Buz Ateşi
Yalı Park Balo & Davet
Eskişehir
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2506.4
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66357$

Sağlıklı yaşam için dönen pedallar!

08 Mayıs 2024, Çarşamba 09:53

Geçtiğimiz hafta sonu tüm Türkiye birlikte Eskişehir’de de yaklaşık 200 bisikletli aynı anda pedal çevirdi. Bu etkinliği Türkiye Yeşilay Cemiyeti düzenledi. Bu yıl 11. Kez düzenlenen etkinliğe Yeşilay Eskişehir Şube Başkanı Ayşe Fert Dökmeci’ nin konuşmasıyla start verildi. İnsanlarımızı her türlü kötü alışkanlıktan ve özellikle de bağımlılıktan korumak adına Yeşilay’ın düzenlediği etkinliği aslında hepimiz önemsiyoruz.

Bugün Türkiye’de bu tür etkinlikler istenilen sıklıkta olmasa da zaman zaman çeşitli gerekçeler ile gerçekleştiriliyor. Aslında toplum sağlığı açısından son derece etkili bu etkinliklerin yaygınlaştırılması arzu ettiğimiz bir şeydir. Biz görmedik ama büyüklerimizden dinlediğimiz eski ELMS(Bugünkü TÜRESAŞ), adı var kendi yok SÜMERBANK Basma Fabrikası, yine Eskişehir hala ayakta kalan en önemli kamu kurumlarından biri olan ŞEKER FABRİKASI’ nın bahçelerinde bisiklet parkları varmış. İnsanlar için hem en uygun hem de en sağlıklı ulaşım aracı bisikletlermiş. Bugün Avrupa’da Hollanda merkezli bisikletli ulaşımın örnekleri ile dolu ülkelerinden önce bu uygulama bizde varmış. Yani Eskişehir bu işin Türkiye’de merkezi olmuş bir şehir. Boşuna söylemiyoruz, “Bu şehir farklı şehir” diye.

Ne yazık ki zaman içerisindeki çarpık yapılaşma kent içindeki bisikletli ulaşımı da engeller hale gelmiş. Bunu sadece eleştiri olsun diye yazmıyorum, bunu bir gerçeğin tespiti bağlamında yazıyorum. Eskişehir’de ne yazık ki bisiklete binmek hele şehir merkezinde bisiklet ile dolaşmak nerede ise imkansız. Birkaç sembolik bisiklet yolunun dışında normal trafik akışının içinde bisiklet ile yolculuk yapmak öyle kolay bir şey değil. Bisiklet hem maliyetsiz hem de risksiz ve bu arada sağlıklı bir yaşam için her sağlıklı birey için iyi bir ulaşım aracı olmasına rağmen trafikteki keşmekeş yüzünden çok da tercih edilebilir bir araç olmaktan çoktan çıkmış. Buradan yerel yöneticilerimize bisiklet yolu konusunda bir hatırlatma da yapmış olalım.

Gelelim Yeşilay’ın etkinliğine.  Ayşe Fert Dökmeci başkanlığındaki Yeşilay Cemiyeti Eskişehir Şubesinin düzenlediği etkinlik için kendilerini yürekten tebrik ediyorum. Çünkü bu tür toplumsal duyarlılık gerektiren etkinliklere öncülük etmek aynı zaman ciddi bir fedakarlık ister. Yeşilay’ın sadece bisiklet etkinliği  değil başka çabalarını da yakından takip ediyor ve tebrik ediyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.