Odunpazarı Belediyesi’nin 220 hektarlık alanı kapsayan revizyon uygulama imar planıyla yapılaşma koşullarını iyileştirmesinin önemli olduğu belirten Özen, “Odunpazarı Belediyesi; Erenköy, Huzur ve Çankaya Mahallelerinde uzun yıllardır vatandaşların çözüm beklediği imar planı sorununa neşter vurdu. 220 hektarlık bir alanı kapsayan Revizyon Uygulama İmar Planı ile bölgede yapılaşma koşulları iyileştirildi. Erenköy, Huzur, Çankaya ve ayrıca Alanönü Mahallesi'nde yeni bir imar revizyon planı yapıldı. Genel olarak baktığımızda, evet bu bir çözüm ama yeterli bir çözüm değil. Bunu net olarak ifade etmek istiyoruz. Burada ciddi bir irade ortaya koymak gerekiyor” dedi. Yasin Özen, söz konusu planla 2 katlı bitişik nizamdaki yapıların, 4 katlı ayrık nizama dönüştürülmesinin hedeflendiğini aktararak, “Bu yeterli değildir. Dönüşümün 5 ya da 6 kat olarak planlanması gerekiyordu. Bu sayede vatandaşın rızası daha kolay alınır, ekonomik olarak yük hafifletilirdi” şeklinde konuştu.
BU BÖLGE AFET RİSKİ ALTINDA
Özen, planlama yapılan alanın afet riski altındaki bölgeler arasında yer aldığını hatırlatarak, “Bugün alınan her ruhsat, gelecekte plan bütünlüğünü bozacak yeni yapılaşmalar anlamına geliyor. Kanun koyucu, bu durumda binaların yıkılacağını ve bedellerinin ödeneceğini belirtiyor. Bu da ciddi bir maliyet demek” ifadelerini kullandı. Bölgede 4.478 parselde toplam 3.603 yapı bulunduğunu belirten Özen, zemin yapısının 5-6 katlı yapılaşmaya uygun olduğunu savundu. “Erenköy, Huzur, Çankaya ve Alanönü Mahalleleri, Eskişehir’in en iyi zeminlerine sahip. Sıvılaşma riski düşük, depremsellik açısından da elverişli” dedi.
KAT ARTIŞI VATANDAŞA NEFES ALDIRIR
Yapılaşma katlarının artırılmasının vatandaşın lehine olacağını vurgulayan Özen, “Bugün müteahhitler yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle kat karşılığı yüzde 35-40 oranında pay istiyor. Bu da vatandaşın cebinden para çıkması demek. Eğer 5 ya da 6 katlı yapı izni verilirse, hem vatandaş mağdur olmaz hem de müteahhitler bölgeye daha rahat girer” dedi.