Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Oytun Gökten, Eskişehir’in uzun süredir deprem riski ve yapı stoku açısından alarm verdiğini belirterek uygulamanın kapsamı dışında bırakılmasına tepki gösterdi.
Gökten, İnşaat Mühendisleri Odası olarak yıllardır Eskişehir’de kentsel dönüşümün önemine dikkat çektiklerini ifade ederek, “Depremlerden sonra oluşan tablo bize bir kez daha gösterdi ki, kentsel dönüşüm artık bir tercih değil zorunluluktur” dedi.
“52 bin binayı inceledik”
Eskişehir’de yapılan incelemelerde ciddi riskler tespit edildiğini söyleyen Gökten, şu ifadeleri kullandı: “Eskişehir’de 52 binayı değil, 52 bin binayı inceledikten sonra ortaya çıkan manzara bizi hızlı hareket etmeye itti. En az 6 bin binanın çok hızlı bir şekilde yenilenmesi gerekiyor.”
Kentsel dönüşümün yalnızca bina yenilemek anlamına gelmediğini vurgulayan Gökten, dönüşümün şehir yaşamına da doğrudan katkı sağlayacağını söyledi.
“Pilot bölge açıklaması bizi tatmin etmedi”
Destek paketinin yalnızca 6 ilde uygulanacak olmasına tepki gösteren Gökten, “Pilot bölge” açıklamasını eleştirerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Pilot bölge denildiğinde bizler denenmemiş bir uygulamanın test edilmesini anlarız. Ancak burada ortada finansal bir model var. Bunun neden sadece 6 şehirle sınırlandırıldığını anlamakta zorlanıyoruz.”
Türkiye’nin büyük bölümünün deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan Gökten, sadece belirli illerin destek kapsamına alınmasının doğru olmadığını savundu.
“Eskişehir neden dışarıda bırakıldı?”
Eskişehir’in yanı sıra Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Kütahya gibi riskli şehirlerin de listede olmamasını eleştiren Gökten, Marmara depremi senaryolarının bu şehirleri de doğrudan etkileyebileceğini belirtti. Balıkesir’de yaşanan sismik hareketliliğe dikkat çeken Gökten, Eskişehir’in de ciddi deprem tehdidi altında olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Sındırgı hattı üzerinden Eskişehir’e kadar uzanan ciddi bir depremsellikten bahsediliyor. Biz zaten kentteki yapı stokunun durumunu kendi çalışmalarımızla ortaya koyduk.”
“Kentsel dönüşüm toplumsal bilinç hâline geldi”
Eskişehir’de artık vatandaşların kentsel dönüşüm konusunda daha bilinçli olduğunu belirten Gökten, finansal destek sağlanması hâlinde dönüşümün hız kazanacağını söyledi. Kentte yüksek rant potansiyeline sahip ancak eski yapı stokunun yoğun olduğu bölgeler bulunduğunu ifade eden Gökten, uygun kredi modelleriyle vatandaşların ciddi mali yük altına girmeden evlerini yenileyebileceğini dile getirdi. Gökten, "Eskişehir’de dönüşümü gerçekleştirecek akıl da var, sektör de var, talep de var. İnsanların önündeki en büyük engel finansman.” dedi.
“Gelin Eskişehir’i yeniden inşa edelim”
Açıklamasında siyasilere de çağrıda bulunan Gökten, özellikle iktidar temsilcilerinin Eskişehir için daha güçlü girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi. Gökten, sözlerini şu çağrıyla tamamladı: “Gelin şehrimizi yeniden yaratalım. Bu sadece bina yenilemek değil; ulaşımı, şehirleşmeyi ve yaşam kalitesini de yeniden düzenlemek demek. Kentsel dönüşüm desteği Eskişehir’e de verilirse yeni ve güçlü bir şehir ortaya çıkabilir.”




