim ve 1 dönem staj veya 6 dönem teorik eğitim ve 2 dönem staj modeli devreye alınacak. Böylece öğrenciler eğitim süreçlerinin önemli bir bölümünü doğrudan iş ortamında geçirecek.
“İş hayatıyla bağ güçlenecek”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, uygulamalı eğitimde köklü bir dönüşüm başlattıklarını belirterek kısa süreli stajların yerine sömestir bazlı işyeri temelli eğitim modelinin getirildiğini söyledi. Özvar, öğrencilerin akademik bilgilerini iş hayatı içinde uygulayarak öğreneceğini, mezuniyet öncesinde güçlü bir iş deneyimi kazanacağını ve istihdama geçiş süresinin kısalacağını ifade etti.
Yeni model kapsamında öğrencilerin işletmelerde edineceği kazanımlar, görev tanımları, değerlendirme yöntemleri ile iş sağlığı ve güvenliği şartlarının sözleşmelerde yer alması zorunlu olacak. Ayrıca sürecin planlı ve etkin yürütülmesi için YÖK ile üniversitelerde koordineli çalışan komisyon yapısı oluşturuldu.
İlk uygulama 7 pilot ilde
Düzenleme ilk aşamada Konya, Gaziantep, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Ankara’da pilot olarak uygulanacak. YÖK, modelin kısa süre içinde tüm Türkiye’de yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Yeni sistemin, üretkenliği ve istihdamı önceleyen kalıcı bir yükseköğretim anlayışına katkı sağlaması bekleniyor.





