Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, üretim sezonunun bitmesine kısa bir süre kaldığını belirterek üreticilerin zor bir dönemden geçtiğini ifade etti. Kılıç, “Üretim sezonumuzun bitmesine yaklaşık 10-15 gün kaldı. Ekim ayının 15’inden sonra Eskişehir yüksek rakımlı bir şehir olduğu için kırağı tehlikesi var. Bu sezon oldukça sıkıntılı geçti. Ciddi şekilde artan maliyetler, işçi fiyatlarının yüksekliği ve üretim fazlalığı nedeniyle üretici bu sene maalesef para kazanamadı, hatta zarar etti.” dedi.
Verim düştü
Yaz mevsiminin çok sıcak ve kurak geçtiğini vurgulayan Kılıç, bu durumun verimliliği düşürdüğünü belirtti. “Sebzelerde verim düşüklüğü yaşandı ancak üretim fazla olunca arz da arttı. Bu nedenle üreticinin elinde fiyatlar ucuzlarken, marketlerde üç-dört katına satıldı.” şeklinde konuştu. Üreticilerin en çok girdi maliyetlerinden şikayet ettiğini dile getiren Kılıç, “Akaryakıt, gübre, ilaç, tarla kiraları ve işçi yevmiyeleri çok pahalı. Üreticinin en büyük derdi bu kalemler.” ifadelerini kullandı. Bazı üreticilerin, halde ucuz olan ürünün pazara ulaşana kadar fiyatının katlandığını belirttiğini aktaran Kılıç, “Maalesef Türkiye’de bu denge hâlâ kurulamadı. Şu anda üreticinin ürettiği ürünün yarısı tarlada kaldı. Bunun en büyük nedeni üretim planlamasının yapılmaması. Tarladan 6-7 liraya çıkan domates, vatandaşın sofrasına 40 liraya geliyor.” dedi.
Sebze ağırlıklı üretim yapılıyor
Eskişehir’de sebze ağırlıklı bir üretim olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Şehrimizde dolmalık biber ve domates başta olmak üzere salatalık, kabak ve diğer biber çeşitleri de yetiştiriliyor. Meyve üretimi ticari anlamda fazla değil, üreticiler genellikle kendi bahçelerinde yetiştirdikleri meyveleri satıyor.” dedi. Kılıç, Şubat-Mart aylarında yaşanan zirai donun meyve fiyatlarını etkilediğini hatırlatarak, “Bazı meyveler çok pahalı hale geldi ve şu anda soğuk hava depolarında bekletiliyor. Fiyatların daha da artması bekleniyor. Vatandaş bu süreçte kavun ve karpuzu tercih etti.” ifadelerini kullandı
“Porsuk Barajı’nda su oranı yüzde 30’a düştü”
Kılıç, yağışların bu yıl da beklenen düzeyde olmadığını belirterek, “Eskişehir’de sebze üretiminin yaklaşık yüzde 80’i yeraltı suyuyla yapılıyor. Aldığımız bilgilere göre Porsuk Barajı’ndaki su oranı yüzde 30’lara kadar düşmüş durumda.” dedi. Kuraklığın devam etmesi durumunda gelecek yıl sulama için su salınmamasının bile gündeme gelebileceğini vurgulayan Kılıç, “Bu da Mutalık Orta Mahalle’den Kolatlı’ya kadar uzanan Porsuk çayının beslediği bölgelerde ciddi sorunlar yaratır. 4-5 yıl içinde Eskişehir’de büyük bir su sıkıntısı yaşanabilir.” uyarısında bulundu. Kılıç, Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü’nün 2017 yılında hazırladığı projeye dikkat çekerek, “Mutalık Orta Mahalle’den başlayıp 185 bin dönüm araziyi sulayacak, yaklaşık 12 milyar lira maliyetli bir proje mevcut. Bu proje hayata geçirilirse yıllık yüzde 45-50 su tasarrufu sağlanabilir ve Eskişehir’in uzun vadeli su sorununa çözüm olabilir.” diye konuştu.