YENİ Parti Eskişehir İl Başkanlığı ön seçim süreci, Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla başladı. Kurucu İl Başkanı Talat Yalaz’ın tek aday olarak katıldığı seçim sürecinde, parti üyelerinin doğrudan oy kullanmasıyla il başkanının belirlenmesi hedefleniyor. Ön seçim kapsamında sandıklar 18 Ekim Pazar günü kurulacak.

Programa YENİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, YENİ Parti Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, parti yöneticileri ve çok sayıda partili katıldı.

Arslan: “Yeni Parti’nin sahibi millet ve üyeleridir”

Programda konuşan YENİ Parti Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, partinin kuruluşundan itibaren yürütülen örgütlenme çalışmalarına değindi. İl ve ilçe kongrelerinde üyelerin doğrudan söz sahibi olmasının yeni siyaset anlayışının temelini oluşturduğunu belirten Arslan, “Biz sadece il başkanı aramıyoruz. Biz, Türkiye siyasetine Yeni Parti’nin nasıl bir ülke hayali olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

Whatsapp Image 2026 10 17 At 15.09.01 (1)

Parti yönetiminde ortak aklın önemine dikkat çeken Arslan, “Ben bilirim, ben kurdum, ben olmazsam olmaz yaklaşımı yerine, biz diyebileceğimiz, ortak aklı işletebileceğimiz bir kadro, örgüt, üye ve program hareketini ortaya koymak zorundayız. Yeni Parti’nin sahibi hiç kimse değildir. Yeni Parti’nin sahibi millet ve üyeleridir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki siyasi gelişmeleri de değerlendiren Arslan, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden bu yana belediyelere yönelik gerçekleştirildiğini savunduğu uygulamalara ilişkin rakamlar paylaştı. Arslan, 106 belediye başkanının AK Parti’ye geçtiğini, 13 belediyeye kayyum atandığını, 11 belediyede yönetimin değiştiğini ve 26 belediye başkanının tutuklu bulunduğunu ileri sürdü.

Bu gelişmelerin milyonlarca seçmenin iradesini etkilediğini savunan Arslan, seçim güvenliği ve demokratik koşullar konusunda endişelerini dile getirdi.

Halk TV’ye yönelik müdahaleyi de eleştiren Arslan, basın özgürlüğünün korunması gerektiğini vurguladı. Eskişehir’den söz konusu müdahaleye destek verilmesine sert tepki gösteren Arslan, YENİ Parti’nin hem kentte hem de Türkiye genelinde iktidar hedefiyle çalışacağını söyledi.

Çakırözer: “YENİ Parti’yi hep birlikte iktidar yapacağız”

YENİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise konuşmasında partinin örgütlenme sürecine ve basın özgürlüğüne dikkat çekti.

Çakırözer, “Bu partiyi siz kurdunuz, siz büyüttünüz, hep birlikte bu partiyi iktidar yapacağız. Bunun aması, fakatı yok. Çünkü milletimiz bizden dertlerine, giderek büyüyen ve üzerlerine binen yüke çare beklemektedir” dedi.

Whatsapp Image 2026 10 17 At 15.09.01

Halk TV’ye yönelik uygulamaları eleştiren Çakırözer, basın kuruluşlarına müdahale edilmesinin toplumun haber alma hakkını olumsuz etkilediğini savundu.

Eskişehir’den basına yönelik müdahaleyi destekleyen açıklamalar yapılmasına tepki gösteren Çakırözer, “Eskişehir’den basına yönelik kapatmaya övgü gelmesinden hicap duydum. Gerçekten rahatsız oldum. Bunun Eskişehir’imize, kimden gelirse gelsin, yakışmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Parti içi demokrasiye de değinen Çakırözer, ilçe ve il başkanlarının üyeler tarafından belirlenmesini Türk siyasi hayatı açısından önemli bir değişim olarak nitelendirdi.

