25 Temmuz 2022 tarihende ORC Araştırma Şirketi tarafından yayımlanan bir ankette sonuçlar Eskişehir'de şu şekildeydi:
CHP: Yüzde 35,7
AK Parti: Yüzde 28,3
İYİ Parti: Yüzde 20,5
MHP: Yüzde 5,4
Aynı şirket 4 Mayıs'ta 28 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği yeni bir anket yayımladı. Buna son bir anket de diyebiliriz.
Bu ankette elde edilen sonuçlar ise şöyle oluştu:
CHP: Yüzde 32,9
AK Parti: Yüzde 30,7
İYİ Parti: 16,7
MHP: Yüzde 5,5
YEŞİL Sol (HDP): Yüzde 4
Memleket Partisi: Yüzde 3
Büyük Birlik Partisi: Yüzde 2,7
TİP: Yüzde 2,1
Diğer: Yüzde 2,4

CUMHUR İTTİFAKINDA VEKİL ÇIKARMA İHTİMALİ BULUNMAYAN PARTİLERE OY VERECEKLER SONUÇLAR ÜZERİNDE ETKİLİ OLACAKLAR
Yaklaşık 10 ay ara ile yapılan iki ankette dikkat çeken husus genel itibariyle CHP-HDP ittifakının oy kaybettiği, Cumhur İttifakının ise oylarını önemli oranda artırdığı yönünde. Ancak Eskişehir'de AK Parti'nin birinci parti olup olamayacağı bu son ankete göre belli değil. Birinci olan partinin 3 milletvekili, ikinci olanın 2 milletvekili çıkaracağı düşünüldüğünde AK Parti'nin oylarındaki bir miktar daha artışın Cumhur İttifakının 3 milletvekili çıkarması anlamına geleceği açıktır.
Bu arada özellikle vurgulamak gerekiyor; ORC daha ziyade İYİ Parti'ye yakın bir anket şirketi olarak ifade ediliyor. Anketlerinde İYİ Parti hep fazla oy alıyor deniliyor.
Zaten Eskişehir'de yaşanan gelişmelerle anketin sonuçları birebir uyumlu gözükmüyor. Evet bir ara İYİ Parti rüzgarı oldukça şiddetli esiyordu. Ancak Meral Akşener'in masadan kalkıp gitmesi, sonra tekrar masaya dönmek zorunda kalması önemli bir oy kaybı yaşamalarına neden oldu. Sonra oyları tekrar toparlayabilmek için masadan ayrılıp tekrar dönmenin bir senaryo olduğu yönünde bir şeyler uyduruldu! Ancak bu gelişmelere rağmen özellikle Eskişehir gibi bazı şehirlerde önemli oy kayıpları yaşandı.

İYİ PARTİ'YE DAHA ÖNCE OY VEREN CHP'Lİ SEÇMEN PARTİSİNE DÖNMÜŞ DURUMDA
İYİ Parti Eskişehir'de Türkiye genelinde aldığından daha fazla bir oranda oy alıyor. Böyle bir gelişme söz konusu. Ancak bu oyları daha önce CHP'den alıyordu daha ziyade. CHP'liler masadan ayrılmaları üzerine İYİ Parti'ye soğudular ve CHP'nin emanet oyları tekrar CHP'ye dönebilir.
Diğer yandan bu ankette MHP alabileceğinden daha düşük gösterilmiş görünüyor. Bize göre MHP daha fazla alacaktır. (Özellikle Sivrihisar etkisi ve MHP'ye dönüşler nedeniyle.) Ancak alacakları oylarla İYİ Parti'yi geçip geçmeyeceklerini, dolayısı ile milletvekili çıkarıp çıkaramayacaklarını kestirmek kolay değil. AK Parti'ye küsüp MHP'ye oy atmayı planlayanların önemli bir bölümü listelerde arzu ettikleri şekilde bir düzenleme olması ile AK Parti'ye geri döndüler. Dolayısı ile Eskişehir'de AK Parti'nin mi CHP'nin mi birinci parti olacağına ittifakın diğer üyelerine verilecek oyların etkili olacağını söylemek en isabetli yorum olsa gerek.
Eskişehir'de özellikle BBP ve Yeniden Refah Partisi'ne verilen oylarla milletvekili çıkarılamayacağı kesin gibi. Yeni seçim sisteminde bu oyların hiçbir hükmü kalmayacak. Ancak partilere ülke ve şehir genelinde oy oranlarını öğrenebilme imkanı tanıyan, yüzde 3'ü geçmeleri durumunda bir miktar Hazine yardımı alma imkanına kavuşturan bir özelliği de bulunuyor. Diğer yandan ittifaklar da karşı bloku yenmek, onların önüne geçebilmek için yapılıyor. Cumhur İttifakının milletvekili çıkarma ihtimali olmayan üyelerini destekleyen seçmenler Meclis'te ittifakın milletvekili sayısını artırmanın daha önemli olduğunu düşünerek Eskişehir'de AK Parti listelerine yönelim sağlarlarsa AK Parti'nin Eskişehir'de birinci parti olması, dolayısı ile 3 milletvekili çıkarması, Cumhur İttifakının 3 milletvekili çıkarması anlamına gelecektir. Elbette her seçmen bu durumu kendi içinde değerlendirecek. Bizim kimsenin işine karışmak gibi bir lüksümüz olamaz. Herkesin kendi aklı, fikri var; dolayısıyla ittifak ruhu hangi tarafta daha sıkı ise o tarafın Eskişehir'de daha etkili olabileceğini söylemek gerek.
ESKİŞEHİR'DE DURUMUN KRİTİK OLDUĞUNU İFADE ETMEK LAZIM
Bu anketin sonuçlarına göre Cumhur İttifakı milletvekilliklerinin yarısını alabilir ancak AK Parti'ye, milletvekili çıkarma ihtimali olmayan ittifak partilerinin oy atması şartıyla. Orası da tamamen seçmenlere kalmış durumda. Belki bu konuda son günlerde ittifaka dahil partiler bir çalışma yaparlar, belli olmaz. Şunu da hatırlatmakta fayda var: Millet İttifakında bir taban hareketi var: En fazla milletvekilini çıkarabilmek için şehirler bazında çalışmalar yapıyorlar ve kendi aralarında örgütlenmiş durumdalar. Cumhur İttifakında bu yönde bir çalışma yok. Olursa da artık birleşme sandıkta olacak.
Cuma gününe kadar elimize başka bir anket geçer mi bilemeyiz. Elde bulunan ankete göre Cumhur İttifakı Eskişehir'de 3 milletvekiline yakın ancak bu yukarıda ifade ettiğimiz şekilde bir seçmen yaklaşımı ile mümkün olabilecek gibi gözüküyor. Yani sadece İttifak olmak yetmeyebilir de. Eğer ifade ettiğimiz şekilde bir yaklaşım olmazsa Millet İttifakı Eskişehir'de 4 milletvekilliği alırken Cumhur İttifakı az bir farkla 2 milletvekilliğinde kalabilir. Durum oldukça kritik görünüyor.

