Odunpazarı Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu, yaz mevsiminde artan sıcaklıklarla birlikte yaşanabilecek boğulma, yangın, zehirlenme ve kaybolma olaylarına dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Grup üyeleri Anıl İhsan Uslu, Erhan Önce, Gürkan Çelik ve Sezer Elibüyük tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların yaz aylarında daha dikkatli ve bilinçli hareket etmesi çağrısında bulunuldu.
Açıklamanın başında, geçen yıl Seyitgazi ilçesine bağlı Fethiye ve Büyükyayla mahallelerinde çıkan orman yangınlarında yaşamını yitiren 5 orman işçisi ile 5 AKUT gönüllüsü anılarak, "Ruhları şad, mekânları cennet olsun." denildi.
Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle 2026 yazının Türkiye tarihinin en sıcak dönemlerinden biri olabileceğine ilişkin uzman uyarılarına dikkat çekilen açıklamada, temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasının beklendiği ifade edildi. Özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması, güneş çarpmasına karşı bol su tüketilmesi ve koruyucu ekipman kullanılması tavsiye edildi.
Meteorolojik verilere göre Eskişehir'de sıcaklıkların 1 ila 10 derece arasında artmasının beklendiği belirtilirken, yaz tatiliyle birlikte vatandaşların doğaya yöneldiği, ancak piknik ve doğa yürüyüşü gibi etkinliklerin çeşitli riskleri de beraberinde getirdiği vurgulandı.
Açıklamada, Eskişehir Valiliği kararı doğrultusunda Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki ormanlara girişlerin, orman yangını riskine karşı 15 Haziran-15 Ekim 2026 tarihleri arasında yasak olduğu da hatırlatıldı.
Afet Çalışma Grubu, yaz aylarında en sık karşılaşılan tehlikelerin boğulma, zehirlenme, yangın ve kaybolma vakaları olduğuna dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkede her yıl ortalama 643 boğulma vakası yaşandığı, AFAD verilerine göre ise deniz dışındaki su kaynaklarının da dahil edilmesiyle bu sayının yaklaşık 900'e ulaştığı belirtildi.
Eskişehir'de özellikle yaz aylarında serinlemek amacıyla Porsuk Çayı, baraj, gölet, sulama ve drenaj kanallarına girilmesinin ya da bu alanlara düşülmesinin ciddi boğulma tehlikesi oluşturduğu ifade edildi.
Mesire alanları ve doğada gerçekleştirilen etkinliklerde böcek, akrep ve yılan sokmalarının yanı sıra tanınmayan bitkilerin tüketilmesinin de zehirlenmelere yol açabileceği kaydedildi. Ayrıca yasak alanlarda ateş yakılması, söndürülmeden atılan sigaralar ile doğaya bırakılan cam şişe ve benzeri atıkların orman yangınlarının başlıca nedenleri arasında yer aldığı vurgulandı.
Kontrolsüz ve rehbersiz gerçekleştirilen doğa yürüyüşlerinin kaybolma vakalarına neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, vatandaşların kamu kurumlarının uyarılarını dikkate almaları, uyarı levhalarına uymaları, özellikle çocuklar ve yaşlıları riskler konusunda bilgilendirerek gözetim altında tutmaları gerektiği ifade edildi.


