Konuşmasına Eskişehirli kadınları selamlayarak başlayan Ünlüce, “Eskişehir’in değerli kadınları, bu güzel buluşmaya hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz, onur verdiniz” dedi. Programda bulunan Özgür Özel, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya ve Parti Meclisi Üyesi Sevgi Kılıç’e teşekkür eden Ünlüce, Eskişehir’de kadınlarla bir araya gelmelerinden dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti.
8 Mart’ın tarihsel önemine dikkat çeken Ünlüce, 1857 yılında hakları için direnirken hayatını kaybeden 129 kadının mücadelesinin bugün de yol gösterici olduğunu söyledi. Salonda bulunan her kadının bir hikâyesi olduğunu vurgulayan Ünlüce, “Evde, tarlada, fabrikada, sanayide, okulda hayatın her alanında kadınlar alın terlerinin izini bıraktılar. Tek amacımız var; daha eşit, daha özgür ve müreffeh bir Türkiye için buradayız” ifadelerini kullandı.
Kadınların toplumsal hayattaki yerine ilişkin verileri de paylaşan Ünlüce, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2025 Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre Türkiye’nin 148 ülke arasında 135’inci sırada yer aldığını belirtti. Ünlüce, “Ekonomide 133, eğitimde 92, politikada 139 ve sağlıkta 82’nci sıradayız. OECD ortalaması yüzde 53 olan kadınların iş gücüne katılım oranı Türkiye’de yüzde 35 seviyelerinde” dedi.
Eskişehir belediyecilik tarihinde seçilen ilk kadın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kadınlara yönelik projelere büyük önem verdiklerini dile getiren Ünlüce, belediye bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde bugüne kadar 50 binden fazla kadına psikolojik ve hukuki destek verildiğini belirten Ünlüce, Bademlik Kız Öğrenci Misafirhanesi, geri ödemesiz öğrenci bursları, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçeleme, mor harita uygulaması, hane içi şiddetle mücadele politikaları ve yerel eşitlik eylem planı gibi projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
Ünlüce ayrıca iki durak arası uygulaması ve 24 saat süren toplu ulaşım hizmetiyle kadınların güvenliğini ve özgürlüğünü artırdıklarını belirtti. ESMEK kurslarıyla 250 binden fazla kadına ulaşıldığını ifade eden Ünlüce, avantaj taksi, evde bakım ve kuaförlük hizmetleriyle kadınların bakım yükünü hafifletmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Konuşmasında kadınların toplumdaki rolüne vurgu yapan Ünlüce, “Bir şehirde kadın varsa o sokaklarda güven vardır, huzur vardır” dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünya yüzünde gördüğünüz her şey kadının eseridir” sözünü hatırlatan Ünlüce, kadınların yaşamın her alanında var olma mücadelesini sürdüreceğini belirterek, “Şartlar ne olursa olsun bir adım geri durmayacağız, boyun eğmeyeceğiz, itaat etmeyeceğiz, susmayacağız. Kadının emeğini yok sayanlara karşı Cumhuriyet Halk Partisi’nden bir söz var: Katlanmak zorunda değilsiniz. Çare eşitlikte, çare cesarette, çare değişimdedir” diye konuştu.
Ünlüce, konuşmasını “Yaşasın kadın emeği, yaşasın kadın dayanışması, yaşasın 8 Mart” sözleriyle tamamladı.





