Etimesgut Belediyesi'ne yönelik "zimmet", "rüşvet almak", "kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak", "icbar suretiyle irtikap", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "edimin ifasına fesat karıştırma" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçlamaları kapsamında yürütülen soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı.
Ankara Batı Sulh Ceza Hakimliği'nde ifadeleri alınan 44 şüpheliden, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Kerimoğlu ve İmar ve Şehircilik Müdürü Serpil Zengin'in de aralarında bulunduğu 40 kişi tutuklandı. Dört şüpheli hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir gün kolluk birimine imza verme şartını içeren adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi.
Hakimlikteki savunmasında suçlamaları reddeden Erdal Beşikçioğlu, belediyede görevlendirmeleri liyakat esasına göre yaptığını belirterek, "Belediyede liyakat esası ile atamaları yaptım. Sadece halka hizmet ettim. Herhangi bir şekilde suç işlemediğim gibi maddi menfaat de temin etmedim. Suçsuzum." ifadelerini kullandı.
Beşikçioğlu, belediye başkanı seçildiğinde belediyeden tanıdığı tek kişinin yaklaşık 30 yıldır tanıdığı Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Kerimoğlu olduğunu belirterek, belediye başkanı olarak yalnızca iç denetim, teftiş ve özel kalem müdürlüğünden sorumlu olduğunu, diğer işlemlerin mevzuat gereği kendi sorumluluğunda bulunmadığını savundu.
Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Kerimoğlu da hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, belediyedeki görevine 2024 yılı Nisan ayında başladığını söyledi. Kerimoğlu, "Belediye başkan yardımcısı olduktan sonra mal varlığım artmadığı gibi azalmıştır. Suçsuzum." dedi.
Etimesgut Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Serpil Zengin ise suçlamaları reddederek, iddiaların büyük bölümünün görev alanıyla ilgili olmadığını öne sürdü. Zengin, "Bahsedilen kişilerin çoğunu tanımıyorum. Anlatılan şeylerin yüzde 95'i benim görev alanımda değildir. Suçsuzum." ifadelerini kullandı.
Ankara Batı Sulh Ceza Hakimliği, tutuklama kararına gerekçe olarak MASAK raporları, HTS kayıtları, Sayıştay raporları, etkin pişmanlık kapsamında alınan ifadeler, müşteki beyanları, ihbarlar ile bazı şüpheliler yönünden ses ve tape kayıtlarını gösterdi. Kararda, şüpheliler hakkında kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, isnat edilen suçların katalog suçlar arasında yer aldığı ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı değerlendirilerek tutuklama kararı verildi.
Hakimlik, adli kontrolle serbest bırakılan dört şüpheli hakkında ise mevcut delil durumu, kaçma ve delilleri karartma riskinin adli kontrol tedbirleriyle giderilebileceği kanaatine varıldığını belirtti. Tutuklanan şüphelilerin karara itiraz hakkı bulunuyor.





