Proje okullarının eğitimde niteliği artırma iddiasıyla hayata geçirildiğini hatırlatan Demirkol, “Ne yazık ki bu uygulama, yöneticilerin kişisel ilişkilerini önceleyen, belli çevreleri kayırmaya yönelik keyfi bir sisteme dönüşmüştür. Gazi Meslek Lisesi’nde yaşanan son atamalar bu kaygılarımızı haklı çıkarmıştır” dedi.
“Sendikal aidiyet ve yakınlık esas alındı”
Açıklamada, öğretmen atamalarında deneyim ve akademik yeterliliğin değil; sendikal bağlar, kişisel yakınlık ve akrabalık gibi unsurların etkili olduğu öne sürüldü. Demirkol, “Doktora ve yüksek lisans yapmış, çeşitli başarıları olan öğretmenler haksız şekilde okuldan uzaklaştırılmış, yerine hangi kriterle seçildiği bilinmeyen öğretmenler atanmıştır” ifadelerini kullandı.
Kurul toplantısı reddedildi, öğretmenler azarlandı
Demirkol’un açıklamasında, okul müdürünün 60 öğretmenin imzasıyla talep ettiği kurul toplantısını reddettiği, öğretmenlere karşı sert bir tavır sergilediği ve açıkça tarafsızlığını yitirdiği de dile getirildi. “İletişim kurmadığı öğretmenleri hangi kritere göre belirlediği sorusunu yanıtsız bırakan müdür, öğretmenleri azarlarcasına odasından göndermeye çalışmış, hatta bir öğretmen hakkında asılsız ithamlarda bulunmuştur” denildi.
"Bu tavır Anayasa’ya aykırı"
Eğitim Sen, öğretmen atamalarının puan esasına dayalı, demokratik ve katılımcı bir sistemle yapılması gerektiğini vurgulayarak şu soruları yöneltti: Atama listeleri kimlerle hazırlandı? İletişim kurulmak istenmeyen öğretmenler hangi kritere göre belirlendi? Yerine atananlar arasında bir idarecinin eşi bulunması etik mi?
Demirkol açıklamasını, “Kurumlar kalıcı, kişiler geçicidir. Yapılan haksız uygulamalar süslü cümlelerle geçiştirilemez. Bu tutum hem eşitlik ilkesine hem de kamu yönetiminde temel olması gereken şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine açıkça aykırıdır” sözleriyle sonlandırdı.