Eskişehir’de “Birleşik Bir Muhalefet Yolunda Yan Yana Geliyoruz” başlığıyla düzenlenen forumda konuşan Günaydın, Türkiye’de yaşanan gelişmelerin yalnızca iç siyaset üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini savundu. Günaydın, dünyada yaşanan ekonomik ve siyasi dönüşümün Türkiye’ye de yansıdığını belirterek, muhalefetin ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.
“Erdoğan geldiği gibi gidecek”
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirilerde bulunan Günaydın, asıl meselenin tek bir siyasi isim değil, Türkiye'de ve dünyada ortaya çıktığını savunduğu yönetim anlayışı olduğunu söyledi.
Günaydın, “Biz dünyada ve Türkiye’de oluşan rejimle uğraşıyoruz. Ama dünyada ve Türkiye’de yaratılan rejimle derdimiz var” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin önünde yeni bir siyasi dönem bulunduğunu savunan Günaydın, dünyada küreselleşmeden bölgeselleşmeye doğru bir dönüşüm yaşandığını ve teknoloji ile sermayenin siyaset üzerindeki etkisinin arttığını öne sürdü.
“Yan yana isek bu yan yanalığın yollarını döşemeliyiz”
Muhalefetin farklı toplumsal kesimlerle birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Günaydın, gençler, kadınlar, emekliler, işçiler, köylüler ve farklı yaşam biçimlerine sahip yurttaşların ortak mücadele alanlarında bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.
19 Mart sonrasında yaşanan protestolara da değinen Günaydın, İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin Saraçhane’deki gösterilere katılmasını örnek göstererek gençlerin siyasal süreçlerdeki rolüne dikkat çekti.
Günaydın, “Gençler, kadınlar, ‘hayır’ diyenler, emekliler, işsizler, işçiler, köylüler... Biz bir yeni dünya kurabiliriz. Ve bu yeni dünyayı siyasal partileri takip ederek, onları biçimlendirerek, onların yapacaklarını ve yapmayacaklarını onlara öğreterek kurabiliriz” dedi.
Erişim engellerini gündeme taşıdı
Konuşmasında ifade ve haber alma özgürlüğüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Günaydın, 13 Eylül’den itibaren 1200’den fazla site ve sosyal medya hesabına erişim yasağı getirildiğini öne sürdü.
Siber Güvenlik Başkanlığı’nın içerik çıkarma veya erişimin engellenmesi konusunda sahip olduğunu belirttiği yetkiler üzerinden eleştiriler yönelten Günaydın, yargısal denetimin bağımsızlığı konusunda soru işaretleri bulunduğunu savundu.
Günaydın, bu konuya ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu belirterek, 7 Ekim saat 12.00’de Anayasa Mahkemesi önünde gazeteciler, erişim engeli getirilen sitelerin sahipleri ve haber alma hakkının engellendiğini düşünen yurttaşlarla bir araya gelme çağrısı yaptı.
“YENİ Parti tek başına her şeyi yapamaz”
Muhalefetin yalnızca siyasi partiler üzerinden şekillenmemesi gerektiğini ifade eden Günaydın, YENİ Parti’nin tek başına bütün sorunları çözmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Günaydın, “Yeni Parti tek başına birinci parti, güzel. Her şeyi Yeni Parti falan yapamaz. Bir, ona bu yükü yüklemek doğru değil. İki, tek başına ona o işlevi ile baş başa bırakmak da doğru değil” diye konuştu.
Günaydın, farklı siyasi görüşlere sahip ancak demokrasi, barış ve özgürlük taleplerini paylaşan yurttaşların da muhalefetin ortak mücadelesinde yer alması gerektiğini belirtti.
“2028 Mayısına kadar tanımlamak zorundayız”
Muhalefetin önündeki sürecin 2028 seçimlerine kadar şekillendirilmesi gerektiğini söyleyen Günaydın, ortak hareket alanlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Günaydın, “O görevi o zaman bugünden başlayarak en geç 1,5 yıl sonraya kadar, yani en geç 2028’in Mayıs’ına kadar tanımlamak zorundayız” dedi.
Bu kapsamda sokağa, mahalleye, fabrikaya, tarlaya ve yaşam alanlarına sahip çıkılması gerektiğini savunan Günaydın, yurttaşların siyasi partilerin kararlarını beklemeden taleplerini ortaya koyabilmesi gerektiğini söyledi.
"Erken seçimine ‘evet’ demek yeniden adaylığına ‘evet’ demektir”
Konuşmasının son bölümünde 2028 seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Günaydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden adaylığı konusunu gündeme getirdi.
Günaydın, “Önümüzde iki ayrı meclis kilidi var. Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için ya anayasa değişikliği getirecekler ya da erken seçim kararı aldıracaklar. Başka türlü Erdoğan’ın aday olabilme ihtimali yok” ifadelerini kullandı.
YENİ Parti’nin bu konuda tutumunu koruyacağını belirten Günaydın, diğer siyasi partilerin de aynı konuda net bir tutum sergilemesi gerektiğini savundu.
Günaydın, “Bugünden itibaren Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçimine ‘evet’ demek, Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçime girmesine ‘evet’ demektir. Gerekçen ne olursa olsun buna ‘hayır’ diyebiliyor musun?” dedi.
Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu da ifade eden Günaydın, yeni anayasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan veya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapılmaması gerektiğini savunarak, siyasi değişimin ardından toplumsal mutabakatla yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini söyledi.





