“Su kayıp-kaçağında ciddi başarı sağlandı”
ESKİ’nin son yıllarda özellikle su kayıp-kaçağıyla mücadelede önemli başarı elde ettiğini ifade eden Ünlüce, Türkiye genelindeki su ve kanalizasyon idareleri arasında bu alanda iyi bir noktada olduklarını söyledi.
Kaçak kullanımın hukuki yollarla önlenebileceğini ancak asıl önemli konunun suyun kaybolmadan sisteme ulaştırılması olduğunu vurgulayan Ünlüce, iklim krizi ve kuraklığın etkilerinin giderek arttığı bir dönemde su kaybını azaltmanın büyük önem taşıdığını belirtti.
“Porsuk Barajı’na bağımlılık risk oluşturuyor”
Eskişehir’in içme suyu konusunda en büyük sorunlarından birinin yalnızca Porsuk Barajı’na bağımlı olması olduğunu söyleyen Ünlüce, barajdaki su seviyesinin son yıllarda ciddi şekilde azaldığını ifade etti.
Kuraklık nedeniyle su arıtımında daha fazla kimyasal kullanılması gerektiğini, bunun da maliyetleri artırdığını belirten Ünlüce, Çifteler Sakaryabaşı’ndan Eskişehir’e alternatif su getirilmesini hedefleyen projenin hayati önem taşıdığını kaydetti.
“Bir şehrin tek bir su kaynağına mahkum olması sıkıntılı” diyen Ünlüce, tüm siyasi aktörlerin bu projeye sahip çıkması gerektiğini söyledi.
“En zor çalışma alanı arıtma tesisleri”
ESKİ çalışanlarının özellikle arıtma tesislerinde çok ağır koşullar altında görev yaptığını ifade eden Ünlüce, şehir genelinde kullanılan suyun atık su arıtma tesislerinde temizlenerek yeniden doğaya bırakılmasının son derece zorlu bir süreç olduğunu dile getirdi.
Meclis üyelerini zaman zaman tesislere davet ederek çalışma koşullarını yerinde göstermek istediklerini söyleyen Ünlüce, arıza durumlarında ekiplerin gece gündüz demeden çalıştığını belirtti.
Özellikle su arızalarının diğer altyapı arızalarından farklı olduğunu vurgulayan Ünlüce, bir evin ya da mahallenin susuz kalmasının kabul edilemez olduğunu, bu nedenle ekiplerin bayram, hafta sonu ve gece saatleri dahil sürekli görev başında olduğunu söyledi.
“Bu emeği yeterince anlatamamış olabiliriz”
Yapılan eleştirilerden, sahada yürütülen çalışmaların kamuoyuna yeterince anlatılamadığı sonucunu çıkardığını belirten Ünlüce, bundan sonraki süreçte ESKİ çalışanlarının fedakârca yürüttüğü hizmetlerin daha görünür hale getirileceğini ifade etti.
“Belki bunu görevimiz olarak gördüğümüz için çok paylaşmadık” diyen Ünlüce, özellikle basın ve iletişim çalışmalarında altyapı emekçilerinin çalışmalarının daha fazla kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
Konuşmasının sonunda hem önceki hem mevcut ESKİ yönetimine, teknik personele, sahada çalışan ekiplere ve faaliyet raporu ile kesin hesap çalışmalarında görev alan meclis komisyon üyelerine teşekkür eden Ünlüce, tüm meclisi saygıyla selamladı.




