Köroğlu diyor ki, “tüfek icat oldu mertlik bozuldu!” Aslında söz zamanın en modern buluşunun nasıl da toplumsal erozyona sebep olduğuna dikkat çekmek için söylenmiş bir söz. Yine eskilerin önemli tabirlerinden biri “yiğit olan döne döne dövüşür” şeklindedir. İki sözü yan yana koyduğunuzda ne demek istendiğini daha iyi anlayabiliriz.
Her yeni buluş, her yeni keşif farklı bir değişimi de beraberinde getiriyor. Dikkat çekmek istediğim konu ceplerimize giren ve bizi gölge gibi takip eden ve insanlığı adım adım “yapay zeka”ya götüren akıllı telefon kullanımının sebep olduğu ve ilerleyen zamanda ne gibi olumlu ya da olumsuz sonuçlara sebep olacağını kestiremediğimiz cep telefonları.
Elinde cep telefonu daha doğrusu akıllı telefonu olan herkesin yanındaki ile konuşmaktan çok en uzaktaki ile yazışması, görüntülü iletişim kurabiliyor olması kendisini ve çevresinin önemini görmezlikten gelmesine sebep oluyor. Tramvayda, otobüste, yolda yürürken, parkta otururken, çay bahçesinde çay içerken, kafede kahveyi yudumlarken çekilen ve canlı canlı sosyal medya hesaplarından yayınlanan görüntüler insanımızın yaşadığı gerçek çevre ile bağını koparıyor mu, yoksa sağlamlaştırıyor mu ben çözemedim. Yediden yetmişe herkesin kullandığı sosyal medya ve kişisel sosyal medya hesaplarındaki görüntüler bize gerçek hayat ile sanal hayat arasındaki ayrımı bile yapmamıza fırsat vermiyor.
Bütün bu gelişmeler nasıl yorumlanmalı, nasıl gerçek hayata dönüşü sağlayabiliriz bu konu da kimsenin fikri olduğunu da sanmıyorum. Bu akıllı telefonları bulanların çocukları da bu kadar bağımlı mıdır ciddi bir araştırma konusu olmalı. Sanal hayatın cazibesi gerçek yaşamın sunduğu mutluluk algısını da yok ediyor gibi geliyor bana ne dersiniz?