Araban mı var, derdin var. Araba her evin ihtiyacı. Trafiğe sürekli ilave olarak araç giriyor. Trafikte olan bütün bu araçların periyodik muayeneleri tek yetkili kuruluş olan TÜV TÜRK muayene istasyonlarında yapılıyor. Aracı ticari olanlar yılda bir defa, değilse 2 yılda bir araçlarını muayene ettirmek zorundalar. Muayene ücretleri de oldukça zamlandı. Sürücüler için cep yakar hale geldi. Şehrimiz merkezinde bu kadar araca tek bir muayene istasyonu hizmet veriyor. Muayene istasyonu şehrin bir ucunda ise tamir bakım için sanayisi de diğer ucunda. Hele bir de tek seferde aracınız muayeneden geçmedi ise, tamiri için git gel maliyeti, ayrıca stresini ve de çekilen çileyi bir düşünün. Randevulu olarak yaklaşık 15 dakikalık muayene için iki üç saatinizi gözden çıkarın. Geçtiğimiz hafta aracımı muayene ettirdim. Bu yazımda şehrimizde adeta bir darphane gibi çalışan muayene istasyonundan bahsetmek istiyorum.
İstasyon Eskişehir merkezinin dışında bir ağaç gölgesinin bulunmadığı bir alanda kurulmuş. Eminim yolunuz düşmüştür. Ve benim yaşadıklarımı sizler de yaşamışsınızdır. Eğer randevu alıp aracınızı muayeneye götürecekseniz, götürmeden önce gazını, ya da akaryakıtını tam olarak doldurun. Çünkü git gel 30 kilometreden aşağı bir yer değil. Eğer aracınıza güvenerek önceden bir hazırlık yapmadıysanız sizi “fren lambanız yanmıyor” bu bir “ağır kusurdur” diye 30 kilometrelik yeni bir yolculuk için geri göndermeleri mümkün. Yönetmelik öyledir. Randevunuza saatinizde gitmek için erken yola çıktınız, aracınızı sıraya soktunuzsa eğer en az 2 saatlik bir bekleme sürenizin olduğunu da hesaba katmalısınız.
Peki, bekleme sırasında bir su, bir çay içebileceğiniz gölgelik bir alan, kafeterya gibi ya da güvenle kullanabileceğiniz bir tuvalet ararsanız onu hiç aramayınız. Bekleme sürenizin tamamını aracınızin yanında, ya da içinde geçirmekten başka bir çareniz de yoktur. Çünkü çevrede hiçbir sosyal tesise rastlayamazsınız. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan koruyacak bir alan bulamazsınız. Üç beş kişilik bir kamelya var olsa da orada oturmak size nasip olmaz. Ayrıca çevrede ihtiyaç olduğunda bir bankamatik falanda göremezsiniz. Para ile işiniz olsa şehir merkezine inmek zorunda kalırsınız.
Bu arada öncelikle randevu saatinizden önce sıraya girip muayene ücretini ilgili memura yatırırsınız. Öyle az bir rakam falan değil yatıracağınız miktar Bin 800 lira civarında bir para. Gaz muayenesini de dahil edersek ki, o da zorunlu olduğu için genelde öyle oluyor. Rakam 2 Bin TL yi geçiyor. Zaten bu rakam oldukça pahalı. Keyfinizi kaçıran bir rakam. Eğer ödemeyi nakit değil de kartla yapmaya kalkarsanız ödeyeceğiniz miktara komisyon ücreti de ilave ediliyor ki; ben 89 TL ödedim. Hepten keyfim kaçtı. Sizin orada yapacağınız hiçbir itiraz kabul görmediği gibi ödediğiniz 89 TL’nin geri alınmasıyla ilgili açılmış ve kazanılmış bir davanın burada emsal olmadığını da anlıyorsunuz.
Diyelim ki paranızı nakit ya da kartla yatırdınız ve beklediniz sıra size geldi. 15 dakika sürecek işlem için arka kapıya yönlendirilirsiniz. 15 dakika sonra elinde kağıt ile gelen görevli size muayeneden aracınız geçmedi, kaldı dediğinde ve eksiklerinizi söylediğinde sanki tepenizden kaynar su dökülür. Doğruca sanayinin yolunu tutuyorsunuz, kusurunuz neyse onun giderilmesini sağladıktan sonra aynı gün içinde geldiğinizde muayene tekrarı yaptırabilirsiniz. Eğer aynı güne yetişemezseniz, bir işiniz, her hangi bir randevunuz olduğu için bir başka gün muayeneyi tamamlarım derseniz 1 ay içerisinde yeni bir randevu oluşturmak durumunda kalıyorsunuz.
Bir araç için ortalama 2 Bin TL ücret hesaplandığında sadece Eskişehir’den alınan paranın oluşturduğu kaynağı varın siz hesaplayın. Rakamı hesaplamak bile güç. Peki; böylesine darphane gibi çalışan bu istasyonda insanlar araçları muayene edilirken neden rahat ettirilmesinler? Herkes yaşıyor. Ben de bu hafta tekrar yaşadım.
Ne diyebilirim kİ; yaşadığımın tarifi araç muayene çilesi.