Çakırözer, YENİ Parti’nin farklı siyasi görüşlerden insanları bir araya getirmeyi hedeflediğini belirterek, “Cumhuriyet değerleri, demokrasi, adalet, eşitlik, kimseyi geride bırakmama ve toplumu kucaklama değerlerinde ortaklaştığımız herkesi YENİ Parti’yle birlikte iktidar yolculuğumuza davet ediyoruz” diye konuştu.

Kazım Kurt: “Tek aday, tabanın güvenini kazanmış aday demektir”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Talat Yalaz’ın tek aday olarak seçime katılmasına ilişkin eleştirilere yanıt verdi.

Kurt, “İlk kongremizin tek adaylı olması bazı arkadaşlarımız tarafından zaman zaman eleştiriliyor. Ancak buna olumlu yönden bakmakta yarar olduğunu düşünüyoruz. Tek aday, bütün partinin, bütün tabanın güvenini kazanmış bir aday demektir” dedi.

Whatsapp Image 2026 10 17 At 15.09.00 (2)

Üyelerin doğrudan oy kullanmasının parti içi demokrasi açısından önemli olduğunu belirten Kurt, YENİ Parti’nin yeni bir siyaset anlayışı ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Türkiye’deki ekonomik ve hukuki gelişmelere de değinen Kurt, iktidarın uygulamalarını eleştirerek hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesi gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurt, seçimlerin yenilenmesi ile olağan seçim sürecinin birbirinden farklı olduğunu belirtti. Kurt, “Seçim normal zamanında yapılmalıdır ve Sayın Cumhurbaşkanı aday olmamalıdır. Bu kadar net. Yasalar bunu gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Gürsel Tekin, "Genel Başkanlık Makamına Bağlı Koordinatör" görevine getirildi
Gürsel Tekin, "Genel Başkanlık Makamına Bağlı Koordinatör" görevine getirildi
İçeriği Görüntüle

Parti yöneticilerine saha çalışması çağrısında bulunan Kurt, “Olağanüstü bir dönemde olağanüstü çalışmalar bekliyoruz. O olağanüstü çalışmalarla da iktidar olacağız” dedi.

Ataç: “Kazanan üyelerimizin iradesi olmalı”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da ön seçim uygulamasının parti içi demokrasinin güçlendirilmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Ataç, “Üye bazlı seçim yalnızca bir yönetici belirleme yöntemi değil, üyeye değer verildiğinin ve kararların tabandan yukarıya doğru alındığının bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2026 10 17 At 15.09.00 (1)

Türkiye’de vatandaşların yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çeken Ataç, siyasetin temel görevinin yurttaşların sorunlarına çözüm üretmek olduğunu vurguladı.

Ataç, “Önümüzde birbirimizle yarışmaktan çok daha önemli bir sorumluluk var. Ülkenin gündeminde bir yanda ağırlaşan geçim sıkıntısı, diğer yanda üreticinin, çiftçinin, işçinin, emekçinin, memurun ve öğrencilerin yaşam mücadelesi bulunuyor” dedi.

Seçim sonucundan bağımsız olarak birlik ve beraberliğin korunması gerektiğini belirten Ataç, “Seçim sona erdiğinde kazanan yalnızca bir aday değil, üyelerimizin iradesi ve partimizin demokratik geleceği olmalıdır” diye konuştu.

Ünlüce: “Eskişehir dayanışması tüm Türkiye’ye örnek olacak”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı verdi.

YENİ Parti’nin yeni bir umut oluşturduğunu belirten Ünlüce, Eskişehir’de uzun yıllardır sürdürülen yerel yönetim başarısının Türkiye genelinde de örnek olabileceğini söyledi.

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanvekilliği seçiminde Eskişehir’den gördüğü desteğe teşekkür eden Ünlüce, “Eskişehir dayanışması tek yürek olmuş şekilde o gün salonda benimle beraberdi” dedi.

Whatsapp Image 2026 10 17 At 15.09.00

Partinin kongre ve kurultay sürecinin tamamlanmasının ardından saha çalışmalarına ağırlık verileceğini ifade eden Ünlüce, “Kurultaydan sonra artık sahada çözümü anlatma zamanı” diye konuştu.

