Geçtiğimiz günlerde Eskişehirli işadamı arkadaşım, Çin’in yükseldiğine inandığını belirterek,” Beş yıl önce Çin’in dünya ekonomisine hakim olacağını söylediğinde gülmüştüm. Bugün geldiğimiz noktada inandım. Çin’e gitmek istiyorum” dedi.

Bugün dünyada kimse Çin’i görmezden gelemiyor. Çin, havacılık ve uzay, uydu navigasyon sistemleri, nükleer enerji ve yüksek hızlı tren gibi kilit sanayi alanlarından kuantum bilgi, demir bazlı süper iletkenler, kök hücreler, sentetik biyoloji gibi alanlara kadar orijinal keşifler yapmış ve Batı ile yarışan hatta onu geçen bir gelişmeye ulaşmıştı. Önceki günde Organize Sanayi Bölge Başkanlığı Eskişehir’e Çin’i yapacağı, otomobil farikası yatırımı ile ilgili olarak Eskişehir’deki kamu yöneticilerine bilgi verildi. Bu nedenle ilk önce başkan Nadir Küpeli’yi kutluyorum.

BATI’DAN AYRIŞAN ÇİZGİ

Çin günümüzde patent ve bilimsel makale sayısı açısından dünyada başı çekiyor. Yani Çin bilimde nitelik açıdan da bir sıçrama yaşıyor. Çin’de bilimin sadece teknolojiye tabi kılınmadığını gösteren çok sayıda olgu vardır.

Çin’in bu yükselişi tesadüf değil. Şöyle ki , Avrupa’nın dünyanın merkezine yerleşmesinin tarihi 1400’lerin sonuna dayandırılır. Bu aynı zamanda sömürgeleştirmenin ve sömürgeleri yağmalamanın da tarihidir. Avrupa’nın dünya ekonomisinin merkezine yerleşmesi 1800’lerden sonradır. Çin ve Hindistan 1800’lere kadar ekonomik olarak dünyanın merkezinde yer alıyordu; Avrupa’da Sanayi Devrimine rağmen Asya dünya ekonomisinde Avrupa’ya göre çok daha üstün ve üretkendi. Denilebilir ki Avrupa, kesintisiz olarak Asya’ya tutunarak kalkınmıştır.

PLANLAMANIN ÖNEMİ

Çin’in kurucusunun şu sözleri, Çin mucizesinin nasıl ortaya çıktığını da gösteriyor: “Kapitalist toplumda ulusal ekonomide dengeye krizler yoluyla ulaşılır. Sosyalist toplumda dengeyi planlama yoluyla bir gerçeklik haline getirme imkânı vardır.” Görüldüğü gibi, İnsanlığın Çin’den öğreneceği çok şey var.

AVRASYA YÜKSELİYOR

Avrasya coğrafyası tarihe bakarsak dünya tarihinin merkezi diyebileceğimiz coğrafyadır. Dünya tarihini derinden etkileyen tüm gelişmeler bu ana kıtada meydana gelmiştir. Dünya hakimiyeti genelde bu coğrafyaya hakim olma mücadelesidir. Son 2-3 yıla kadar Avrasya kelimesi siyasi anlam olarak ABD’ye karşı bir bloğu temsil ediyor. Dünyadaki son gelişmeler Avrupa ülkelerini eski müttefikleri ABD’den kopararak komşu oldukları Asya ülkelerine yaklaşmalarına neden olmaktadır.

ABD, dünyada giderek yalnızlaşmaktadır. Tüm dünyada hegemonyasını sürdürmek için yanında götürdüğü, kullandığı Avrupa ülkeleri de onu yalnızlığa doğru sürüklemektedirler. Tüm bunlar Avrasya tanımının içini doldurmasına, coğrafi bir terimden çıkararak siyasi ve ekonomik temelli bir kavram haline dönüşmesini sağladı

GERÇEĞİ GÖRMEK

Günümüzde şu gerçeği anlamayan dünya ve ülke siyasetine ilişkin hiçbir şeyi anlamaz: ABD 20. yüzyılın hegemonik süper gücü olma konumu 21. yüzyıla taşıyamadığı görülüyor. Dünya Sisteminin üstünlüğünün yerini Çin öncülüğünde Asya Dünya Sisteminin üstünlüğü almak üzere olduğu görülüyor.

ESKİŞEHİR’DE DURUM

Eskişehir’e otomobil yatırımı yıllarca konuşuldu. Tabii ki, daha sonra çevre illerin aldığı söylendi. Çin otomobilleri, Avrupa’nın tekelini de çıktı. Avrupa’nın hemen yanı başındaki Türkiye Çin için ideal yatırım bölgesi olarak görülüyor. Çin’in batı ile çelişkilerinden Eskişehir yararlanabilir. Birçok Çin liEskişehir organize sanayi bölgesine yatırım yapmak istiyor. Önümüzdeki günlerde bu Çinliler Nadir Küpeli Bey’in kapısını çalacak.