Sağlık kapasitemiz türkiye ortalamasının üzerinde
Eskişehir’deki sağlık yatırımları ve sağlık kurumları hakkında bilgi verir misiniz?
Sağlık hizmeti sunumu açısından Eskişehir şanslı bir il diyebiliriz. Hangi kriterlere göre? Nüfusa düşen yatak sayısı, nüfusa düşen sağlık çalışanı sayısı, hekim dışı sağlık personeli sayısı gibi bir takım kriterleri esas aldığımızda Eskişehir’in sağlık hizmet sunumu, sağlık hizmet kapasitesini dikkate aldığımızda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Sizde sağlık hizmet sunumu üç farklı alanda yürütülmektedir. Kamu adına İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Yunus Emre Devlet Hastanemiz, Şehir Hastanemiz ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz bulunmakta. Bunun dışında ESOGÜ bünyesinde faaliyet gösteren Tıp Fakültemiz ve yine özel hastanelerimiz mevcut.
Eskişehir’de çok ciddi bir şekilde MHR sisteminde randevu sıkıntımız yok. Göz polikliniklerimiz dışında poliklinik hizmetlerinde randevu sorunu yaşamıyoruz. Biz aslında kendi bölgemizle sınırlı bir poliklinik hizmeti vermiyoruz. Kütahya, Bilecik, Afyon gibi illerden gelen hastalarımıza da hizmet veriyoruz. Kapasitemizin önemli bir bölümünü de çevre illerimizden gelen vatandaşlarımız için kullanıyoruz. Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde günde 7 Bin 500, Şehir Hastanesi’nde 10-12 Bin, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanemizde 2 Bin 500’e yakın MHRS üzerinden günlük poliklinik hizmetleri veriyoruz. Hastanelerimize randevusuz gelen hastalarımıza da yardımcı olmak için çaba gösteriliyor. Aile Sağlığı Merkezlerine başvuranlar bu rakamlara dahil değil. Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde 98 yoğun bakım yatağı 24 yeni doğan yoğun bakım yatağı, 733 servis yatağı olmak üzere toplam 855 yatak, Eskişehir Şehir Hastanesi ise145 yoğun bakım, 63 yeni doğan yoğun bakım, 942 servis yatağı toplam 1150 yatak ile hizmet vermektedir. Eskişehir Ağız ve Diş Hastanesi’nde yatak sayımız 8 olup ilçelerdeki hastanelerimizle beraber toplam 2.152 Sağlık Bakanlığımıza ait yatak sayımız bulunmaktadır. Eskişehir’de 5 Genel, 1 Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olmak üzere toplam 6 özel hastane bulunmakta olup toplam yatak sayıları 516’dır. İl genelinde ise ESOGÜ Hastanesi ile birlikte toplam yatak sayısı 3.678’dir. Müdürlüğümüz ve bağlı sağlık tesislerimizde 287 Aile Hekimi, 618 uzman hekim, 25 uzman diş hekimi olmak üzere toplam 1267 tane hekim hizmet vermektedir. Bunların 48 tanesi yan dal uzman hekimdir. Yine ilimizde 5403 Sağlık Personeli, 2603 Diğer Personel ve Sürekli İşçi olmak üzere toplamda 9321 personelden oluşan sağlık ordusuyla hizmet vermekteyiz. Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre 10.000 kişiye düşen yatak sayısının Türkiye ortalaması 30,1 iken Eskişehir’de 40,7’dir. Yine 10.000 kişiye düşen yoğun bakım yatak sayısı Türkiye ortalaması 5,8 iken Eskişehir ortalaması 6,3’ün üstündedir. 100.000 kişiye düşen uzman hekim sayısı Türkiye ortalaması 110 olup Eskişehir’de bu sayı ortalamanın üzerindedir.
