Genç, tüm madencileri Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına selamlayarak, hayatını kaybeden madencileri rahmetle andı. Bugünün yalnızca bir kutlama günü olmadığını vurgulayan Genç, “Bu günü bir uyarı ve sorumluluk günü olarak görmek zorundayız” dedi.
“Madenciliğe değil, denetimsiz ve taşeronlaştırılmış yapıya karşıyız”
CHP’nin madenciliğe karşı olmadığını belirten Genç, esas sorunun denetimsizlik olduğunu söyledi. Soma, Ermenek ve Amasra’da yaşanan felaketleri hatırlatan Genç: “Bilimden uzak, denetimi olmayan maden sahaları olduğu sürece bu vahşetler devam eder. İnsan hayatını hiçe sayan bu düzene karşı çıkıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Beylikova’daki nadir toprak elementleri için “yerli üretim” çağrısı
Beylikova’daki nadir toprak elementlerine değinen Genç, bu kaynakların yabancılara bağımlı şekilde değerlendirilmesine karşı çıkarak: “Bu topraklar bizim. Nadir toprak elementlerini hammadde olarak değil, yüksek teknoloji ürünü olarak ülkemize kazandırmalıyız. Yerli ve millî sanayi için bu şarttır.” dedi. Genç, uluslararası görüşmelerde Türkiye'nin bu kaynakları yabancı ülkelere devredeceği yönünde bir algı yaratılmasının da zarar vereceğini belirtti.
“Madenciler evden çıkarken ailesine veda etmeyecek bir sistem kurulmalı”
Madencilerin ağır koşullarına dikkat çeken Genç, madenlerde denetim ve modernleşmenin zorunlu olduğunu vurguladı: “Hiçbir madenci ölüme gider gibi çalışmak istemez. İnsan hayatını önceleyen bir düzen kurulmalı.”
CHP kurultayı ve Eskişehir tartışmaları: “Biz Ankara’da da Eskişehir’de de güçlüyüz”
Genç, konuşmasının devamında CHP'nin 39. Olağan Kurultayı sonrasında Eskişehir örgütüne yönelik yapılan eleştirilere cevap verdi. AK Parti kanadının, “CHP'nin Ankara’da temsiliyeti yok” yönündeki söylemlerine tepki gösteren Genç:
“Eskişehir milletvekillerimiz Meclis’te aktif çalışıyor. AK Parti’nin üç Eskişehir milletvekilinin ise Genel Kurul’da neredeyse hiç konuşma yapmadığını görüyoruz.” dedi.
TBMM kayıtlarında, AK Partili Nebi Hatipoğlu, Ayşe Gürcan ve Fatih Dönmez’in yalnızca yemin konuşmalarıyla yer aldığını belirten Genç: “Cumhuriyet Halk Partisi Ankara’da da güçlüdür, Eskişehir’de de. Biz tartışmalara malzeme olmayacağız.” diye konuştu.
AK Parti Grubu’na parti programı hediye etti
Konuşmasının sonunda CHP’nin yeni parti programını hatırlatan Genç, demokrasi, adalet, ekonomi ve kırsal kalkınma başlıklarını içeren programın net ve şeffaf olduğunu belirterek, programı AK Parti Grup Başkanvekili’ne hediye etti.



