Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması, Eskişehir genelinde sivrisinek ve haşere popülasyonunda ciddi bir artışı da beraberinde getirdi. Yaz aylarında pencerelerin açılması ve vücudun açıkta kalması nedeniyle özellikle gece uykularının bölündüğünü belirten Eskişehirli esnaf, kimyasal içerikli sinek ilaçları yerine bitkisel esansiyel yağların hem insan sağlığı hem de çevre için çok daha etkili bir koruma kalkanı oluşturduğunu ifade ediyor.

Resmî Gazete’de Yayımlandı: Eskişehir’e yeni Vali Yardımcıları ve Kaymakamlar atandı
Resmî Gazete’de Yayımlandı: Eskişehir’e yeni Vali Yardımcıları ve Kaymakamlar atandı
İçeriği Görüntüle

A W727285 01

"Lavanta, fesleğen ve nane yağı haşereleri uzak tutuyor"
Eskişehir Köprübaşı Caddesi'nde uzun yıllardır aktarlık yapan Metin Ağılönü, sivrisinekleri vücuttan uzak tutacak pratik ve bitkisel reçeteleri sıraladı. Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların artmasıyla haşere yoğunluğunun daha da tırmanacağını aktaran Ağılönü, şu tavsiyelerde bulundu:

"Vatandaşlarımızın gece rahat uyumalarını sağlamak adına biz aktarların sunabileceği çeşitli bitkisel çözümler ve yağlar mevcut. Bunlardan en etkilisi lavanta yağı, fesleğen yağı veya fesleğen özüdür. Vatandaşlarımız bu yağları doğrudan vücutlarına sürebilirler. Aynı zamanda 'citronella' olarak bilinen limon otu yağı ile nane yağının da haşereler üzerinde kovucu etkisi çok büyüktür. Bu tarz bitkisel yağları bir sprey şişesinde suyla seyrelterek kendi doğal sinek savar spreyinizi hazırlayabilirsiniz."

Pencere kenarlarına dikkat: Evler için koruyucu bariyer
Doğal yağların sadece cilde sürülerek değil, ev ortamına haşerelerin girişini engellemek için de kullanılabileceğini belirten Ağılönü, pratik bir ev formülü paylaştı: "İçi sıcak su dolu bir kabın içerisine birkaç damla lavanta yağı damlatıp bu kabı pencere kenarlarına koyun. Sıcaklığın etkisiyle çevreye yayılacak o yoğun koku, hem evinizin içinin ferah kokmasını sağlayacak hem de sivrisineklerin içeri girmesini önleyen doğal bir bariyer olacaktır." Aktar Ağılönü; hazır koruyucu bitkisel spreylerin de aktarlarda bulunduğunu, bu karışımların içinde isteğe göre karanfil, biberiye ya da okaliptüs yağlarının da kombine edilebileceğini sözlerine ekledi.

Karıncalar için öldürücü değil, uzaklaştırıcı formül
Yaz aylarında mutfakları ve evleri saran karınca problemine de değinen Eskişehirli aktar, hayvanlara zarar vermeden onları yaşam alanından uzaklaştırmanın yollarını anlattı. Kimyasal karınca tozlarının yerine bitkisel çözümlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Ağılönü; nane, karanfil ve tarçın yağının karıncaların geçiş yollarına damlatılabileceğini ifade etti.

Ayrıca karbonat ile pudra şekerinin karıştırılarak ya da elma sirkesinin bir fısfıs yardımıyla karıncaların çıktığı bölgelere sıkılmasının etkili olduğunu belirten aktar, "Bu bahsettiğim yöntemler öldürücü değil, tamamen alanından uzaklaştırıcı ve yön değiştirici özelliğe sahiptir" dedi.

"Amacımız istila temizlemek değil, önlem almak"
Evleri saran diğer büyük böcek türleri ve lavabolardan gelen haşereler için doğru adresin ziraatçılar olduğunu hatırlatan Metin Ağılönü, aktarların sınırlarını ve asıl işlevini şu sözlerle özetledi:

"Bizim aktar olarak büyük böcek istilalarına karşı ilaçlama yapacak bitkisel bir ürünümüz bulunmamaktadır, bu durumlarda adres ziraatçı arkadaşlardır. Bizim buradaki tek amacımız, sivrisinek ve benzeri uçan haşerelere karşı insan vücudunu korumak, yani ısırılmaları engellemektir. Eğer hâlihazırda bir ısırılma vakası varsa ve ciltte kızarıklık, kaşıntı oluşmuşsa da bu bölgedeki tahrişi gidermek için sarı kantaron yağı sürülmesini öneriyoruz. Özetle biz, tedavi edici olmaktan ziyade, bitkisel yağlar vesilesiyle insanları korumaya yönelik önleyici tedbirler sunuyoruz."

Kaynak: İHA