Yapay zeka günümüzün en heyecan verici teknolojilerinden biri haline geldi. Hızla hayatımızın her alanına yayılan yapay zeka, yeni nesil otomobillerden akıllı telefonlara, sağlık hizmetlerinden üretim sektörüne kadar her alanda karşımıza çıkmakta. İnsan hayatını böylesi kolaylaştıran bu buluşa yönelik bilimsel çalışmalar da gün geçtikçe artmaktadır. Yapay zeka böylelikle geleceğin en önemli mesleklerinden biri haline gelmeye başlamıştır.
Yaşadığımız olaylar bezen bizi derinden etkiler. Duygusal ve psikolojik olarak yıpranmış hissederiz. Psikolojik boyutu bizi çok zorladığında ise profesyonel bir yardım almamız gerekir. Tam da böyle hissettiğimiz zamanlarda bir uzmandan destek almaktan daha doğru bir adım yoktur. Geçmişte ve günümüzde bunu psikologlar üstleniyordu. Ancak günümüzde bu durum biraz değişti. Yenilenen ve değişen teknoloji ile birlikte bu mesleğin yerini de yapay zeka alacak gibi duruyor.
Bu konu adına uzmanlar 2’ye ayrılmış durumda. Bir kesim yerini alabileceğini çünkü belli bilgi donanımı yüklendikten sonra ihtiyaçlarını karşılamada yeterli olacağını düşünüyor. Diğer bir kısmı ise yapay zekanın, bir terapistin yerine almasının çok riskli olabileceğini savunuyor. Örnek olarak ise sohbet botunun, konuştuğu kişiyi intihara meyilli bir hasta olarak algılayabileceğini öne sürüyor. Ancak gerçekte o kişi, sadece sohbet botuyla dalga geçmiş olabilir. Tam tersi bir durumda da intihara meyilli kişinin farkına bile varmayabilir. Sonuçta terapistler bazı zamanlarda henüz açıklayamadığımız bilinç düzeyindeki tecrübelerini dinleyerek hareket edebiliyor. Yapay zeka için elbette bu mümkün değildir.
Aslında şu an internette kullanılan terapi-sohbet botları var. Bunlar haftanın her günü, dilediğiniz saatte girip sohbet tadında yapay zeka ile konuşabileceğiniz danışmanlar bir nevi. Mahremiyet gibi duygularla yaklaşılan kısım bunun yeterliliğini savunuyor.
Yapay zeka, bilgi işleme, veri analizi, öğrenme ve karar verme yetenekleri konusunda güçlü olsa da, insanlar gibi derinlemesine duygusal anlayışa ve empatiye sahip olma kapasitesine henüz ulaşamadığı için bir psikoloğun anlayış, empati, insan davranışları ve duygularını yorumlama, bireyler arası ilişkiler kurma gibi karmaşık ve duygusal becerilerini bünyesinde bulunduramaz Bu tür yetenekler, insanın karmaşık sosyal dünyasında etkili bir şekilde çalışabilme kabiliyetine dayanır. Yapay zeka, bu tür karmaşık insan özelliklerini tam anlamıyla taklit etme yeteneğine sahip değildir. Bu yüzden biz şimdilik psikologlarımıza kendimizi bırakmaya devam edelim.
Herkese iyi haftalar..