Savunma yatırımları için yeni finansman modeli
Ankara'da gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde, savunma alanındaki iş birliğini güçlendirecek önemli bir adım atıldı. Türkiye'nin de yer aldığı 9 ülke, ortak savunma ve güvenlik projelerine finansman sağlamak amacıyla Savunma, Güvenlik ve Direnç Bankası kurulması konusunda mutabakata vardı.

Kurulacak banka sayesinde müttefik ülkelerin savunma sanayii yatırımlarının hızlandırılması, kritik altyapı projelerinin desteklenmesi ve güvenlik alanındaki ortak girişimlerin daha kolay finanse edilmesi amaçlanıyor.

2027 yılında faaliyete başlaması planlanıyor
Zirvede alınan karara göre bankanın kuruluş sürecinin önümüzdeki aylarda tamamlanması ve gerekli hukuki ile mali altyapının oluşturulmasının ardından 2027 yılında faaliyetlerine başlaması planlanıyor.

Beyaz Saray, Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafını paylaştı
Beyaz Saray, Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafını paylaştı
İçeriği Görüntüle

Yeni finans kuruluşunun; savunma sanayii, siber güvenlik, kritik altyapılar, enerji güvenliği ve dayanıklılık projelerine uzun vadeli finansman sağlaması öngörülüyor.

Ortak projelere destek verecek
Bankanın, NATO müttefikleri arasında geliştirilecek ortak savunma projeleri ile stratejik yatırımların finansmanında önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor. Girişimin, özellikle son dönemde artan küresel güvenlik riskleri ve savunma harcamalarındaki yükseliş doğrultusunda müttefik ülkelerin finansman ihtiyacına katkı sağlaması hedefleniyor.

Savunma, Güvenlik ve Direnç Bankası'nın kuruluşuna ilişkin teknik çalışmaların ve üye ülkelerin katılım süreçlerinin önümüzdeki dönemde netleşmesi bekleniyor.

Kaynak: 2Eylül Haber