Sosyal medya hesabı üzerinden zehir zemberek bir deklarasyon yayımlayan Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki mayınların derhal temizlenmesini ve 11 ay önce ABD tarafından vurulan yer altı nükleer tesislerindeki zenginleştirilmiş uranyumun ABD ordusu tarafından tahliye edilmesini şart koştu. İran kanadı ise Trump'ın "anlaşmaya varıldı" iddiasını yalanlayarak, açıklamaları "sahte bir zafer arayışı" olarak nitelendirdi.
"Hürmüz Boğazı Derhal Açılacak, Gemiler Evlerine Dönebilir"
Küresel piyasaların ve diplomasi trafiğinin kilitlendiği Körfez krizinde, ABD’nin uyguladığı deniz ablukasına dair Trump’tan kritik bir hamle geldi. Hürmüz Boğazı’nın koşulsuz olarak ticari trafiğe açılması gerektiğini vurgulayan Trump, deniz güvenliğine ilişkin şartlarını şu sözlerle sıraladı:
"İran, hiçbir zaman bir nükleer silaha sahip olmayacağını kabul etmelidir. Hürmüz Boğazı derhal açılmalı, her iki yönde de kısıtlama veya ücret olmaksızın gemi trafiğine izin verilmelidir. Eğer varsa, tüm deniz mayınları etkisiz hale getirilecektir. Büyük sualtı mayın tarama gemilerimiz aracılığıyla çok sayıda mayını patlatarak imha ettik. İran, geriye kalan az sayıdaki mayının derhal kaldırılmasını tamamlayacaktır."
Bölgedeki ABD ablukasının gevşetileceği sinyalini de veren Trump, Boğaz'da mahsur kalan sivil gemicilere seslenerek, "Muhteşem ve eşi benzeri görülmemiş Deniz Ablukamız nedeniyle Boğaz'da mahsur kalan gemiler, artık kaldırılacak olan bu abluka sayesinde evlerine dönme sürecine başlayabilirler!" ifadelerini kullandı.
Derinlerdeki "Nükleer Toz" ABD Tarafından Çıkarılacak
Trump’ın deklarasyonundaki en çarpıcı bölüm ise yaklaşık 11 ay önce hayalet bombardıman uçaklarıyla vurulan İran’ın yer altı nükleer tesislerine yönelik planı oldu. Saldırı sonrası yerin derinliklerinde kalan zenginleştirilmiş uranyumu "Nükleer Toz" olarak tanımlayan Trump, bu materyalin ABD tarafından çıkarılıp imha edileceğini öne sürdü:
-
Teknolojik Kapasite: "Güçlü B-2 bombardıman uçağı saldırımızın 11 ay önce dağları neredeyse çökertmesi sonucu derin yeraltında gömülü kalan zenginleştirilmiş materyal, ABD tarafından çıkarılacak. Bunu yapabilecek mekanik kapasiteye sahip tek ülke ABD'dir (Çin de bu kapasiteye sahiptir)."
-
Uluslararası Koordinasyon: Sürecin, İran İslam Cumhuriyeti ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile yakın koordinasyon içinde yürütüleceği belirtildi.
Ekonomik yaptırımların hemen esnetilmeyeceğinin altını çizen Trump, "Yeni bir bildiriye kadar hiçbir para transferi yapılmayacaktır. Şimdi, nihai kararı vermek üzere Durum Odası'na gidiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
İran’dan Sert Yalanlama: "Sahte Zafer Gösterisi"
Trump’ın uzlaşı sağlandığı yönündeki açıklamalarına Tahran’dan yanıt gecikmedi. İran yarı resmi Fars Haber Ajansı, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde Trump'ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını duyurdu.
İranlı kaynaklar, ABD Başkanı'nın açıklamalarını "doğru ve yalanın bir karışımı" olarak nitelendirerek, Trump'ın kamuoyuna "sahte bir zafer" sunmaya çalıştığını iddia etti. Mutabakat metninin henüz Tahran tarafından onaylanmadığını belirten kaynaklar, Hürmüz Boğazı'nın ücretsiz ve koşulsuz açılacağı iddiasını da reddetti. İran, ablukanın kalkmasının ardından Boğaz'ın ABD dayatmalarıyla değil, İran'ın kendi önceden belirlenmiş egemenlik düzenlemelerine göre trafiğe açılacağını vurguladı.


