Çınar, söz konusu çalışmanın Türkiye’de yaşanan ekonomik çöküşü, derinleşen yoksulluğu ve yönetim krizini yurttaşın günlük yaşamı üzerinden görünür kılmak amacıyla hazırlandığını belirtti.

Saray Takvimi’nin, iktidarın söylemleri ile halkın mutfağında yaşanan gerçekler arasındaki uçurumu ortaya koyduğunu ifade eden Çınar, “Bu çalışma masa başında üretilmiş istatistiklerin değil, boş tencerelerin, dolmayan pazar filesinin ve ödenemeyen faturaların kaydıdır” dedi.

“YOKSULLUK KALICI HALE GETİRİLDİ”

Asgari ücretli ve emeklilerin yüksek enflasyon karşısında sistematik biçimde yoksullaştırıldığını savunan Çınar, ücret artışlarının yurttaşın cebine girmeden zamlarla geri alındığını söyledi. Bu durumun artık geçici bir kriz değil, kalıcı bir yoksulluk düzeni haline getirildiğini ifade etti.

Hayat pahalılığının elektrikten gıdaya, kiradan ulaşıma kadar tüm alanları kuşattığını dile getiren Çınar, artan vergiler ve borçlanmanın yurttaş için zorunluluk haline geldiğini kaydetti.

ÖĞRENCİLER, EĞİTİM DEĞİL HAYATTA KALMAYI DÜŞÜNÜYOR

Öğrencilerin barınma, ulaşım ve beslenme sorunlarının çözülemez noktaya ulaştığını söyleyen Çınar, “Bugün öğrenciler eğitim hakkını değil, yaşam mücadelesini düşünür hale getirilmiştir” dedi.

Kamusal hizmetlerde yaşanan aksaklıklara da değinen Çınar, devlet okullarında kaynak yetersizliği, sağlık sisteminde randevu krizleri ve katkı paylarının yurttaşı temel hizmetlere erişemez hale getirdiğini belirtti.

633B0Bfc 8812 4048 859E 2294D0620Cab

“BİLİM VE LİYAKAT DIŞLANIYOR”

Bilimin ve liyakatin sistemli biçimde dışlandığını savunan Çınar, kararların bilimsel veriler yerine siyasi tercihlerle alındığını ifade ederek, bu anlayışın krizleri daha da derinleştirdiğini söyledi.

Gençlerin umutlarının törpülendiğini dile getiren Çınar, işsizlik, güvencesizlik ve kayırmacı uygulamalar nedeniyle gençlerin geleceklerini yurtdışında aramak zorunda bırakıldığını belirtti.

DEMOKRASİ VE ADALET VURGUSU

Hukukun siyasallaştığını savunan Çınar, tutuklu gazeteciler, siyasetçiler ve yerel yöneticilerin ülkedeki baskı ikliminin göstergesi olduğunu söyledi. Kayyum uygulamalarının halk iradesini yok saydığını ifade eden Çınar, bu durumun demokrasi krizini derinleştirdiğini kaydetti.

“ASGARİ ÜCRET SEFALET ÜCRETİNE DÖNÜŞTÜ”

Asgari ücretin geçim ücreti olmaktan çıktığını söyleyen Çınar, emeklilerin de temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğini belirterek, yaşanan tablonun yanlış ve adaletsiz politikaların sonucu olduğunu dile getirdi.

Çiftçi, esnaf ve küçük üreticilerin artan maliyetler nedeniyle üretmekte zorlandığını ifade eden Çınar, üreticinin ayakta kalamadığı bir ekonomik düzenin tüm toplumu yoksullaştırdığını vurguladı.

“HALKIN GÜNDEMİ DEĞİŞENE KADAR SUSMAYACAĞIZ”

Gürhan Albayrak’ın acı günü!
Gürhan Albayrak’ın acı günü!
İçeriği Görüntüle

İsraf, şatafat ve ayrıcalıkların sürdüğü bir yönetim anlayışının halktan fedakârlık beklediğini söyleyen Çınar, bu adaletsizliğe karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Açıklamasının sonunda Çınar, “Sarayın gündemi değil halkın gündemi değişene kadar susmayacağız. Sarayın takvimi dolmuştur. Sıradaki takvim, Cumhuriyet Halk Partisi önderliğinde halkın iktidarıdır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Gamze Uysal