Eskişehir’de bugünlerde çok konuşulan konulardan birisi hiç kuşkusuz “kentsel dönüşüm.” Hem köşemde hem de gazeteniz 2Eylül Haber ve 2Eylül Gazetesi haber sayfalarında bu konuyu devamlı gündemde tutmaya çalıştım. Şehrin merkezinde önemli caddelerin riskli yapılarını defalarca İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı H. Orkun Kılıç’tan dinledik. Kendisiyle röportaj yaptık. Arkadaşlarımız özel haberler yaptı. Bu konunun uzmanlarından birisi olarak her fırsatta açıklamalarda bulundu.

Ne yapıldı? Yıkılması gereken binlerce bina için ne yapılıyor? Şehrimizde sorunların çözümü için adımların atılmasında neden bu kadar zorlanılıyor?

Eskişehir’in merkezine saplanmış ve acilen kaldırılması gereken bir de Küçük Sanayi Sitesi sorunumuz var. Adından da anlaşılacağı gibi burası bir site. Her sitenin bir yöneticisi olur değil mi? Evet olmalı. Ancak bu sitenin bir yöneticisi de yok. Aslında Küçük Sanayi Sitesi yerine Sanayi Çarşısı demek daha doğru sanırım.

Neyse konumuza dönersek buraya site olduğu için de, riskli alan ilan edildiği için de kurumlar yatırım yapmıyor. İşyerleri ruhsatlı, ruhsatsız çalışıyor. Odunpazarı Belediyesi buraya yeni ruhsat vermiyor. Belediye başkanı Kazım Kurt ile yaptığımız röportajda bu konuyu sorduğumda burası için “Sanayi çarşısı, Eskişehir ve Odunpazarı için kangren olmuş bir yerdir. Acilen boşaltılmalıdır.” dedi.

ESKİ’nin de yatırım yapmadığı site; maalesef mezbele haline gelmiş bir şekilde adeta kaderine terk edilmiş gibi duruyor. Hiçbir esnafın mağdur olmadığı, şehrin kıymetli ve merkezi yerindeki Küçük Sanayi sorununun çözülmesi gerekirken, ne yazık ki şimdiye kadar somut bir adım da atılamadı. Düşünsenize; böyle bir alan dönüştürüldüğünde kentimize nasıl bir katma değer kazandırır? Bundan dolayı; şehrin konuyla ilgili bütün aktörlerinin vakit kaybetmeden bölge esnafı ile de işbirliği yaparak hep birlikte yuvarlak masa etrafında toplanıp bu sorunu çözmeleri gerekmez mi?

Bu konuda engel nedir? Herkes, “Benim dediğim olsun” mantığında davrandığı için koskoca bir bölge gerçek anlamda mezbelelik bir alan olarak ortada öylece duruyor. Yolları köstebek yuvası gibi, işyerleri adeta dökülüyor. Görüntü kötü. Güzel Eskişehir’imize hiç yakışmıyor. Küçük Sanayi Sitesi’ne girdiğinizde bazen kendinizi hani filmlerde izliyorsunuz ya Hindistan’ın arka sokaklarında ya da çok gerilerde kalmış bir şehrin varoşlarında sanıyorsunuz.

Bu hafta da röportaj konuğumuz Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Eskişehir İl Müdürü Hikmet Çelik oldu. Sayın Çelik’e bu konuyu da sorduk. Konuyla ilgili Sayın Çelik; “Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili planları hazırlayıp bakanlığa sunacak olan kurum Odunpazarı Belediyesi’dir. Bizim burada söylediğimiz kanun dili, yani devletin dili. Biz burada sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getiriyoruz.” dedi.

Sayın Çelik; ilgili kanunları tek tek saydı. Kendisiyle yaptığımız röportaj sonrasında da anladığımız buranın sorumluluğu devredildiğinden beri Odunpazarı Belediyesi’nde. Kendisinden Bakanlığa sunulmak üzere revize edilmiş planlar bekleniyor. Anlaşılan o dur ki; belediye planları revize edip göndermedikçe, burası böylece daha da çürüyüp gidecek gibi gözüküyor. Düşünüldüğünde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu konuda onay makamı. Önüne plan ve projeler gelecek ki; kanun ve yönetmeliklerine uygun olduğunda onaylasın. Burada da neticeye gidebilmek adına Kurtuluş Pazaryerinde olduğu gibi görüşmeler yaparak şehre hizmet adına bir uzlaşı gerekiyor. Ben sadece hatırlatmak istedim. Küçük Sanayi Sitesi yine unutulmaya yüz tuttu. Unutulmamalı.

İstiyorum ki, ortak akıl ile artık Küçük Sanayi Sitesi’nde sorun çözülsün…