Eskişehir’de DİSK Devrimci Emekliler Sendikası üyeleri, emeklilerin yaşadığı ekonomik sorunlara ve geçim sıkıntısına dikkat çekmek amacıyla İŞKUR önünde bir araya geldi. Sendika adına açıklama yapan Hatice Kılıç, yıllarca çalışarak ülkenin üretimine katkı sunan emeklilerin, bugün geçimlerini sağlayabilmek için yeniden iş aramak zorunda kaldığını söyledi.

Emeklilik döneminin dinlenme, sağlıkla ilgilenme ve aileyle vakit geçirme dönemi olması gerektiğini belirten Kılıç, emekli maaşlarının kira, fatura, gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçları karşılamaya yetmediğini ifade etti.

3508F506 Ca64 4C46 B60C 4C12C0623Bd1

“BİR ÖMÜR ÇALIŞMIŞ EMEKLİ NEDEN YENİDEN İŞ ARIYOR?”

Emeklilerin gençliklerini ve sağlıklarını çalışarak geçirdiklerini, vergilerini ödeyip primlerini yatırdıklarını dile getiren Kılıç, buna rağmen emekliliklerinde insanca yaşayabilecekleri bir gelire sahip olamadıklarını savundu.

Kılıç, “Yıllarca çalıştıktan sonra dinlenmemiz, sağlığımızla ilgilenmemiz, çocuklarımızla ve torunlarımızla vakit geçirmemiz gereken yaşlarda yeniden iş aramak zorunda kalıyoruz. Soruyoruz: Bir ömür çalışmış emekli, neden yeniden iş aramak zorunda bırakılıyor?” diye konuştu.

Emeklilerin pazarda alışveriş yaparken, torunlarına harçlık verirken ve sağlık giderlerini karşılarken ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirten Kılıç, emekliliğin yoksullukla mücadele dönemine dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

D76D1474 5B32 4De5 9D5B 402De0Ec2B6B

“SADAKA DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Emeklilerin çalışmaktan kaçmadığını, asıl itirazlarının yıllarca çalıştıktan sonra yoksulluğa mahkûm edilmelerine olduğunu vurgulayan Kılıç, devletin sorumluluğunun emeklileri yeniden çalışmak zorunda bırakmak değil, insanca yaşayabilecekleri koşulları sağlamak olduğunu ifade etti.

İŞKUR'a gelen emeklilerin hikâyesinin yalnızca işsizlik meselesi olmadığını belirten Kılıç, bunun yıllarca verilen emeğin karşılığının alınamamasının ve sosyal devlet anlayışındaki eksikliklerin göstergesi olduğunu savundu.

Kılıç, “Biz emekliler sadaka istemiyoruz. Yıllarca ödediğimiz primlerin karşılığını, insan onuruna yakışır bir yaşam istiyoruz. Biz lütuf istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Biz ayrıcalık istemiyoruz, adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı.

0C011B70 5A31 48Ce 8F4F Ae4D335D5B59

EMEKLİLERİN TALEPLERİNİ SIRALADI

Eskişehir’de sağanak yağış sonrası sokaklar göle döndü
Eskişehir’de sağanak yağış sonrası sokaklar göle döndü
İçeriği Görüntüle

Emekli maaşlarının insan onuruna yakışır seviyeye çıkarılmasını isteyen Kılıç, emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kalıcı düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Emeklileri yeniden çalışmaya mecbur bırakan ekonomik koşulların ortadan kaldırılmasını isteyen Kılıç, barınma, beslenme, sağlık ve sosyal yaşama katılma haklarının güvence altına alınması çağrısında bulundu.

DİSK Devrimci Emekliler Sendikası olarak emeklilerin hakları için mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirten Kılıç, emeklilerin yaşadığı yoksulluğun toplumun tamamını ilgilendiren bir adalet meselesi olduğunu dile getirdi.

6F130Be3 B924 4Acf Ae24 8E8Fdaa24Ce9

AÇIKLAMANIN ARDINDAN İŞ BAŞVURUSU YAPTILAR

Basın açıklamasını, “Biz bu ülkenin yükü değil, bu ülkenin emeğiyiz. Biz sadaka değil, hakkımızı istiyoruz. Emekliler insanca yaşamak istiyor” sözleriyle tamamlayan Kılıç'ın ardından sendika üyeleri İŞKUR binasına girdi. Emekliler, yaptıkları açıklamanın ardından iş başvurusunda bulunarak emeklilerin geçim koşullarına dikkat çek

Muhabir: Mesrure İlksen Akkan