"Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması 2017 yılında Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın [ÜniAr] kurucuları Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında tekrarlanan Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması’nın temel amacı üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri şehirden tatmin olma düzeylerini belirlemek ve bu kapsamda şehirleri sıralamaktır. Araştırmamızın üniversitelerin, aday öğrencilerin, velilerin ve politika yapıcıların veri ihtiyacını gidermeye katkıda bulunacağını ümit ediyoruz. Araştırma için herhangi bir kurum ya da kişiden finansal destek alınmamıştır.
Bu araştırma, lisans düzeyindeki öğrencilerden geri bildirimler toplayarak Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Üniversite öğrencilerinin deneyimlerini ve memnuniyetlerini anlama şehirlerimizin daha öğrenci merkezli olma yolunda bir yol gösterici olması açısından önemlidir. Araştırmada elde edilen bulgular, öğrencilerimizin daha bilinçli üniversite tercihleri yapmaları ve şehir yöneticilerimizin duyarlılıklarını artırmak amacıyla kamuoyu ile paylaşılmıştır."

DOĞAL GÜZELLİKLER VE SOSYAL ORTAM ÖĞRENCİ DOSTU ŞEHİR OLMAK İÇİN YETERLİ Mİ?
Yukarıdaki ifadeleri son günlerde yaptığı araştırma sonuçları haberlere ve tartışmalara konu olan ÜNİAR'ın (Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı) sayfasından aldık.
ÜNİAR tarafından yapılan araştırma ile ilgili olarak verilen bilgilere göre;
Çalışma, Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasının [TÜMA-2023] bir parçası olup, araştırma verileri 06 Şubat depreminden etkileyen 11 ilimiz dışındaki 70 ilimizdeki üniversitelerde öğrenim gören 40 bin öğrenciden toplanmıştır. Araştırmada veriler 10’lu Likert şeklinde 10 maddeden oluşan Şehir Memnuniyet Ölçeği (α=.94) ile toplanmıştır. Ölçekten alınabilecek en düşük puan 10 en yüksek ise 100’dür. Araştırmada şehirler 6 düzeyde seviyelendirilmiş."
Peki biz bu bilgileri size neden veriyoruz?
Öğrenci dostu şehirler ifadesinin geçtiği tüm haberlerde, özellikle Eskişehir ile ilgili olarak verilen haberlerde dikkat edin hep kafe, park ve benzeri fotoğraflar kullanılmış. Nadiren de olsa bu tür yerlerde yan gelip yatan ya da keyif çatan öğrenci görselleri kullanılmış. Hemen hiçbir haberde kütüphane, ders çalışan öğrenciler ve benzeri bir yaklaşım göremedik. Demek ki öğrenci dostu şehirden kasıt öğrencilerin üst düzey eğitim alıp almamaları ya da bunun için tüm imkanları buldukları üniversiteler ve o üniversitelerin bulundukları şehirler değil daha ziyade üniversite öğrencilerin iyi vakit geçirdikleri sosyal ortamların bulundukları yerler.
İşin aslına bakarsanız Eskişehir'in öğrenciler tarafından o kadar da çok sevilmemesi gerekir. Eğitim yönünden değil, örneğin ulaşımın ve kiraların pahalı olması, üniversite öğrencilerin fırsatını bulanlar tarafından oldukça ucuz fiyatlara uzun saatler çalıştırılması gibi nedenler bakımından.

ESKİŞEHİR HALKI OLARAK GURUR DUYUP SEVİNEBİLİRİZ AMA GEREĞİNİ DE YERİNE GETİRMEK ZORUNDAYIZ!
Çalışmada öğrenci dostu üç şehir ön plana çıkarılmış: Eskişehir, Aydın ve Ankara. Türkiye'de en üst düzey puanlarla öğrenci alan üniversitelerden bazıları Ankara'da bulunuyor ancak Eskişehir ve Aydın'da bu konuda öne çıkan üniversite yok. Üniversitelerimizin bazı bölümleri ülke genelinde tutulan bölümler. Ancak, örneğin ilk yüzde 5'e giren öğrencilerin ne kadarının bu şehirleri tercih ettiğini bilmeyi çok isterdik. Çünkü öğrenci dostu şehir tanımlaması ile en iyi üniversitelerin bulunduğu şehirler birbirinden oldukça farklı olabiliyor.
Peki biz bu olaya Eskişehir halkı olarak nasıl bakmalıyız?
Bu araştırmanın sonuçları şehrimizin ismini ön plana çıkardığı için gurur duyabiliriz!
Bu araştırmanın sonuçlarının şehrimize daha fazla öğrencinin gelmesine neden olacağı, bunun da şehir halkı olarak bizlerin öğrenciler üzerinden daha fazla gelir sahibi olabilmemize yol açacağı için sevinebiliriz.
Türkiye'de iki konuda şehirler birbirleriyle üst düzey çekişme yaşarlar. Askeri birliklerin kurulması, üniversitelerin kurulması. Zira bizim toplum bu iki kesime de para kazanma kaynağı nazarı ile bakıyor genel olarak. Biz askerliğimizi Kütahya'da yaptık. Hafta sonu askerler çarşı iznine bırakılırsa lokantalarda fiyat listesi o gün ya da günler için değiştirilirdi. Bunu da hafta içi bir gün komutanımız tarafından görevli olarak çarşıya gönderildiğimiz gün anlamıştık!

