Eskişehir’de Kalabak suyu üzerine zaman zaman polemikler yaşansa da, son günlerde Kalabak suyunun öneminin daha iyi anlaşıldığına inanıyorum. Neden mi? Damacana su fiyatları inanılmayacak boyutta artış meydana geldi. Rekabet kurulu iki gün önce açıklama yaptı. Ülkede herkesin bildiği iki büyük su firmasının anlaşarak, su fiyatlarını ortaya çıktı.
Rekabet kurumu iki su firması için gerekeni yaptı. Türkiye genelinde bu iki su firması damacana suyu 80 liranın altında satmıyor. Eskişehir’de ise Kalabak suyunun olması nedeniyle damacana fiyatlarını 60 ile 65 lira arasında tutuyorlar. Yani, Kalabak suyunun gücünü her daim Eskişehirliler ile birlikte olduğu görülüyor. İki firmanın su fiyatlarını anlaşarak yükselmesi Eskişehir’de Kalabak suyuna ilginin daha artmasına neden oldu. Zaman zaman Eskişehir’de Kalabak suyu üzerine gelişi güzle yorumlar yapanlar, kampanyalar yapanlarda bu gelişmelere dikkat etmelidir.
ESKİ’DE DEĞİŞİKLİK
ESKİ Genel Müdürlüğüne Oğuzhan Özen geldikten sonra, ESKİ’nin daha verimli çalıştığını söyleyebiliriz. Özen atandığında, Yılmaz Hoca ESKİ’ye kesinlikle siyaset girmeyeceğini söylemişti. Çünkü küresel kuraklığı tartıştığımız bu ortamda, suya ulaşmanın önemi artıyor ve su, su kaynakları her türlü siyasi çekişmenin üstünde olmalıdır.
Kalabak tesislerine zaman zaman geziler düzenleniyordu. Bir gezi sırasında, yine ülkemizin en büyük su üreticilerinden birinin genel müdürü tesisleri geziyordu. Kendisi, “ Hiç kimse de böyle bir tesisi yok. Söylemek zorundayım” demişti. Genel müdürün bu sözleri elbette en başta bir Eskişehirli olarak beni sevindirmişti.
KALABAK SOĞUK İÇİLİR
Kalabak suyun at arabaları sakalar tarafından dağıtıldığı dönemi elbette hatırlamıyorum. Ama traktör ve dökme su olarak kamyonlar ile dağıtıldığını hatırlıyorum. Testiler ile Kalabak suyu alınırdı. Dağıtım görevlisi traktör kasasındaki deponun içindeki Kalabak suyu testiye dökmek için çeşmeyi açar dolduruldu. Kalabak suyunu soğuk içmek lezzetine daha çok varmayı sağlar. Kışta olsa, yazda olsa Kalabak suyu soğuk içilmelidir. Şekerimsi tadına varabilmek için buz gibi sudan içmekte fayda var. O toprak testilerde Kalabak suyunu soğuk tutardı. Evlerde tek katlıydı. Kapıdan çıkan Kalabak suyunu alırdı. Şimdi ‘Alo Kalabak’ hattı çıktı. İsteyen sipariş veriyor. Asansör olsun olmasın, Eskişehirli kapısında Kalabak damacanaya ulaşıyor.
ATATÜRK OLMASAYDI
Atatürk’ün talimatı üzerine elle kazılarak 45 kilometre uzaklıktan getirilen Kalabak Suyu, zaman içinde damacanaya girdi. 45 kilometrelik hatta ilk kez Yılmaz Hoca döneminde yeniden yapıldı. Dağdaki kaynaklar koruma altına alındı. Kaynaklara kimsenin giremeyeceği şekle getirildi. Eskişehir’de Kalabak karşısında evlere servis yapılan damacana sularının 60 lirayı geçmesi üzerine, Kalabak damacanalarının kıymetini bilmemiz gerektiğini düşünerek, bunları yazıyorum.
***
Sakallı da destekliyor
Uzun yıllardır ESKİ ile Odunpazarı Belediyesinde görev yapan son olarak da Ordu Belediyesinde çeşitli görevlerde bulunan Süleyman Ekşi, AK Partiden Odunpazarı Belediye Başkan aday adayı oldu. Ekşi, aday adaylığını koymadan önce duyduğumuza göre Burhan Sakallı ile görüşerek onun onayını ve desteğini aldı. Ekşi, adaylık için resmi başvurular olmadığı için şimdilik çalışmalarını sosyal medyadan yürütüyor. Kendisi kelimenin tam anlamıyla deneyimli belediyecidir. Sosyal medya hesaplarından aday adaylığını açıklayan Ekşi hemşerilerine de şöyle seslenmiş” Çok kıymetli hemşerilerim;
Odunpazarı İlçemizin dağ gibi biriken sorunlarının farkındayız, sorunların çözüm yollarını bulmak üzere ekibimizle beraber ciddiyetle çalışıyoruz.
Hepimiz insanız, belki bizim de göremediğimiz veyahut farkına varamadığımız sorunlar vardır. O nedenle 'katılımcılık' esasını da gözeterek sizden yardım istiyorum. Sizce Odunpazarı'nın sorunları nelerdir, benimle paylaşır mısınız?”.