Osmanlı Saray Modası ve Anadolu Halk Kostümleri Bir Arada

Bedriye Nuran Zorlutuna tarafından hazırlanan sergi, Kent Müzeleri Kompleksi Geçici Sergi Salonu’nda düzenlenen törenle ziyarete açıldı.

Topkapı Sarayı’nda yer alan Osmanlı sultan kıyafetlerinden ilham alınarak tasarlanan kostümler ile Anadolu’nun farklı yörelerine ait halk oyunu kıyafetlerini buluşturan çalışma, geleneksel el işçiliğinin inceliklerini ve zengin kültürel birikimi gözler önüne serdi.

Eskişehir’de turistik otobüs devri: OtobEs26 hizmete başlıyor!
Eskişehir’de turistik otobüs devri: OtobEs26 hizmete başlıyor!
İçeriği Görüntüle

Zorlutuna: "Babam 'Köklerinden Kopma' Derdi"

Serginin açılışında konuşan sanatçı Bedriye Nuran Zorlutuna, geleneksel giyime ilgisinin öğrencilik yıllarında başladığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Ben talebelik zamanımda Zühal Yorgancıoğlu’nun hayranıydım. Sim sırma türü nakışları dünyaya tanıttı. Babam da bana 'Sakın köklerinden kopma kızım' derdi ve bizi devamlı Topkapı Sarayı’na götürürdü. Benim bu alana ilgim de o yıllarda başladı. Yılların emeğini bugün sizlere sunmak istedim."

“Geçmi̇şi̇n Zarafeti̇” Sergi̇si̇ Sanatseverlerle Buluştu (5)

Başkan Ünlüce: "Kıyafetlerdeki Motiflerin Bir Hikâyesi Var"

Törene katılan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, kıyafetlerin ve üzerindeki motiflerin geçmişin duygularını günümüze taşıdığını vurguladı. Tüm Eskişehirlileri ve özellikle gençleri sergiyi görmeye davet eden Başkan Ünlüce şunları söyledi: "Geçmişten gelen köklerimize baktığımızda o motifler özellikle elbiselerde, kıyafetlerde ortaya çıkıyor. Renklerin geçişi bize o dönem insanlarının yaşadığı duyguları anlatıyor. Kıyafetlerde ve başlık modellerinde yer alan pek çok motifin aslında bir hikâyesi var. Bu topraklarda çok zarif insanlar yaşadılar. Onların zarafetini taşıyan kıyafetlerin sergi salonumuzda yer alması bizim için çok değerli. Tüm hemşehrilerimizi ve özellikle gençlerimizi davet ediyorum. Çünkü köklerini, geçmişini ve kültürünü ne kadar iyi bilirlerse hem bugüne hem de geleceğe sahip çıkmaları o kadar anlamlı olacaktır."

16 Ağustos’a Kadar Ziyaret Edilebilecek

Geleneksel el işçiliğinin ve geçmişin estetik anlayışının sergilendiği “Geçmişin Zarafeti” Saray ve Halk Oyunu Kıyafetleri Sergisi, 16 Ağustos 2026 tarihine kadar Kent Müzeleri Kompleksi Geçici Sergi Salonu’nda ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Kaynak: Haber Merkezi