Ünlüce, “Biz de kongrelerden sonra o çalışmanın önemli bir parçası, neferi olarak her sokakta, her mahallede, her caddede, her evde, kırsalda ulaşmadığımız yer kalmayıncaya kadar şehrimize, ülkemize umut olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yalaz: “11 bin 300 üyenin iradesiyle şekillenecek”

YENİ Parti Eskişehir İl Başkanı ve tek aday Talat Yalaz ise konuşmasında parti üyelerinin karar süreçlerindeki rolüne dikkat çekti.

Eskişehir’de 11 bin 300 üyenin iradesiyle gerçekleştirilecek ön seçimin yalnızca bir yönetici belirleme süreci olmadığını ifade eden Yalaz, “11 bin 300 üyemizin iradesiyle şekillenecek bu süreç bizim için yalnızca bir sayı değildir. 11 bin 300 umut demektir. 11 bin 300 ayrı hayat, ayrı hikâye, ayrı mücadele demektir” dedi.

Eskişehir’in ekonomik ve sosyal sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yalaz, çevre yolu, konut, kira, ulaşım ve istihdam konularında çözüm odaklı siyaset yürütmek istediklerini söyledi.

Gençlerin eğitim gördükleri şehirde iş bulabilmesinin önemine değinen Yalaz, sanayi, üretim ve istihdamın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Whatsapp Image 2026 10 17 At 15.09.01 (2)

Tek adaylık eleştirilerine yanıt verdi

Talat Yalaz, ön seçime tek aday olarak katılması nedeniyle yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi.

Tek aday olmak için herhangi bir girişimde bulunmadığını savunan Yalaz, başka adayların çıkmasının parti içi demokrasi açısından kazanım olacağını daha önce de dile getirdiğini belirtti.

Yalaz, “Ben tek bir il başkanı olarak seçime girmek adına en ufak bir çaba göstermedim. Yaptığım bütün açıklamalarda bir adayın daha çıkmasının demokrasi açısından ciddi bir kazanım olacağını ifade ettim” dedi.

Partide adaylık süreçlerinin artık üyelerin iradesi üzerinden şekillenmesi gerektiğini belirten Yalaz, “Artık önce üyeye gideceksiniz, aday olacaksınız. Sonra belediye başkanlarından ve milletvekillerinden destek isteyeceksiniz. Karar mercii üyelerdir. Eski alışkanlıklarla hiçbir yere varamayız” ifadelerini kullandı.

“Kişisel ikbalim için siyaset yapmayacağım”

Yalaz, gelecekte milletvekili adayı olup olmayacağına yönelik tartışmalara da değindi.

Siyasi hedefinin kişisel makamlar değil, partinin iktidara gelmesi olduğunu belirten Yalaz, “Asla Talat Yalaz’ın kişisel istikbalini ve ikbalini masaya koyarak siyaset yapmayacağım. Bu partiyi iktidar etmek için ne gerekiyorsa onu yapacağım” dedi.

4Fe52998 55Cf 4388 9786 88375B298399

Seçim güvenliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Yalaz, YENİ Parti’nin daha önce seçime katılmamış olması nedeniyle sandık görevlisi yazdırma konusunda karşılaşabileceği sorunlara dikkat çekti.

Yalaz, “Sandıklarda bir ittifak durumu olmazsa o sandık güvenliğini nasıl sağlayacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda mücadele ve birlik mesajı veren Yalaz, “Ben bu sorumluluğa hazırım, örgütümüz hazır, yol arkadaşlarımız hazır. Eskişehir’de umudu büyütmeye hazırız” dedi.

Sandıklar pazar günü kurulacak

Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programın ardından gözler 18 Ekim Pazar günü yapılacak ön seçime çevrildi. Talat Yalaz’ın tek aday olduğu seçimde YENİ Parti Eskişehir üyeleri sandık başına giderek il başkanlığı için oy kullanacak. Seçim sürecinin ardından partinin yeni dönem yönetim organlarının oluşturulması bekleniyor.

Muhabir: Gamze Uysal