Tarla sahibinin verdiği çek sahte çıkınca işçilerin parasını ödemek için aracını sattı
Tarla sahibinin verdiği çek sahte çıkınca işçilerin parasını ödemek için aracını sattı
İçeriği Görüntüle

İkinci el otomotiv piyasasında son yıllarda yaşanan fahiş fiyat artışları, stokçuluk ve kayıt dışı ticaret iddialarının ardından Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan geniş kapsamlı denetim dalgası kararlılıkla sürüyor. Piyasada adil rekabet ortamını tesis etmek ve vatandaşların güvenli bir şekilde araç alım-satımı yapmasını sağlamak amacıyla saha incelemelerini artıran bakanlık müfettişleri, kurallara uymayan işletmelere ceza yağdırdı. Denetimlerin odak noktasında ise yasal zorunluluk olmasına rağmen "Yetki Belgesi" almadan ticari faaliyette bulunan merdiven altı işletmeler yer aldı.

Hedef: Kayıt dışılık ve tüketici mağduriyeti
Ticaret Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, yürütülen sıkı denetimlerin temel amacını; vergi kayıplarına yol açan kayıt dışı ticaretin engellenmesi, haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilmesi ve en önemlisi tüketicilerin dolandırıcılık veya ayıplı mal gibi mağduriyetlerden korunması oluşturuyor. Yapılan incelemelerde, yetki belgesiz satış yapanların yanı sıra ilan sitelerinde manipülatif fiyatlandırma yapan ve piyasa dengesini bozan yapılar da tek tek tespit ediliyor.

2026 bilançosu: 108 milyon lirayı aştı
Bakanlık ekiplerinin 81 ilde eş zamanlı ve aralıksız yürüttüğü fiziki ve dijital denetimlerin 2026 yılı bilançosu da netleşti. Mevzuata aykırı şekilde, yetki belgesi bulunmaksızın ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yaptığı belirlenen işletme ve şahıslara uygulanan idari para cezasının toplam miktarı 108 milyon Türk Lirası'nı geride bıraktı.

Bakanlıktan kararlılık mesajı: "Denetimler artarak sürecek"
Konuya yakın kaynaklar ve sektör temsilcileri, bakanlığın bu kararlı duruşunun piyasada spekülatif hareketler yapmayı planlayan aktörler üzerinde ciddi bir caydırıcılık yarattığını belirtiyor. Ticaret Bakanlığı yetkilileri, ikinci el araç piyasası tamamen şeffaf, güvenli ve yasal bir zemine oturana kadar denetimlerin hız kesmeden, hatta yeni teknolojik takip sistemleriyle artırılarak devam edeceğinin altını çizdi.

Kaynak: 2Eylül Haber