Odunpazarı Belediyesi Meclisi’nde Ferdi Zeyrek anıldı
Odunpazarı Belediyesi Meclisi’nde Ferdi Zeyrek anıldı
İçeriği Görüntüle

Asıl gündeme odaklanamıyoruz!

“Yerel Reform Buluşmaları” adı altında düzenlenen ve “büyükşehirlerin geleceğinin tartışıldığı toplantıda konuşan Eskişehir büyükşehir belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Büyükşehir belediyelerinin geleceği, ülkenin en önemli meselelerinden bir tanesidir. Ancak ülke gündeminde o kadar yoğun bir tempo var ki ne yazık ki asıl konuşmamız gereken konuları çoğu zaman konuşamıyoruz” dedi.

Haller Gençlik Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin yanı sıra SHP’nin eski genel başkanlarından ve geçmişte Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Murat Karayalçın da konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya katılanlar arasında Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’ın yanı sıra Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu ile Eskişehir Baro Başkanı Barış Günaydın ve Han eski Belediye Başkanı Erdal Şanlı ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yer aldı.

B1160686 Fe87 4D7F 8Ddf 5899E120F03D

Yerel yönetimler ülkemiz için çok önemli

Açılış konuşması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye çıkan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Genel Başkanımız Sayın Murat Karayalçın’a da 6 yıl sonra yeniden Eskişehir’de bizlerle birlikte olduğu için mutluluğumuzu ifade etmek istiyorum. Zannediyorum iki ay kadar önce bu konu hakkında konuşmuştuk. Gerçekten de büyükşehir belediyelerinin geleceği, ülkenin en önemli meselelerinden bir tanesidir. Ancak ülke gündeminde o kadar yoğun bir tempo var ki ne yazık ki asıl konuşmamız gereken konuları çoğu zaman konuşamıyoruz. Ne yazık ki biz, asıl önemli konularımızı, asıl konuşmamız gereken meseleleri masaya yatırma fırsatını bulamıyoruz. Bu nedenle bugünkü buluşma, bu konu, hepimiz için, tüm şehirlerimiz ve ülkemiz için büyük önem taşıyor” dedi.

Büyükşehir yasası neler getirdi, neler götürdü?

Türkiye’nin yaklaşık iki yüz yıla yakın bir belediyecilik geleneği olduğunu hatırlatan Başkan Ünlüce, “Ancak bu gelenek içinde o kadar çok yasa ve mevzuat değişti ki bugün elimizde 5393 sayılı Belediye Kanunu bulunuyor. Buna ek olarak, sonradan çıkarılan Büyükşehir Belediyesi Kanunu da yürürlükte. Kasım 2012’de çıkarılan 6360 sayılı yasa ise zannediyorum bugün en çok masaya yatıracağımız konu olacak. Büyükşehir uygulaması neler getirdi? Ne gibi yetkiler verdi? Olumlu ve olumsuz yönleri neler? Bunları birlikte değerlendireceğiz. Evet, biz hep insan haklarından, çocuk haklarından, kadın haklarından bahsediyoruz. Ama kentlerin de hakkı var. Peki, kentlerin hakkını ne kadar koruyabiliyoruz? Kentler bugün yalnızlaşıyor, giderek köhneleşiyor. Ruhu olmayan kentlere doğru hızla ilerliyoruz. Hangi kente gidersek gidelim, artık hepsi birbirine benziyor, aralarında fark kalmıyor. O kentin geçmişini, geleceğe taşıyacak olan ruhunu göremiyoruz. Peki, bu ruhu kim korumalı? Belediyeler bu sürecin neresinde yer almalı?” diye konuştu.

66Dbc49E 9Cfd 4B54 A3Ff 83B63Ad4B411

Kentlerin haklarını belediyeler korur!

Kentlerin hakkını en iyi koruyacak olanların belediyeler olduğuna dikkat çeken Ünlüce şunları söyledi. “Özellikle büyükşehir belediyelerine ve ilçe belediyelerine bu konuda çok büyük görevler düşüyor. Uyum içinde çalışmalılar ki gerçekten o kente nefes aldırabilsinler. Kentleri bekleyen en büyük tehlikelerden biri de kontrolsüz büyümedir. Eskiden sadece üç metropol kentimiz olduğu söylenirdi. Ama bugün Bursa var, Adana var; metropol kentlerin sayısı hızla artıyor. Eğer köylerden kentlere göçü durduracak önlemler almazsak, bundan 20-30 yıl sonra çoğumuz metropollerde yaşıyor olacağız. Şehirlerin nüfusu neye göre belirlenecek? Bu şehirlerde insanlar nasıl konforlu yaşayacak? Nasıl iyi bir yaşam hakkına sahip olacak? Hem insan haklarını hem kentlerin hakkını nasıl koruyacağız? Aslında bunlar bizim çok daha sık konuşmamız gereken meseleler. Ancak biz, demokrasiden ve temel haklarımızdan söz etmekten, ne yazık ki kentlerin hakkını savunmaya yeterince fırsat bulamıyoruz.”

Muhabir: Tuğba Aktay