Dünya çiftçiler gününü kutladığımız bugünlerde, dünya tarımına eskisinden daha fazla yatırım yapıyor. Küresel salgında tarım üretimin bir kez daha ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı.
Bugün dünya nüfusunun yüzde 26.7'sini oluşturan yaklaşık iki milyar kişi geçimini tarımdan sağlamaktadır. Dünyada yüzde 90'ı kişisel ve daha çok aile işgücüne dayanan aile işletmesi olan yaklaşık 570 milyon tarım işletmesi bulunmaktadır. İşletmelerin çoğunluğu küçük ve hatta çok küçük ölçekte olduğu görülüyor. 20 dekardan küçük araziye sahip işletme sayısı toplam işletmelerin yaklaşık yüzde 82'si iken kontrol edebildikleri arazi toplam tarım alanlarının ancak yüzde 12'si kadardır. Buna karşın toplam işletmelerin sadece yüzde 1'i 500 hektardan büyük iken, bunlar toplam arazinin yüzde 65'ini kontrol etmektedir. Bu veriler de açıkça gösteriyor ki küçük aile işletmeleri dünya tarımında önemli bir yere sahiptir.
STRATEJİK DURUM
Tarımın insanlar için yaşamsal gereksinimi olan beslenmedeki önemi nedeniyle taşıdığı stratejik niteliği de, her ülkede farklı düzeylerde olmakla birlikte tarımın farklı politikalarla desteklenmesini zorunlu kılmaktadır. Nitekim ülkeler neredeyse tarımın desteklenmesini yasalarla zorunlu hale getirmişlerdir.
DENGE OLMALIDIR
Dünyada 822 milyon insan açlık çekmektedir. Açlığın bu denli yaygın olduğu dünyada beslenme ile ilgili başka bir sorun da aşırı şişmanlıktır. Dünyada yaklaşık olarak 1 milyar insan, fazla besin tükettikleri için aşırı derecede şişmanlamıştır. Bu durum kalp damar hastalıkları başta olmak üzere, şeker hastalığı ve kolon kanseri gibi hastalıkları tetiklemektedir. Gereğinden fazla tüketilen besinler israf edilmiş olmaktadır. Yılda yaklaşık olarak 1,3 milyar ton besin maddesinin tüketilmeksizin çöpe atıldığı tahmin edilmektedir. Bu besin maddeleri ile açlık çeken insanları doyurmak mümkündür. Yani dünyamızda üretilen besin maddelerinin miktarı insanları beslemeye yeterlidir. Sorun besin eksikliği değil yoksulluktur.
Yoksul insanlar yeterli besin üretememekte veya satın alamamaktadır.Sayısı iki elin parmaklarını geçmeyen ulus ötesi şirketler, tarım ürünleri ticaretine ve tarımsal girdi piyasalarına egemen oldular. Ülkelerinin politikalarına da yön veren bu şirketler ekonomik sömürü yanında terör ve politik ayak oyunları gibi kirli işlere de bulaşmaktadırlar. Ülkemiz de bu olumsuzluklardan etkilenmektedir. Pek çok devletin bütçesinden fazla ciro yapan bu şirketlere ancak ulus devletin gücüyle karşı durulabilir. Damızlık hayvanlar, tohum, kimyasal gübreler, tarım ve veteriner ilaçları, akaryakıt, tarım alet ve makineleri gibi pek çok girdi piyasasına da egemendirler. Bunun için gıda güvenliği politikaları ile gerçek çevreci politikaları hayata geçirmeliyiz.
VAAT YERİNE
Seçime doğru giderken, hemen hemen tüm partiler ‘biz şu kadar para vereceğiz’ diyerek oy toplamaya çalışıyor. Destekler ile üretimi ne kadar arttıracaklarını, tarıma daha fazla önem vereceklerini söylemiyorlar. Tarım üretimi yoksa, dışa bağımlılıkta artar. Para da yenmeyeceğine göre, bu konu çözülmeden ülkede zenginlikte olmaz.
***
Cazın dünyada koruyucu meleği
Bulgaristan kökenli dünyaca ünlü caz sanatçısı Yıldız İbrahimova ile önceki gün Bulgaristan Ankara Büyükelçiliğinin verdiği resepsiyonda karşılaştık. Dört oktavlık sesi ve inanılmaz doğaçlama kabiliyetiyle tüm dünyada tanınan, yaşayan en iyi doğaçlama yeteneğine sahip kadın caz sanatçılarından biri olarak bilinir. Yıldız İbrahimova Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika kıtalarında 30’dan fazla ülkede konser vermiş ve gittiği her yerde büyük beğeni toplamıştır. Bir konserinde orkestrasız 3 saat boyunca doğaçlama acapella performans sergilemiştir. Yayımlanmış 30 solo albümü vardır. 1993 yılında CHP Bursa milletvekili, eski Ankara Belediye Başkanı Bulgaristan asıllı Ali Dinçer ile hayatını birleştirmişti. Daha sonra lenf kanseri sonucu Dinçer’i kaybetmiştik.
ESKİŞEHİR’DE KONSER VERECEK
100 binin üzerine Bulgaristan Türk’ünün yaşadığı Eskişehir’de daha önce konser veren İbrahimova’yı, konser vermesi için ESBALGÖÇ başkanı Habibe Zabit ile davet ettik. Yıldız Hanım, Eskişehir’i çok özlediğini ve Eskişehir’i herkesin günümüzde merak ettiğini söyledi.