Valilikten yapılan açıklamada, zirve süresince kamu düzeni, güvenliğin sağlanması ve organizasyonların sorunsuz yürütülmesi amacıyla bazı etkinliklerin 10 gün süreyle yasaklandığı bildirildi.
Karara göre, 1 Temmuz 2026 Çarşamba günü saat 00.01'den 10 Temmuz 2026 Cuma günü saat 23.59'a kadarEskişehir il sınırları içerisinde açık ve kapalı alanlarda gerçekleştirilecek çok sayıda etkinliğe izin verilmeyecek.
Yasak kapsamında; toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, basın açıklaması, protesto eylemi, oturma eylemi, çadır kurma, açlık grevi, meşale yakma ve taşıma, slogan atma, afiş, poster ve pankart asma, stant açma, imza kampanyası düzenleme ile bildiri ve broşür dağıtımı gibi faaliyetler yer alıyor.
Ayrıca, NATO Zirvesi'ni protesto amacıyla Eskişehir'e gelecek veya kentten hareket edecek kişi ve araçların il sınırlarına giriş ve çıkışları da yasak kapsamına alındı.
Valilik açıklamasında, 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek zirveye 52 ülkenin devlet başkanı ile heyetlerinin katılımının beklendiği belirtilerek, kamu düzeninin korunması, uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi, katılımcıların güvenliği ve kritik kamu kurumları ile altyapıların korunmasının büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Söz konusu yasak kararının, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17 ve 19. maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesi kapsamında, Eskişehir Valiliği'nin 26 Haziran 2026 tarihli ve 98 sayılı Olur'u doğrultusunda alındığı bildirildi.