Sorunuza gelecek olursak; Eskişehir'de sağlık hizmetlerine yönelik 21 yeni yatırım projesi bulunmaktadır. Bu projelerden 10 tanesinin yapımı devam ederken, 11 yatırım için proje ve ihale dokümanları ile zemin etüt raporlarının hazırlanması ve yapım işi ihalesi için Bakanlığımızdan yetki talep edilmiştir. Eskişehir Şehir Hastanesi'nin hemen arkasında yapımı devam eden ve 2024 Ekim ayında tamamlanması planlanan 50 yatak kapasiteli Erişkin Arındırma Merkezi, 5.255 m² kapalı alanda hizmet verecek. Bu modern merkez, bağımlılıkla mücadelede önemli bir rol oynayarak hastalarımıza kapsamlı tedavi ve rehabilitasyon imkânı sunacak. Yeni açılacak Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri, aile hekimliği ve acil sağlık hizmetlerinin yanı sıra toplum sağlığına yönelik pek çok hizmeti aynı çatı altında sunacak. Bunlar: Odunpazarı Sağlıklı Hayat Merkezi, Şirintepe Sağlıklı Hayat Merkezi Şarhöyük Sağlıklı Hayat Merkezi, Tepebaşı Ertuğrulgazi Aile Sağlığı Merkezi, Seyitgazi-Kırka Entegre Sağlık Merkezi, Sarıcakaya Entegre Sağlık Merkezi, Han Toplum Sağlığı Merkezi, Odunpazarı Alanönü Aile Sağlığı Merkezidir. Yine Sivrihisar ilçemizde yapımı devam eden 40 Yataklı ve 12.428 m² kapalı alana sahip olan hastanemizin birinci etabı Eylül ayında teslim edilecek. Hastanemiz taşındıktan sonra ikinci etap inşaatı başlayacak olup önümüzdeki yılın ortalarında tamamlanmasıyla tam kapasite ile hizmet vermesi hedeflenmektedir.
Kadın sağlığını çok önemsiyoruz
Sağlık Hizmetleri içinde koruyucu sağlık hizmetlerinin yeri nedir? Koruyucu sağlık hizmetleri ile ilgili ilimizde hangi çalışmalar yapılmaktadır? İlimizde Acil Sağlık Hizmetleri Hakkında bilgi verir misiniz?
Koruyucu sağlık hizmetleri, sağlık sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir. Toplum sağlığını koruma, hastalıkları önleme, erken teşhis ve tedavi sağlama amacıyla yürütülen bu hizmetler, halk sağlığını iyileştirmek ve sağlık harcamalarını azaltmak için büyük önem taşır. Bu bağlamda Bakanlığımız temel politikası da hastalığa değil sağlığa yatırım yapmaktır. Aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinin sunmuş olduğu birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek, bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak, sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak ve sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek amacıyla Sağlıklı Hayat Merkezleri(SHM) faaliyete geçirildi. SHM’ler, ilçe sağlık müdürlüğüne bağlı ek hizmet birimi olarak faaliyet göstermektedir. İlimizde devam eden Kadın Sağlığı Eğitim Projesi ile meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri gibi tarama programları ile erken tanı imkanı sunan kanser türleri hakkında halkın bilinçlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından; 40-69 yaş arası kadınların meme kanserine karşı iki yılda bir mamografi taraması, 30-65 yaş arası kadınların rahim ağzı kanserine karşı beş yılda bir HPV DNA testi, 50-70 yaş arası kadınların kalın bağırsak kanserine karşı iki yılda bir Gaitada Gizli Kan (GGK) Testi ve on yılda bir kolonoskopi yaptırmasını sağlamaya yönelik eğitimler verilmiş, bilgilendirmeler yapılmıştır. Proje başlamadan önceki 6 ayın kanser tarama sayıları ile proje başladıktan sonraki 6 ayda gerçekleştirilen kanser tarama sayılarında artış olduğu gözlenmektedir. Kanser taramaları ilimizde Aile Sağlığı Merkezleri ile Odunpazarı ve Tepebaşı bölgesinde bulunan Sağlıklı Hayat Merkezlerinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde(KETEM) ayrıca Eskişehir Şehir Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesindeki KETEM polikliniklerinde; sahada ise Mobil Tarama Aracı ile ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimliği, il genelinde 7/24 acil sağlık hizmeti sunmaktadır. Başhekimlik, 42 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ve kısa süre önce Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen 3 yeni ambulans ile birlikte toplam 72 ambulans ve 636 aktif personel ile görev yapmaktadır. Ekiplerimiz 2023 yılında toplam 81.560 vakaya müdahale etmiş olup 2024 yılının ilk 4 ayında bu sayı 26.103’dür.2024 yılında kentsel acil vakalara ilk 10 dakika içinde ulaşım oranının %98 ve ortalama ulaşım süresinin 5,5 dakikadır. Kırsal acil vakalara ilk 30 dakika içinde ulaşım oranının ise %95 ve ortalama ulaşım süresinin 15,9 dakikadır. Kısacası acil sağlık hizmetlerinde ambulans ve istasyon sayısıyla, vakaya ulaşım ve Bakanlığımızca belirlenen diğer kriterlerle ilimizin Türkiye standartlarının üstünde bir performans sergilediğini rahatlıkla ifade edebilirim.
