Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Nazan Aksaray Başıbüyük Eskişehir’de büyük çapta grip salgını olduğunu söyledi. Şehrimizde son günlerde yatağa düşen, hemşerimizin sayısını bizde gözlüyoruz. Sonbaharda yaptırdığımız aşıların, bizi koruduğuna inanıyorum. Grip ile psikolojik durumlardan kaynaklanan hastalıklarda artış var. Başkan Dr. Başıbüyük’ün teşhisini bizlerde sokakta, çarşıda, pazarda gözlüyoruz.
KAPİTALİZM İŞLERİ ZORA SOKUYOR
Bugün Dünya sevgililer günü, herkes bu güne kendine göre yorumda bulunuyor. Kapitalist düşünce babalar, anneler, sevgililer gibi günleri sömürü kaynağı olarak görüyor. Bugün Türkiye’de sadece Sevgililer Günü nedeniyle, 200 milyar liralık bir pazarın ortaya çıktığını söylüyorlar. 200 Milyar liralık pazar sadece, internet üzerinden alış verişlerde ortaya çıkıyor. Çarşı-Pazar da işin içine girince bu rakamın en az 300 Milyar liraya çıkması olasıdır.
Sevgililer günü ile ilgili olarak, işin parasal yönüne değil de sosyal yönüne bakanlar daha değişik konuşuyor. Mesela, psikiyatri uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl aşkın bağışıklığı güçlendirdiğini belirterek, “Araştırmalar, romantik partnerlerinin fotoğraflarına bakan katılımcıların, ağrı düzeylerinde belirgin bir azalma olduğunu göstermiştir.” diyor. Aşkın, bireyin geçmiş bağlarını geride bırakıp yeni bir birlikteliğe cesaret etmesini sağladığını aktaran Dr. Bingöl, sağlıklı ve gelişen ilişkilerin, kişinin ruhsal olgunlaşmasına katkıda bulunduğunu vurguluyor. İşin içine kapitalizm girmese, güzellikler yaşanacak, ama sermaye sınıfı işin peşini bırakmıyor. Para işin içine girince ruh sağlığı bozuluyor.
BÖYLESİ DE VAR
Günümüzde batılıların etkisi ile kuşaklar da ortaya çıktı. Ayrıca Z kuşağının değer algısındaki farklılıklar da hediye seçimlerine yansıyor. Örneğin sevdiğinin adına dernek veya STK’lara bağış yapmak, fidan diktirmek gibi sosyal sorumluluk harcamaları da artık hediye olarak sunulabiliyor. Örneğin ‘Adınıza şuraya fidan bağışlanmıştır’ gibi bir sertifika çerçeveletilip hediye olarak verilebiliyor.
200 YILDIR VAR
14 Şubat Sevgililer Günü, 19. Yüzyıldan bu yana kutlanmaktadır. Demek ki, sanayi devrimi ile başlayan bir durum var. Kapitalist üretim ilişkileri gelişinde böyle günler ortaya çıkmış. Sevgililer Günü temalı bir pazarlamanın ortasındayız. Hem fiziksel hem de sanal ortamında takipteyiz. Özel kartlar, çiçekler, çikolatalar, baş başa yemekler, cinsellik odaklı kırmızı iç giysiler ve bu arada evlenme teklifleri de gün ile birlikte ortaya çıkıyor. Hıristiyan kökeni nedeniyle kimi Müslüman ülkelerde bu günün kutlanması ve özel ürün satışı hoş karşılanmamakta ve hatta yasaklanabilmektedir. Ama pensilvanyacı veya pandispanyacı bakış açısını savunanlar, onların sözcüsü kuyumculuk ekibi pırlanta pazarlıyorlar. Bu işte de bir duygusallık var. Sonuçta,
Özel günler tüketimi kışkırtıyor. Kartla yapılan alışveriş sayısındaki artış oranı her yıl artarak yüzde 80’lere varıyor. Şirketler bu fırsattan yararlanmak ve bunu arttırmak için çaba harcamaktadırlar. Pırlantanın aşk-sevgi simgesi haline gelmesini ve ekonomide pırlanta meselesini düşünmemiz gerekiyor. Sevgililer gününüz tüketim budalalığı günü olmasın.