Bugünlerde en çok kamuda tasarrufu konuşuyoruz. Kamuda da en çok makam otomobilleri tartışma konusu oluyor. Dar gelirli yurttaşlar, zaten ister istemez tasarruf yapıyor. En büyük tasarrufu ise emekliler yapıyor. Seçimde de en çok tartışma konusu emekliler olmuştu.
Tasarruf konusunda Eskişehir’de en sert eleştiriyi ise Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç yaptı. Ataç,” Bizler yıllardır belediyelerimiz de zaten tasarruf halindeyiz. Savurganlıktan kaçınarak Eskişehir’imize hizmet etmeye gayret ediyoruz. Gösterişten, şatafattan, savurganlıktan değil halkımızdan yana durmanın çabası içindeyiz” dedi. Ataç açıklamasının devamında ise tasarruf yapmayı Ecevit’ten öğrendiklerini de belirterek, şunları söyledi: “Bizler kendi yağımızda kavrulmayı Bülent Ecevit’ten öğrendik. Rahmetli Ecevit, bu ülkenin “Mercedes’siz ilk başbakanıdır”

BATTANİYELİ YOLCULUK
Ataç’ın bu açıklamalarından sonra, kendisi ile Ankara'ya battaniyeye sarılarak yaptığımız yolculuk geldi. Yani, başkan Ataç, Ecevit’ten tutumu öğreniyor, ama kendisi daha tutumludur. Ataç, iki dönem makam aracı olarak çok eski bir makam aracı kullandı. Bir gün o makam aracı ile birlikte Ankara’ya gittik. Şubat ayının ortalarıydı. Arkada, Ankara’ya giderken ayaklarımızın üzerine battaniye serdik. Yine de ben üşüdüm. Ancak, başkan Ataç’a da bir şey çaktırmadım. Arabanın çok eski olduğunu belirterek, yeni bir makam arabasına ihtiyaç olduğunu elbette nezaket çerçevesinde söyledim. Ancak, 10 yıl sonra iki dönem başkanlıktan sonra o araç değişti. Tasarruf tedbirleri gündeme gelince, aklıma Ataç’ın o makam arabası geldi. Belediyede çalışanlara o aracı sordum. Canavar gibi olduğunu ve hizmete devam ettiğini öğrendim.

SENDİKALAR AYAKTALAR
İktidara yakın sendikalar bile şu tasarruf işine akıl erdiremediler. Kabak kamudaki gariban memura patlayacak gibi duruyor. Sendikalar bir ağızdan,” Keşke bize de sorsalardı.Bizim önerilerimizi dinleselerdi” dediler.
Kamuda araç saltanatı tasarruf konusu gündem geldiğinden bu yana en çok tartışılan konuların başında geliyor. Beylerin normal araca binmeleri mümkün görülmüyor. Bir kalemde herkesten TOGG’a binmeleri istenecek, mesele kapanacak. Araç kiralayan şirketler son yıllarda köşe oldular. Yeni seçilen belediye başkanları hangi partiden olurlarsa olsunlar, ilk önce makam araçlarını değiştirdiler. Mütevazi olduklarını söyleyerek, en az beş-altı milyonluk makam araçları aldılar.
Şoför devletten, yakıt devletten. Birileri köşeyi dönüyor.

SAYILARLA ARAÇLAR
Dünya ile araç sayısı ise şu şekilde olduğu biliniyor.
Almanya’da 9 bin, Japonya’da 10 bin, Fransa’da 8 bin, İtalya’da 29 bin
Türkiye’de ise 125 bin. Tasarruf tedbiri ile birçok önlemde açıklandı.
“3 yıl süreyle yeni araç alınmayacak, kiralanmayacak.”125 bin araç 10-15 bine düşebilir. Ciddi bir çalışma yapılırsa olmayacak iş yok.
Ecevit döneminde büyük tasarruf yapıldı. Kamu da araç işine sınırlama geldi.

SERVİS NİYE KALDIRILIYOR
Memurları özellikle büyük şehirlerde işe götürecek servislerin kaldırılması büyük hata olarak görülmelidir. İki araç değiştirene günlük ek yük yaklaşık 70 lira olacak. Zaman kaybı da büyük sorun olacak. Eskişehir’in bile her yeri kamu binası oldu. Kiralık kamu binaları hazineye büyük yük getirdi. Eskişehir’de de bina sahipleri bundan çok memnunlar. Toplam da 100 milyarlık tasarruf yapmak hedefleniyor. 11 Trilyonluk bütçede 2.6 trilyon yine olacak. 100 milyarın aslında bir önemi yok gibi duruyor.
Ama neoliberal politikalarda ısrar sürüyor. Asıl tasarruf bu politikaların terk edilmesi gerekiyor. Son yıllarda bir çok konuda sınama ve yanılmanın bedeli ağır oldu. Yurt dışına kaçırılan paralar…
500 milyar dolardan söz ediliyor. Yastık altındaki altınlar. Bunlar ülkenin tasarruflarıdır. Bu paralar sisteme kazandırılmalıdır. Ataç’ın açıklamaları bence önemlidir.