Nüfusumuzun yaş ortalaması yükseliyor
Toplumumuzda yaş ortalamaları yükselmektedir. Yaş alan bireylerimiz için sağlık hizmetine erişimi için Müdürlük veya hastanelerinizde verilen hizmetlerden bahseder misiniz?
Öncelikle hastanelerimizden bahsetmek isterim. Hastanelerimizde son teknolojik imkanlar ve nitelikli personelimiz ile yapmış olduğumuz hizmetler sayesinde sağlıkta ilklerin şehri olarak anıldığımızı söylemek yanlış olmaz. Örneğin yakın zamanda halk arasında 'Kelebek' hastalığı olarak bilinen Epidermolizis bülloza rahatsızlığı bulunan vatandaşımızın ameliyatı Türkiye’de ilk defa Şehir Hastanemizde gerçekleşti. Yine Türkiye’de ilk defa Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde gerçekleşen “Yapay Zeka ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi” sayesinde hastalara tanı, teşhis noktasında daha hızlı analiz yapılması ve sonrasında tedavi planlamasının daha etkin olması sağlanmaktadır. Ayrıca; İl merkezinde hizmet veren hastanelerimizde Diyaliz Merkezleri, ROP Tanı merkezleri, Kalp Merkezleri, Gebe Okulları, YAŞAM birimleri, Evde Sağlık Hizmet Birimleri, Fizyoterapi-Ergoterapi, GETAT Birimleri ve Palyatif Bakım Merkezleri bulunmaktadır. Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde Yanık Ünitesi, Göz Bankası, engelli hastalara hizmet veren Engelli Diş Polikliniği, Robotik Yürüme Birimi, Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi, Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi ve Erişkin Arındırma Merkezi ile vatandaşlarımızın talepleri karşılanmaktadır. Eskişehir Şehir Hastanesi’nde ise Yanık Merkezi, İnme Ünitesi, Geriatri Atölyesi, YGAP, Obezite Merkezi, El Cerrahisi Merkezi, Perinatoloji, Kemoterapi, Radyoaktif İyot Tedavisi alanlarında ve Linac, Gamma Kamera, Pet-Ct, Uyku Laboratuvarı ile sağlık hizmetinde yer almaktadır. Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Evde Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Bakanımızın öncülüğünde Yaş alma merkezleri (YAŞAM) önem kazanmıştır. Bu kapsamda her iki hastanemizde de evinde yatalak, yaşlılığa bağlı olarak hastaneye gidemeyen hastalarımıza evde sağlık hizmeti verilmektedir. YAŞAM birimlerimiz 80 yaş ve üstü vatandaşlarımıza planlı ziyaretler gerçekleştirmektedir. Türkiye’de ilk defa uygulanan Sağlıkta Engelleri kaldırıyoruz projesi ile hayata geçirilen MUSAB (Muhtaçlara Sağlık Birimi) aracılıyla yatalak ve engelli hastaların sağlık hizmetine erişimini sağlanmaktadır.
Son olarak belirtmek isterim ki, her ne kadar sağlık hizmetlerinin sunumu için son teknoloji ve ferah ortamlar sağlansa da, sağlık hizmetlerinin kalitesini belirleyen en önemli unsur sağlık çalışanlarımızın fedakarlıkları ve özverili çalışmalarıdır. Sağlık çalışanlarımızın daha iyi şartlarda ve huzur içinde çalışabilmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Çünkü onların mutluluğu, hepimizin sağlığı için vazgeçilmezdir.
İlker GÖKCE