İYİ Parti ile CHP'nin işbirliği tuttu-tutmadı tartışmaları aldı başını gitti. Aslında CHP, HDP ile işbirliği yapmamış olsaydı belki İYİ Parti ile işbirliği çok daha makul ve mantıklı sonuçlara sebep olabilirdi. Diğer yandan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığının seçimi kaybettireceği yönündeki ısrarları CHP tarafından dikkate alınmış olsaydı bugün CHP'liler seçim yenilgisinin sorumlusu olarak İYİ Parti'yi göstermek zorunda kalmayabilirlerdi!
İYİ PARTİ, CHP-HDP'NİN YANINDA DURMALARINDAN DOLAYI HALKIN DUYDUĞU RAHATSIZLIĞIN VE GÖSTERDİĞİ TEPKİNİN FARKINDA
İYİ Parti'de yönetim toplanıyor ve seçim değerlendirmesi yapılıyor.Toplantıya Başkanlık Divanı, Genel İdare Kurulu ve 28. dönem milletvekilleri katılıyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e partililerin bir bölümü "Millet İttifakı’nın İYİ Parti’ye oy kaybettirdiği görüşünü” savunarak “CHP’nin seçim dönemi izlediği yanlış politikalar ve siyasi hatalar nedeniyle İYİ Parti’nin milliyetçi muhafazakâr seçmeni kucaklayamadığını” belirtiyorlar.
Partide genel olarak ittifakın teknik anlamda 28 Mayıs akşamı sona erdiği görüşünün hakim olduğu ortaya çıkıyor. Tabi bu haber piyasaya yayılır yayılmaz CHP'liler bir kez daha (Akşener masadan kalktığında yapmışlardı ilkini) Meral Akşener özelinde İYİ Parti'yi linçlemeye, tüm suçu Akşener ve İYİ Parti üzerine atmaya başlıyorlar.
CHP kanadı seçimde elde edilen başarısızlığı Akşener’in masadan kalkıp dönmesine bağlarken, Meral Akşener'in Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nu Kılıçdaroğlu'nun yanına Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak eklememesi durumunda alınabilecek çok daha kötü sonuçlardan hiç bahsetmiyorlar.
SADECE CHP DEĞİL MASANIN DİĞER UNSURLARI DA İYİ PARTİ'YE SALDIRMAYA BAŞLADI
Aslında İYİ Partililerin ittifakın fiilen 28 Mayıs akşamı sone erdiği tezi çok doğru görünüyor. Zira özellikle DEVA Partisi'nin de CHP'ye paralel bir eylem içinde bulunduğu ve İYİ Parti'yi suçladığına şahit oluyoruz. Örneğin DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen’in “İYİ Parti’nin belli illerde listesini ayrı çıkartmadaki ısrarının Millet İttifakı’na 15-20 milletvekiline mal olduğu tespit ediliyor” açıklaması. DEVA kanadından gelen bu açıklamaya İYİ Parti yöneticilerinden Metin Ergun, “Sözünüz kadar oyunuz olsaydı sonuç değişirdi” cevabını verirken İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak da “Seçmeni olmayan partilerin yöneticileri konuşmalarına dikkat etmeli” paylaşımı yaptı.
İYİ Parti kanadının HDP'nin bir yanına gizlendiği bir masadan rahatsızlık duyduğunu ve ittifakın fiilen sona ermesi ile birlikte aslında masadaki diğer unsurların kendilerine karşı olduklarını fark etmeleri için çok zaman geçmesine gerek kalmadı. Çünkü başta CHP olmak üzere adeta hep birden İYİ Parti'ye ve Meral Akşener'e yüklenmeye başladılar. Gerçi bu durum seçimdeki tüm mağlubiyetlerin esas ve baş sorumlusu Kemal Kılıçdaroğlu'nun tartışılmasını bir parça engellemek için kullanılıyordu ancak Kılıçdaroğlu da tartışmaların dışında kalmaya başaramadı!
KILIÇDAROĞLU VE DİĞER GENEL BAŞKANLARI MERAL AKŞENER'İ DİKKATE ALMIŞ OLSALARDI ZAMANINDA BELKİ DE ŞİMDİ İKTİDARDAYDILAR!