ÖĞRENCİLER NE YAPARSA YAPSIN SES ÇIKARMAMAK, TEPKİ VERMEMEK NE KADAR DOĞRU?
O yüzden "öğrenci dostu" ifadesi size geldiği kadar bize sevimli gelmiyor. Evet, Eskişehir halkı üniversite öğrencilerine hemen hiç karışmıyor; evlerinin duvarlarına yazılar yazsalar, çirkin resimler çizseler ve on binlerce liralık masraf açsalar da. Ayın davranış, örneğin Sivas'ta yapabilirler mi bilmiyorum. Daha doğrusu Eskişehir'deki müsamahanın ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum. Acaba hangi şehirde aslında doğru olan yapılıyor? Özellikle Bağlar ve Büyükdere gibi mahallelerde konutlara yapılanları, Porsuk Çayı kenarında ortaya çıkan çirkin görüntüleri hatırlayınca öğrenci dostu olmakla müsamaha gösterilmeyecek hususlarda bile onların önünü açma arasındaki ince çizgiyi kaybettiğimizi düşündüğümüz de olmuyor değil.
Bu olayların sadece anket sonuçları ile sanki doğru olan gerçekten buymuş gibi yayımlanmasını doğru bulmuyorum. Bu işin basitine kaçmak, ucuzculuğunu yapmaktır. Önemli olan bu hadiseyi sosyal ve psikolojik olarak ele almaktır. Öğrencinin hayata bakışına, üniversiteye giderken yüreğindeki ve zihnindeki maksadına, hayallerine göre bir şehri kendisine dost görür ya da görmez.
Tüm bunları yazarak sizin zihinsel olarak farklı bir şekilde düşünmenizi sağlamaya çalıştık ama esas diyeceğimizi en sona bıraktık.
Madem öğrenci dostu şehirlerin başında geliyoruz gelin şunun hakkını adam gibi verelim:

TOPLU TAŞIMA ÖĞRENCİLERE BEDAVA OLSUN YA DA EN FAZLA 3-4 TL OLSUN!
Öncelikle Büyükşehir Belediyesi öğrencilerin toplu taşımadan mümkünse ücretsiz faydalanmasını sağlamalı, hadi diyelim olmadı, şehrimizde öğrenci bileti 3-4 TL'yi hiçbir şekilde geçmemelidir. Diğer yandan şehrimizde öğrencilerin ev sahipleri tarafından her fırsatta kazıklandığını bilmeyenimiz yok. Gelin ailelerinden ayrılıp buralarda eğitim almaya gelen bu gençlere gerçek anlamda bir dostluk yapalım ve kiraları her fırsatta abartıp kabartmaktan ve öğrencileri kazıklamaktan vazgeçelim.
Eskişehir gibi bazı şehirler öğrenci ve öğrenci kılığında on binlerce, hatta yüz binlerce genci ağırlıyorlar. Bu kadar büyük bir topluluğunu kontrol etmek de kolay değil. Şehrin bazı yönlerden dengelerini bozabiliylorlar. Örneğin, 2006 yılında Eskişehir, Antalya'dan sonra Türkiye'de en çok uyuşturucu yakalanan ikinci il olmuştu! Biz de Haber26 isimli ücretsiz gazetemizin manşetinden bu gelişmeyi duyurmuştu.
"Öğrenci dostu" ifadesi ile tanımlanan, şekillendirilen tablonun bir şehre önemli katkıları olacaktır elbet ama o şehirden alıp götürdükleri de olacaktır. Şehrin önde gelenlerinin bu meseleleri artısıyla, eksisiyle ele alıp değerlendirmesi elmezdir. Bu, öğrenci dostu olduğumuz için bizi tercih eden üniversiteli kardeşlerimiz için de bizler için de olmazsa olmazlardandır.

ESKİŞEHİR SADECE DOĞAL GÜZELLİKLERİ VE SINIRSIZ SOSYAL HAYATI OLAN BİR ŞEHİR DEĞİL!
Bu arada Eskişehir sanayici dostu da bir şehir. Son yıllarda çok fazla talep oldu organize sanayi bölgelerimize. Öyle ki bazı talepler artık kabul edilmemeye başladı. Talebin fazla olması mevcut sanayicilerimizi ürküten boyutlara geliyordu neredeyse.
Öğrenci dostu şehir olarak öğrenci kardeşlerimizle hep dost kalmak isteriz. Nasıl biz onlara saygılıysak, onların da burada kaldıkları süreç içinde daha saygılı ve dikkatli bir tavır içinde olmalarını beklemek en doğal hakkımız.
Son bir not: Öğrenci dostu Eskişehir haberlerini kullanırken kütüphanede ders çalışan, derste hocasının sorusunu cevaplamak için parmak kaldıran öğrenci resimleri de kullanırsak çok daha iyi olur. Öğrenci kardeşlerimiz eğitim şehir Eskişehir'in yeteri kadar kütüphane, laboratuvar gibi eğitimin olmazsa olmazlarına da sahip olduğunu da düşünebilsinler!