İnsan beyninin oluşması doğumdan çok önce başlıyor. İlk olarak anne karnında başlayan beyin gelişimi ergenlik çağına kadar devam eder, sonrasında durur. Bu gelişimi mucizevi ve bir o kadar farklı kılan kısmı bebeklik döneminde ki beynin gelişimidir. Çünkü bu dönemde bebek beyni sürekli olarak gelişen ve karmaşık şekilde çalışan farklı bir mekanizmaya sahiptir.
Beyin yapısında ve gelişiminde genler oldukça önemlidir. Bunun yanında bebeğin yaşam şartları, beslenmesi, anne karnındaki ortam, annenin hamileyken beslenme şekli de gelişimi için önemli olan şeyler arasında.
Folik asit denilen asit ihtiyacı hamilelik ve emzirme döneminde artar. Bu dönemlerde ihtiyacın besinler yoluyla karşılanması biraz daha zorlaşır. Bu sebeple hamilelik döneminde olası bir eksikliği önlemek için folik asit takviyesi alınması önerilir. Çünkü folik asit annenin hamilelik döneminde bebeğinin beyin gelişiminde direkt olarak etkilidir.
Bebeğin gelişiminde diğer bir önemli faktör ise anne sütüdür. Çünkü beyin gelişiminde önemli olan içeriklerin tamamını içerisinde bulundurur.
Bebek beyni, plastisite denilen özelliği ile bilinir. Plastisite, beynin esnekliği ve değişkenliği anlamına gelir. Bu, çevresel uyarılara ve deneyimlere yanıt olarak nöron bağlantılarının ve yapılarının değiştirilebilmesi demektir.
Doğumdan sonra yaklaşık üç ay içinde, bir bebeğin tanıma gücü gelişir. Sonraki aylarda ise bu gelişimi dil ve motor becerileri takip eder. Bir bebek 3 yaşına geldiğinde, beyninin fiziksel büyümesinin % 90’ını tamamlanmıştır. Fiziksel olarak büyük ölçüde gelişen beyin, düşünsel ve duyusal olarak sürekli değişip gelişmeye açıktır.
Bebek beyni, genetik faktörler, çevresel etmenler ve deneyimlerle birlikte karmaşık halde işleyen muazzam bir şeydir.
Herkese iyi haftalar..