Kalsedon, dünyada sadece yüzyılardır Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesine bağlı Mayıslar mahallesindeki Mayıslar Dağı’ndan çıkarılıyordu. Son yıllarda ilçedeki ormanlık alanlarda Kalsedon madenleri bulundu. Mayıslar mahallesindeki ocaktan sonra ikinci ocakta ilçenin ‘Yangındamı’ olarak nitelendirilşen ormanlık alanda bulundu. Ormanlık alana zarar vermeden çıkarılan maden, ormanlarda sportif amaçlı gezi yapanlarında uğrak yeri oldu. 'Mavi altın' olarak tanınan kalsedonun işçiliği ağır ve maliyeti yüksek olduğu için Türkiye'de işleme teknolojisi ile bunu işleyecek ustası bulunmuyor. Eskişehir’de 10 milyon ton rezervin olduğu tahmin edilen kalsedon taşının en büyük sıkıntısı tanıtım ve ülkemizde işlenememesi olarak gösteriliyor. Bu yüzden kalsedonun yüzde 95'lik kısmı Çin'e, geriye kalanı ise Hindistan ve ABD gibi ülkelere işlenmeden ihraç ediliyor. Çin'de işlenen kalsedon, daha sonra Amerika, Kanada, İsviçre, İngiltere, Hindistan, Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeler başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Hatta ham olarak Türkiye'den giden bu maden, işlendikten sonra yeniden Türkiye'ye de geliyor.

UĞUR GETİRDİĞİNE İNANILIYOR
Kalsedon, sert ve dayanıklı olduğu için Türk çiftçisi tarafından yıllarca demir yerine kullanılmış. O dönemlerde sabanlara takılan kalsedon, birbirinden şık takılarda hayat buluyor, dünya sosyetesinin el ve boyunlarını süslüyor.
Stres alma özelliği ve uğur getirdiği savunulan ve “işadamlarının taşı” olarak nitelendirilen kalsedon, ünlü işadamları tarafından da büyük ilgi görüyor. Kalitesine göre, kalsedonun işlenmemiş halindeki kilosu 40 ila 60 dolar arasında değişiyor. Kalsedon geçtiğimiz yıllarda yılda sadece 30 tonolarak ihraç edilirken, gelecek yıllarda bu rakamın artırılması planlanıyor.

KALSEDON'UN TARİHÇESİ
Kalsedon adı, Kadıköy'den geliyor. Kadıköy, eski kaynaklarda Kalsedon şeklinde geçiyor. Antik çağlarda Mayıslar'da çıkartılan taşlar, Kadıköy Limanı’na getirilerek ticareti yapılan yerlere gönderiliyordu. 2 bin 800 yıl öncesinde topraklarımızdan çıkartılıp ihraç edilen taşın efsanevi öyküleri var. Kuvars ailesinden, yarı saydamdan ışık geçmeze giden çeşitleri mevcut. Renk skalası beyazdan, gri, mavi, yeşil, kahverengi, kırmızı, sarı, siyaha kadar gidiyor. En fazla deniz mavisi renginde olanlar tutuluyor.
Can HACIOĞLU

Kaynak: 2Eylül Haber