Eskişehir’de kitap fuarı olur mu, olmaz mı? Uzun süre bu konuyu tartıştık. Ülkemizin önemli kitapevleri, yayıncıları Eskişehir’de kitap fuarının iyi iş yapmayacağını söylemişlerdi. Gerekçe olarak da, Eskişehir’de yaşayanların kitaplarını, internet üzerinden fuar aramadan aldıklarını söylemişlerdi. Bu nedenle Eskişehir’de çeşitli vesilelerle açılan fuarda istenilen satış yapılamadığı söylemlerini de bizzat yayıncılardan duyduk.
ETO’nun bugün sahip olduğu fuar alanının yapımını uzun yıllarca konuştuk. Niye Eskişehir’de fuar merkezi olmadığını yazıp çizdik. ETO tarafından böyle bir merkezin yapımının gerçekleşmesi için, Metin Güler’in başkan olması beklendi. Geçtiğimiz günlerde bir sohbetimizde başkan Güler, bugünkü ekonomik koşullarda böyle bir merkezin zor yapılacağını, söyledi. Demek ki, iyi bir kararla merkez zamanında Eskişehirlilerin hizmetine açıldı. Bugün çok önemli konferanslar veya konserlerde bu merkezde yapılıyor.
AKIN VARDI
Eskişehirliler çeşitli konularda Eskişehir’de fuar açılmasını mutlulukla karşılıyor. Karavandan, tarım fuarına kadar açılan bütün fuarlara Eskişehirliler kadar, çevre illerden gelenlerde katılıyor. Bu kez kitap fuarına da akın oldu. Bu hafta Eskişehirlilerin, çoluk çocuk ailecek kitap fuarına akını süreceğe benziyor.Fuarda yerini alan Tepebaşı Belediyesinin yayınları da büyük ilgi gördü. Bilmeyenler Tepebaşı belediyesini kutladı. Çocukluğumuz çeşitli kuyruklarda geçtiği için kuyrukları sevmem ama kitap kuyruğunu sevdim.
BİRLİKTE GELMİŞLER
Berberim, bir sohbetimizde "Baba-oğul aynı berbere gitmez" demişti. Aklıma kitap fuarını gezerken, bu sohbet geldi. Ama kitap fuarına baba ve çocuklarını çokça gördüm. Eskişehir’de anlayışlar değişik işliyor. Farklı kentiz. İnternetten alış verişte yapsak, canlı olarak gelip kitap da alırız. Dün ben de öyle yaptım. Beğendiğim üç kitabı kuyruğa girerek aldım.
Fuarlara, okur-kitap ilişkisi bağlamından bakmalıyız. Çok fazla çeşidi bir arada bulmak ve görerek inceleme olanağı; yeni yayınları topluca görme olanağı; normalde kitapçılarda bulunmayan, dağıtıma girmeyen kitapları da bulabilme olanağı var. Okur-yazar-yayıncı üçgeninde fuarın bir işlevi de bu üç özneyi birbiriyle buluşturma-tanıştırma-sıcaklaştırma işlevi var. İmza günleri de bu işlevin bir aracı oluyor. İmza kuyruğunun uzunluğu yazarın ve yapıtın nitel düzeyinden çok popülerlik, popüler kültür ve reklamla ilgili bir olgu gibi gözüküyor.
Okurların bilinçli kitap seçebilmesi de apayrı bir konu olduğunu düşünüyorum. Bu konuda okurun bilinç düzeyi, satıcının bilgili ve iyi niyetli danışmanlığı gibi bir çok unsur var.
SONUÇ
Bu kitap fuarı çok güzel oldu. Eskişehirliler ve çevre illerden gelenler hem sevdikleri yazarlar ile buluştular, hem de indirimli fiyatlardan kitaplara kavuştular. Fuarın tamamlanması bekliyor. Bakalım kaç bin kişi fuarı ziyaret etti. Kaç kitap satıldı. Emeğe geçenlere teşekkür temek gerekiyor.