ANA SAYFA > Ekonomi > ESOGÜ PROJESİNE TÜBİTAK'TAN DESTEK

ESOGÜ PROJESİNE TÜBİTAK'TAN DESTEK

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
ESOGÜ PROJESİNE TÜBİTAK'TAN DESTEK

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Özkan’ın yürütücüsü olduğu yapay zekâ destekli “Ülkesel Ekmeklik Buğday Alım Baremi İçin Taşınabilir V-NIR Cihazı Geliştirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu

Buğday insan beslenmesinde kullanılan kültür bitkileri arasında dünyada ekiliş ve üretim bakımından ilk sırada yer almakta ve başta unlu mamuller olmak üzere birçok gıdada ve sanayi sektöründe kullanılmakta ve hızla artan nüfusun beslenmesinde, üretilen buğday miktarı büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde buğday alımları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Ticaret Borsası, tüccarlar, un fabrikaları aracılığı ile olmaktadır. Buğday alım-satımı sırasında fiyat tespiti, cinsinin tanımı ve kalitesinin belirlenmesi buğday uzmanlarının görüşü ile olduğundan, insan faktörüne bağımlılık artmakta ve farklı uzmanlar farklı fiyatlar verebilmektedir. Bu problemlerin önüne geçebilmek adına ESOGÜ Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi, İNOSENS ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliği ile söz konusu proje gerçekleştirilmektedir.

KİMYASAL KULLANIMINA GEREK KALMAYACAK
Proje kapsamında geliştirilecek olan taşınabilir yerli ve milli yeni bir cihaz ile laboratuvar testlerine ve kimyasal kullanımına gerek kalmadan daha hızlı ve daha kesin şekilde fiyat tespiti, buğday çeşidinin tanımı ve kalitesinin kararı için insan faktörü ortadan kaldırılacak ve daha objektif karar verme sağlanabilecektir. Bu cihaz ile birlikte çiftçinin ürettiği buğdaya doğru sınıftaki taban fiyat üzerinden gerçekçi ödeme yapılabilecektir. Böylece çiftçiden tüketiciye kadar her safhada adil bir fiyatlandırma sağlanabilecektir. Buğdayı una işleyecek olan değirmenciler son kullanım ürünleri (ekmek-kısa ve uzun fermantasyon, yufka, simit, bisküvi vb.) için uygun paçalı hazırlamada kolaylık elde edecekler, daha düşük kaliteli buğdaya daha fazla ödeme yapmayacaklar ve unu kullanan sektörlerden şikâyet almayıp pazar kayıplarına uğramayacaklardır. Geliştirilecek cihaz aynı zamanda ıslah çalışmalarında hızlı seleksiyon amacıyla tarlada bile katkı sağlayacaktır. Yapılacak çalışma buğday üzerine olsa da birçok tahıl ve gıda türü için uygulanacak geniş bir yelpazeye hitap edecek artçı çalışmalara zemin hazırlayacak olmasıyla önemli görülmektedir.
2Eylül

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber GÖNÜLLÜ BAHÇELERİNİN KULLANIM HAKKI UZATILDI
Sonraki Haber İMAMOĞLU YOK, BÜYÜKERŞEN VAR

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Haber Arşivi