Eskişehir de, hafta sonları giderek turizm potansiyelinin arttığını görüyoruz. Zaman zaman yazıyoruz. Bizim kuşak gazeteciler, şehirde bir turist gördüğünde hemen haber yapardık. Hafta sonlarında Eskişehir’de yabancı turistte görmeye başladık. Son 10 yılda kent turizmi Eskişehir’de başladı. Yani, tarihi ve kültürel açıdan ziyaret edilen illerimizin, şehirlerimizin dışında Eskişehir merak konusu olduğu için turist alan kentlerimiz ile görülecek yerler listesine girdi.
Eskişehir’de gelişen turizm sektörü pek çok katkı ve değişikliği de beraberinde getirdi. Eskişehir merkezdeki Odunpazarı, Tepebaşı ve Sivrihisar ilçemizde gelişen turizm sektörü nedeniyle yiyecek, içecek yemek kültürü de gelişti. Bir anlamda annelerimizin mutfak kültürü yeniden ortaya çıktı. Eskişehir’in unuttuğumuz tatlarına patent almaya başladık.
AŞÇILAR ÖNEMLİ
Gelişen turizm de en büyük açık da aşçılık mesleğinde oluyor. Sektör Eskişehir’de geliştikçe ‘aşçıların ‘ önemi artıyor. Eskişehir’de yaşayan çok kişi ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesinin aşçılık programına dahil oluyor. Bu program Türkiye çapında da ilgi görüyor. Anadolu Üniversitesi yönetimi bu programı açması büyük isabet oldu. Sonuçta, herkes yaşamak için yemek yiyor. Kimisi de bu olayı sanat olarak görüyor.
Gelişen turizm ile birlikte şehrimizde, aşçılar daha dikkat çekmeye başladı. Meleğe katkı yapmak için Eskişehir Aşçılar Derneği tam 17 yıl önce kuruldu. Eskişehir’in konusunda tek derneği olan Eskişehir Aşçılık Derneği Başkanı Kemal Kaya, Eskişehir’de düzenlenen etkinliklere yetişmeye çalışıyor.
KIZILİNLERDE KARŞILAŞTIK
Eskişehir Aşçılar Derneği üyeleri ile en son Tepebaşı Belediyemizin Kızılinler köyünde düzenlediği 3. Balkabağı Şenliğinde, karşılaştık. Yıllar içinde dostluğumuz gelişen Aşçılar Derneğinin büyümesi ve nitelikli aşçıların bir araya gelmesi bizleri şehrimiz adına mutlu ediyor. 16 yıldır dernek kentimizde nitelikli ve deneyimli aşçıların bir araya gelerek, kent kültürüne katkı yapmasını sağlıyor. Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) üyesi de olan Eskişehir Aşçılar Derneği (ESASDER) başarılı birçok çalışmaya da imza atıyor.
EN KUTSAL MESLEKTEN BİRİ
Aşçılık dünya yüzünde yapılan kutsal mesleklerden biridir. Hepimiz ayrıca en başta annelerimizin usta birer aşçı olduklarını kabul ederiz. Yemek konusu söz konusu olduğunda, ‘Annemizin yemeği’ gibi deriz. En iyi aşçı çoğumuza göre ‘Annemizdir’. Herhangi bir yerde tencere yemeği yediğimizde, yemek güzel olsa da şu sözü söyleriz ‘ annemin gibi olmuş’. Sonuçta, herkes aşçılık yapabilir, yeter ki sevmek gerekir. Üniversitenin aşçılık programı da buradan yola çıkılarak hazırladığını düşünüyorum.
ESKİŞEHİR’E UYGUN FESTİVAL
Ülkemizde yemek kültürü denilince aklımıza hemen Hatay ve Gaziantep illeri gelir. Ancak, gelişen Eskişehir’e uydurma değil, gerçek anlamda bir ‘Gastro Festivali’ hayata geçirilmelidir. Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya ile de bu konuyu geçtiğimiz günlerde ayaküstü konuştuk. Ben kendimce Balkan Türkleri olarak hazır olduğumuzu söyledim. Balkan, Kafkasya ve Kırım’dan gelen Türkler ile kurulan ve ya geliştirilen bu kentte kendi kültürünü yansıtan bir yemek festivali hayata geçilmelidir. Dernekler ve yerel yönetimlerin desteği ile hayata geçirilmelidir. Aşçılar Derneği bu konuda hazır olduklarını söyledi. Dün Gastronomi Derneği başkanı Murat Arnik de açıklama yaparak gerçek festivallin hayata geçirilmesi için çaba göstereceklerini söyledi. Bu konuda Hatay e Gaziantep’ten daha güçlü olduğumuzu düşünüyorum.