Avcı, konuşmasına “3 Mart Devrim Yasaları’nın kabulünün 102’nci yıl dönümünü kutluyoruz” sözleriyle başladı. Devrim yasalarının Türkiye’nin çağdaşlaşma yolunda bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Avci, “Cumhuriyetimiz laik temeller üzerinde kurulmuş, eğitim sistemi bilimsel ilkelere dayandırılmıştır” dedi.
Aradan geçen 102 yılın ardından eğitim sisteminde yaşanan gelişmelere dikkat çeken Avci, toplumsal kutuplaşmayı derinleştiren yaklaşımlara karşı laik, bilimsel ve demokratik eğitim hakkını savunmaya devam edeceklerini ifade etti.
“Laik, bilimsel ve eşitlikçi eğitim, demokratik laik hukuk devletinde toplumun temelidir” diyen Avci, eğitim sisteminin inanç, kimlik, yaşam tarzı ve düşünce farklılıkları karşısında tarafsız olması gerektiğini belirtti. Bu ilkenin yalnızca anayasal bir düzenleme olmadığını kaydeden Avci, “Aynı zamanda çocuk haklarının ve insan onurunun gereğidir” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda Ramazan ayına ilişkin uygulamalarına da değinen Avci, bu uygulamaların pedagojik ilkeler ve laik eğitim anlayışı ile bağdaşmadığını savundu. “Okullar bilginin ve bilimin esas alındığı yerlerdir. Okullar herhangi bir inancın teşvik edildiği ya da dayatıldığı kurumlar değildir” diyen Avci, laiklik ilkesinin inanç özgürlüğünün güvencesi olduğunu vurguladı.
Laiklik ilkesinin zedelenmesinin yalnızca belirli bir kesimi değil toplumun tamamını etkileyeceğini ifade eden Avci, bunun çocukların özgür düşünme hakkını ve eleştirel akıl geliştirme bilincini zayıflatacağını söyledi. Eğitim politikalarının bilimsel esaslara ve pedagojik ilkelere dayandırılması gerektiğini belirten Avci, eğitimin dinselleştirilmesine ve ideolojik yönlendirmelere karşı duruşlarını kararlılıkla sürdüreceklerini dile getirdi.
Basın açıklamasının ardından protesto amacıyla Eğitim-İş Eskişehir Şubesi binasına pankart asıldı.

İnönü Belediyesi'nden surdurma çalışmaları
İnönü Belediyesi'nden surdurma çalışmaları
İçeriği Görüntüle

Whatsapp Image 2026 03 03 At 13.57.30 (1)

Kaynak: Haber Merkezi