***

Muhalif seçmenlerin psikolojik durumu hiç iyi değil!

Birkaç gündür yeğenimizin hayırlı işleri için İzmir'deydik. Bu vesile ile belli bir alanda yoğunlaşan bir kitlenin içinde kaldık zaman zaman. Tabi seçimin hemen öncesi; laf dönüp dolaşıp bir şekilde seçime getiriliyor.
Hani hısım akraba olduğunuz insanların bulunduğu ortamda bu tür şeyleri konuşmaz, hep uzak durursunuz. Zira bu yüzden bir tartışma çıkmasın, belki kalpler kırılmasın isterseniz.
Ancak bizim bulunduğumuz ortamda öyle olamadı. Daha doğrusu, öyle bir psikolojik baskı kuruluyor ki farklı düşünenler üstünde, deyim yerindeyse keyifler tamamen kaçıyor. Hatta diyelim; CHP ve ittifak halindekiler haricinde oy vermeyi düşünenler ağızlarını açıp tek bir kelime bile edemiyorlar.
Elbette her bir insanımızın bir oy hakkı var. Gönüllerinden geçen, akıllarına uyan kim olursa ona oy verecekler. Ancak şu an öyle ağır bir toplumsal baskı ortaya koyuyorlar ki durum gerçekten çok ürkütücü!
Muharrem İnce'ye oy vereceğini söyleyen gence tenzeyesinin "Kafanı koparırım, oyunu Kılıçdaroğlu'na vereceksin" dediğine de şahit olduk, araba içinde seyahat ederken, radyo kanallarının değiştirilmesi sırasında bir kanaldan Erdoğan'ın "14 Mayıs'ta..." diye başlayan sözünü duyar duymaz "14 Mayıs'ta senin kelleni alacağız" karşılığı verildiğine, başkalarının farklı düşüncede olabileceğinin hiç düşünülmediğine ve umursanmadığını, oluşan bu baskı ortamı nedeniyle Kılıçdaroğlu ve CHP haricinde bir yere oy vermeyi planlayan insanların seslerini hiç çıkaramadıklarına, hatta ortamı yumuşatmak için "Yeter ya, bu sefer biz de Kılıçdaroğlu'na oy vereceğiz" demek zorunda kaldıklarına, bunu duyan CHP'li ya da aynı ittifak içinde olan seçmenlerin sanki o insanların gerçekten oylarını gerçekten Kılıçdaroğlu'na vereceklerine inanıp sanki seçimi kazanmış gibi sevindiklerine de şahit olduk.
Allah İzmir gibi şehirlerde, Millet İttifakı dışında birilerine oy vermek isteyenlerin yardımcısı olsun. Zira muhalefetteki seçmenlerin önemli bir bölümünde sıkıntı büyük.
Kendilerine Halk Tv gibi ekranlardan, Sözcü gibi gazetelerden ne verilmişse onun haricinde hiçbir şey almamışlar ve almak gibi düşünceleri de yok. Gerçeği, hakikati net bilgilere rağmen kabullenemiyorlar ve kendilerine o kanallardan verilenler haricinde her şeye kapalılar. Bir başkasının farklı bir tercihte bulunabileceğini kabullenmekten tamamen uzaklar!
Dolayısı ile bu kitlenin her türlü sıkıntılı durum için rahatça provoke edilebileceğini söyleyebiliriz. Psikolojileri bunun için oldukça müsait!
Tam da "Kılıçdaroğlu ve çevresi yıllardır seçmene umut verip hayal kırıklığı yaşattı, bunu da nefret iklimi için kullandı!" başlıklı yazımızdan hemen sonra böyle bir gerçekliği gözlemleme fırsatını yakalamış olmamız, o yazımızda ortaya koymaya çalıştığımız hususlarda ne kadar haklı olduğumuzu deyim yerindeyse bize en net şekilde gösterdi hayat.
Halbuki mesele gayet basit: Milletimizden kim daha fazla oy alırsa o taraf ülkeyi yönetecek. Kim olursa olsun sandık başına gittiği zaman istediği yere oy atacak!
Ne diyelim; Allah sonumuzu hayretsin.