Elektrik faturalarında devlet desteğinden yararlanma koşullarını etkileyen yeni düzenleme açıklandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), mesken aboneleri için son kaynak tedarik tarifesi kapsamındaki yıllık tüketim sınırını 2027 yılı itibarıyla 3 bin kWh olarak belirledi. 1 Ocak 2027'de yürürlüğe girecek kararla birlikte yaklaşık 6,5 milyon mesken abonesinin yüksek tüketimli tüketici grubuna dahil olması bekleniyor.
Yeni sınır, aylık ortalama 250 kWh elektrik tüketimine karşılık geliyor. EPDK açıklamasında bu tüketim düzeyinin aylık yaklaşık 820 TL ve üzerindeki fatura bedeliyle ilişkilendirildiği belirtildi. Ancak faturanın tutarı, tüketim miktarının yanı sıra tarife ve diğer unsurlara göre değişebilecek.
TÜKETİM SINIRI KADEMELİ OLARAK DÜŞÜRÜLDÜ
Mesken aboneleri için son kaynak tedarik tarifesi sınırı 2025 yılında yıllık 5 bin kWh, 2026 yılında ise 4 bin kWh olarak uygulanmıştı. EPDK'nın son kararıyla bu sınır 2027 yılı için 3 bin kWh'ye çekildi.
Türkiye'de yaklaşık 44,2 milyon mesken abonesi bulunuyor. Yeni düzenlemenin ardından yaklaşık 6,5 milyon abonenin, toplam mesken abonelerinin yüzde 14,7'sinin yüksek tüketimli tüketici grubunda yer alacağı hesaplanıyor.
HER ABONE DÜZENLEMEDEN ETKİLENMEYECEK
EPDK, bazı abone gruplarının yeni uygulamanın dışında tutulacağını açıkladı. Tarımsal faaliyetler grubundaki tüketiciler için mevcut limit değiştirilmedi. Sanayi, kamu ve özel hizmetler sektörü ile aydınlatma abone gruplarında uygulanan 15 bin kWh'lik sınır da aynı kaldı.
Mesken abone grubunda bulunan cami ve diğer ibadethaneler, cemevleri ve dernekler de düzenlemeden muaf olacak. Şehit aileleri, muharip ve malul gaziler, köy içme suları ile AFAD'a ait geçici barınma merkezleri de kapsam dışında tutuldu. Elektrikle çalışan diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ve benzeri yaşam destek cihazlarına bağımlı tüketiciler de uygulamadan etkilenmeyecek.
YÜKSEK TÜKETİMDE GERÇEK MALİYETLİ TARİFE UYGULANACAK
EPDK açıklamasına göre düzenleme, ulusal elektrik tarifesinde değişiklik yapılması anlamına gelmiyor. Yıllık tüketimi belirlenen sınırı aşan abonelerin desteklenen tüketici grubu dışına çıkarılarak elektrik enerjisini gerçek maliyetler üzerinden temin etmesi amaçlanıyor.
Yıllık tüketim sınırının 2027 yılında veya bir önceki takvim yılı olan 2026'da aşılması durumunda, belirli koşullara göre yüksek tüketimli tüketicilere yönelik tarife uygulanmaya başlanacak. İkili anlaşma yapmamış aboneler için uygulama, tüketim sınırına ulaşılan ayı takip eden üçüncü ayın ilk gününde devreye girecek.
YENİ TARİFE NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
EPDK'nın açıkladığı örneklere göre 2026 yılı tüketimi Ekim ayında düzenlenen faturayla ilk kez 3 bin kWh'yi aşan bir mesken abonesine yeni tarife 1 Ocak 2027'den itibaren uygulanacak. Sınırın Aralık 2026'da aşılması halinde ise başlangıç tarihi 1 Mart 2027 olacak.
2026 yılı tüketimi sınırın altında kalan ancak 2027 yılında bu miktarı ilk kez aşan abonelerde de uygulama, aşımın gerçekleştiği aya göre başlayacak. Örneğin tüketim sınırının Haziran 2027'de aşılması durumunda yüksek tüketimli tüketici tarifesi 1 Eylül 2027'den itibaren geçerli olacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte özellikle yıllık elektrik tüketimi 3 bin kWh'yi aşan mesken abonelerinin tüketim miktarlarını takip etmesi önem kazanacak.





