Geçtiğimiz günlerde Eskişehir'de bir kedinin ağaca asılmış halde bulunması, hayvan severlerin ve hak savunucularının tepkisine neden oldu. Ozan Akbe, bu olayın münferit olmadığını ve ülke genelinde benzer şiddet vakalarının her geçen gün arttığını belirtti.
“YERİNDE YAŞATMA İLKESİNİN KALDIRILMASI ŞİDDETİ ARTIRDI”
Ozan Akbe, 2 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe giren yasa değişikliğinin, hayvanların yaşam hakkını hiçe saydığını ve hayvan refahını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti. Akbe, yeni düzenleme ile birlikte “yerinde yaşatma” ilkesinin kaldırılmasının, özellikle kırsal alanlarda başıboş hayvan popülasyonunu artırırken, insan-hayvan çatışmasını da körüklediğini savundu.
Kısırlaştırma oranlarındaki %90’a varan düşüşün hem hayvanlar hem de toplum için büyük bir risk oluşturduğunu belirten Akbe, bu sürecin yalnızca bireysel değil, sistematik bir problem olduğuna dikkat çekti.
“YASA DEĞİŞİKLİĞİ TOPLUMSAL ALGIYI ZEHİRLEDİ”
Akbe, açıklamasında yasa değişikliğinin sadece idari bir düzenleme olmadığını, aynı zamanda toplumsal algıda da ciddi bir kırılma yarattığı ifade etti. Akbe, “ Özellikle sosyal medyada artan nefret dili, şiddet içeriklerinin olağanlaştırılması ve bireysel saldırıların cesaretlenmesi, hem hayvanların hem de toplumun huzurunu tehdit eder hale geldi” dedi.
Akbe, taleplerini şöyle paylaştı:
*2 Ağustos 2024 tarihli yasa değişikliğinin iptali ve “yerinde yaşatma” ilkesine geri dönülmesi
*Bilimsel temelli, yaygın ve sürdürülebilir bir kısırlaştırma seferberliğinin başlatılması
*İl Hayvan Koruma Kurullarının bilimsel ve hukuki esaslara uygun kararlar almasının sağlanması
*Barınak koşullarının iyileştirilmesi, keyfi toplu hayvan itlaflarının engellenmesi
*Boğa ve deve güreşi gibi hayvana eziyet içeren etkinliklerin yasaklanması
*Hayvanat bahçeleri ve yunus parklarının kapatılması
*Avcılığın tamamen yasaklanması
*Hayvanlara yönelik işkence, kötü muamele ve öldürme vakalarında etkin soruşturma ve caydırıcı cezai yaptırımlar
*Kaçak üretim ve yasa dışı hayvan ticaretine karşı denetim ve yaptırımların artırılması
*Tüm düzenlemelerin hukukçular, bilim insanları, veteriner hekimler ve STK'larla birlikte hazırlanması
“BU MÜCADELE HEPİMİZİN SORUMLULUĞU”
Son olarak Akbe, doğayla bu kadar pervasızca oynamanın bedelini sadece hayvanların değil, eninde sonunda insanların da ödeyeceğini belirtti. Ekolojik dengenin bozulmasının, insanın kendi varoluşunu tehdit ettiğini vurgulayan Akbe, her yurttaş ve kurumun bu sorumluluğu görmesi gerektiğinin altını çizdi.