Biz dışarıdan bir gözlemci olarak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ve yönetiminin sahada ve anketlerde kazanamayan aday olarak ortaya çıkan Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakmadıklarını, bunun izah edilmesine rağmen Kılıçdaroğlu ve masadaki diğer liderlerin zorlaması ile Meral Akşener'in masadan atıldığını anlamakta güçlük çekmedik. Bakın, sadece İYİ Parti masaya dönmese Kılıçdaroğlu'nun alabileceği maksimum oy yüzde 38 civarı olabilecekti. İYİ Parti seçim öncesinde ittifaktan ayrılsaydı, zaten kazanma umudu kalmayan Millet İttifakı tarafı psikolojik olarak çökecek, seçmeninin önemli bir bölümü sandığa gitme lüzumu bile hissetmeyecekti. Halen İYİ Parti'nin ve Meral Akşener'in ittifakın kazanması için yapıp ettiklerini idrak edemiyor ve bunun kıymetini bilemiyorlar. Elbette bu durum İYİ Parti'nin bu saatten sonra başta CHP olmak üzere ittifak ettikleri diğer partilere karşı da belli bir mesafe ile hareket edebilecekleri ihtimalini artırıyor.
CHP İLE İŞBİRLİĞİ KAPISI KAPATILMIŞ DEĞİL ANCAK BUNDAN SONRA ÇOK DAHA ZOR OLACAĞINI BUGÜNDEN SÖYLEYEBİLİRİZ
Onların bu tutumu İYİ Partilileri giderek kendilerinden soğutuyor ve yeni işbirliğinin kapılarının bugünden kapanmasına vesile oluyor. Bakın İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, kayıt işlemlerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunuyor.
İYİ Parti'nin Millet İttifakı'ndan ayrılıp ayrılmayacağına yönelik soruya Paçacı, "İttifak dediğiniz şey bir işbirliğidir. Bundan sonraki süreçte doğal olarak muhalefet partileri kendi aralarında bir işbirliği içerisine girerler. Bunun adına 'ittifak' da diyebilirsiniz 'işbirliği' de diyebilirsiniz ama şu an itibariyle gündemde iş birliği yapacak herhangi bir konu söz konusu değil. Ama önümüzdeki dönemlerde buna ihtiyaç duyulursa tabii ki... Yerel seçimlerde olur, ondan öncesinde bazı yasalarda olabilir, herhangi bir kıstas koymadan muhalefet partileri kendi içlerinde bir değerlendirme yaparlar" yanıtını veriyor.
Soruyu soran gazetecinin "Şu anda ittifakın devamı, işbirliği anlamında bir konu kalmadı diyorsunuz" şeklindeki değerlendirmesini Paçacı, "Evet. İttifak dediğiniz herhangi bir siyasi konu hakkında bir iş birliğidir. Şu anda iş birliğini gerektirecek bir konu yok ama olduğunda göreceğiz" ifadeleriyle cevaplandırıyor.
Sırf bu ifadelerden bile aslında İYİ Parti tarafının haksız eleştiriler nedeniyle Millet İttifakından zihinsel olarak ayrıldığını gösteriyor. Bu saatten sonra HDP'nin de olduğu bir ittifakta İYİ Parti'nin yer alacağını sanmıyoruz. Buna karşın İYİ Parti'nin AK Parti ve beraberindeki siyasi partiler ile işbirliği yapabileceğini düşünüyoruz. İYİ Parti'nin Millet İttifakında bulamadığı ilgi ve alakayı Cumhur İttifakında bulmasının mümkün olduğunu görebiliyoruz.
İYİ PARTİ AK PARTİ VE İTTİFAKI İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAKTAN İMTİNA EDERSE HER İKİ İTTİFAKTAN DA UZAKTA, MERKEZ PARTİ OLABİLİR
İYİ Parti tarafı, CHP'lilere İYİ Parti ve HDP oyları olmadan, bunun yanında ittifaktaki diğer partilerin seçmenlerinin oyları olmadan Kılıçdaroğlu'nun kendi partisinin oyunu bile alamayacak kadar kötü bir performans gösterdiğini anlatmalı, gerekirse resimlerle, istatistiklerle bu anlatımı destekleyerek anlamalarını sağlamalıdır. Aksi takdirde CHP kanadından gelen haksız yergilerin bir sonu gelmeyecek!
Şunu da ifade etmeden geçmeyelim: İYİ Parti her iki ittifaktan da ayrı, tek başına yerel seçimlere girebilir. Çünkü her iki tarafta da olmaktan rahatsız olan belli bir seçmen kitlesi var. O seçmen kitlesinin oylarını almak İYİ Pari'nin kendi gücünü göstermesini sağlayabilir. Dahası İYİ Parti olmadan CHP'nin birçok yerde seçimi kazanamayacağını görmesini sağlayabilir. Nereden bakarsanız bakın CHP, İzmir gibi belki iki-üç şehir haricinde İYİ Parti'nin desteği olmadan yerel seçim kazanamaz. Böyle bir gerçeklikle karşı karşıyayız. İYİ Parti yönetimlerinin sahip oldukları oy potansiyelinin gücünü iyi değerlendirmeleri durumunda, yerel seçimlerde büyük bir hüsrana uğramış CHP'den kopacak oyları da alarak bir merkez parti konumuna yükselebileceklerini düşünmekteyiz.
