Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında, genetiği değiştirilmemiş, besin değeri yüksek ve yaklaşık 13 bin yıllık geçmişe sahip ata yadigârı Kavılca Buğdayı, belediyenin 11 dekarlık arazisine ekildi. Ekim etkinliğine Başkan Ünlüce’nin yanı sıra, Küllüoba Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki, Süpüren Mahallesi Muhtarı Osman Atan, mahalleli kadınlar ve çocuklar da katıldı.
“5 Bin Yıl Sonra İlk Adımı Atıyoruz”
Ekim çalışmalarının başladığı Süpüren Mahallesi’ndeki belediye arazilerinde konuşan Başkan Ayşe Ünlüce, büyük bir heyecan içinde olduklarını belirtti: “İnsanlık tarihinin en temel besinlerinden olan ekmek, binlerce yıldır hem sofralarımızın hem de kültürümüzün vazgeçilmezi. Bizler de bu kadim tarihin izlerinden gitmek için buradayız. Bugünkü heyecanımızın sebebi, Kavılca Buğdayını 5 bin yıl sonra tekrar Eskişehir’in bereketli topraklarıyla buluşturuyor olmamız.”

Doğal Tarım ve Yerel Tohum Vurgusu
Projenin tarımsal sürdürülebilirlik açısından önemine dikkat çeken Ünlüce, Kavılca buğdayının iklim değişikliğine dayanıklılığına vurgu yaptı: “Kavılca Buğdayı, kuru tarım yöntemiyle gübre, ilaç ve sulama gerektirmeden yetiştirilebilen bir tür. Bu proje, doğal tarım anlayışımıza ve yerli tohumların korunmasına önemli katkı sağlayacak. Bugün buradan geleceğe umut ekeceğiz.”
Başkan Ünlüce ayrıca, daha önce Küllüoba Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki ve ekibi tarafından bulunan 5 bin yıllık Küllüoba Ekmeğinin Kavılca Buğdayı ile üretildiğini hatırlatarak, “Hasat sonrasında elde edilen bu ata tohumu buğday, yeniden Küllüoba Ekmeği’nde kullanılacak ve Eskişehirlilerle buluşmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Murat Türkteki ise konuşmasında, Küllüoba kazılarında ortaya çıkarılan 5 bin yıllık ekmeğin gördüğü büyük ilgiyi hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu özel ekmek, hem Eskişehir’de hem de Türkiye’nin farklı illerinde yoğun ilgi gördü. Ekmeğin en temel unsuru olan buğdayın önemini bir kez daha vurgulamak istedik. Kavılca Buğdayı’nı Eskişehir’de yeniden üretmeye başlamak bizler için büyük mutluluk.”
Süpüren Mahallesi Muhtarı Osman Atan da bölge ikliminin Kars ve Ardahan bölgelerine benzediğini belirterek, Kavılca Buğdayı’nın bu topraklarda da başarıyla yetişeceğini söyledi. Atan, projeye öncülük eden Başkan Ünlüce’ye desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Böylece 5 bin yıl sonra ata yadigârı Kavılca Buğdayı, yeniden Eskişehir topraklarında filizlenerek, doğal tarım ve yerel tohumların korunması adına umut dolu bir adım oldu.
            
            
                            
                            
                            



