İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesinin, CHP İstanbul Kongresi ile ilgili tedbir kararı tüm Türkiye çapında parti içinde ve dışında tartışılmaya devam ediliyor. CHP il başkanı Talat Yalaz da, İstanbul’a giderek, 81 il başkanı ile fotoğraf verdi. Konuyu tartıştı. Hep birlikte basın açıklaması yaptılar. CHP krizi çözmek için çeşitli çalışmalar yapıyor. Ama kriz nasıl çözülecek? Kimse geleceği göremiyor. Bizlerde dahil sanki bir sinema filmi izliyoruz. 15 Eylül de mahkeme bir sonuca varır mı?
Mahkeme, yine CHP’lilerin başvurusu üzerine, il başkanı Özgür Çelik, yönetim kurulu üyeleri dahil hepsini görevden aldı. Yerlerine Gürsel Tekin ve 4 CHP’liyi atadı. Gürsel Tekin’in Eskişehir CHP’liler ile yaşadıkları olayları iki gün önce yazdım. Eskişehirlilerin bir kanıya varması için, bu yazı yazıldı. İstanbul da 196 kurultay delegesini iptal edildi. Kongre süreci de durduruldu. İstanbul CHP büyük kurultayın belirlenmesine etin rol oynuyor. Bütün CHP’liler için İstanbul kararı sürpriz oldu. Krizi çözmek için, çıkış kapısı aranıyor. Dünde çıkış için düşünülen ihtimalleri yazmıştım.
SÜRPRİZ VAR MI?
CHP’liler kararı sürpriz olarak yorumluyor, ancak sürpriz var mı? Kongreden önce delege pazarı tartışmalara önem alınması ve ciddi analiz yapılması gerekirdi. Nasılsa CHP’liler arasında bir seçim olacağı varsayımı ile konu sıkı sıkıya irdelenmedi. İrdelenmeyince kongre iptal olayı akıllara gelmedi. Perşembe’nin Çarşamba’dan belli olur derler. Tedbiri baştan alacaksın. Önümüzdeki 15 Eylül deki davada karar çıkması bekleyen de var. Ertelenir diyenlerin sayısı da oldukça yüksek görülüyor.
KILIÇDAROĞLU GELİR Mİ?
Mutlak butlan kararı verilirse, Kılıçdaroğlu geri gelir mi? Bana göre geri gelemez. Tarih geriye işlemez. Parti bölünür. Onu sevenler bile bugün istememektedir. Gürsel Tekin dahil, olağanüstü koşulların, Baykal’a kaset şantajı sonucu göreve gelmişlerdir. Bana göre ayrıca, noter yoluyla kongre toplama, bir sonuca gitmez. Eğer, mahkeme parti kongresini iptal ederse, bu da bir ilk olacaktır. Ama başvuru üzerine mahkemenin bir tedbir kararı var. Karar üzerine İstanbul yönetimi komple görevden alındı. 200 e yakın delegenin delegelikleri iptal edildi.
MAHKEME KARARLARI
Yasa, CHP’li bir kayyum atanır demiyor. Mahkemenin inisiyatifinde bir durum var. Yani, Gürsel Tekin partiden ihraç edilse de, kayyum olabilir. Sonuçta, oldu da, video bile çekti. Mahkeme kararları herkesi bağlar. Mahkeme kararı uygulanmak zorundadır. Kararı tanımadığını söylemenin, bir karşılığı yoktur. Önemli olan bu noktaya nasıl gelindiğidir. Altı ok’tan ayrılmamak gerekirdi. Sonuçta, biri çıkacak krizi çözecek. Onun kim olacağı bilinmiyor. Akılların yerine gelmesi ve gerçekçi çözümlerine bulunmasını partililerde, Türkiye de bekliyor.